ABD’de “gençler” kimi seçti?
Olay, Z Jenerasyonu’nun kime oy vereceği değil; sandığa gidip gitmeyeceği. Gidince zaten, ABD ve her yerde “ilericilere” oy veriyorlar.
13.11.2022
ABD’deki seçimler, Türkiye ile ilgili nasıl ip uçları verebilir?
“Z-Nesli/Jenerasyonu”nu tanımlarken kullandığınız kavram bile, aslında onlara nasıl yaklaştığınızı tanımlayan oluyor. Öncelikle, dikkat çekelim ki günümüzde herkes “genç”.
Herkes, hep daha genç olmak istiyor; gerçekten “genç” olanlar dışında. Onlar da, elbette genç olmak istiyorlar ama bir yandan da, dünyanın yükü ve sorunlarını omuzlarında taşıyorlar.
Z-Nesli/Jenerasyonu’nun meselesi, belki her şeyin –yaşadıkları ülke ve dünyada ne olup bitiyor, gayet farkında olmaları; ama, “reaktif düşüncelerini” nasıl günümüzle bağdaştıracaklarını bilememeleri. Bir yanda, “gerçek dünyanın” dayatmaları, “olması gereken insan imgesi”nin eğitimin her basamağında empoze edilmesi var…
Öte yandansa, bu neslin –her nasıl adlandırırsanız öyle söyleyin; kendilerine çizilen kalıplar dışında kalmaması isteği yok edilemez.
Konu; çerçeve dışı kalmaları…
Oy verecekleri düşünülen yerde, içe çekilip kabuklarına kapanmaları. Ve tam da, asla oy vermeyecekleri düşünülen yerde damarlarının tutması ve siyasi seçimlerini kullanmaları.
ABD ara seçimlerine baktığımızda, yaklaşık % 30’luk bir “genç kesimin” 18-29 yaş aralığının oy verdiğini gözlüyoruz. Tabii ki, ABD geneli sonuçlarını görmek için, Aralık 2022 başındaki Georgia yeniden seçimlerini görmek gerekecek.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Balkanlar bölgesine gelince, bayağı yüksek “Gen-Z” oy verme ortalamasına sahibiz. Farklı araştırmaların, 18-29 yaş ortalaması alınınca; Türkiye, gençlerin yaklaşık 3’te 1 oy verdiği çok daha iyimser bir portre çiziyor.
Türkiye’de, partilerin öncelikle dikkat etmesi gereken; bu nesli sandığa götürmek/getirmek… Orada; sandık başında olmalarını sağlamak.
Apolitik gibi bakılan ve algılanan bu “genç nesiller” aslında, hızla ve haddinden fazla yaşlanmışlar. Omuzlarına binen yüke bakılınca, şunlara şaşılmamalı, hiçbir ülkede hayret edilmemeli…
-Mümkünse ve kendilerini çok provoke eden bir konu olmadıkça apolitikler ama nerede ve nasıl politik aksiyon alacakları soru işareti.
-Genelde, “ilerici” –özellikle “hak ve özgürlükler”den yana, dahası “bireysel otonomiyi” destekleyen tavır alıyorlar.
-“Yaşa ve Yaşat”, “Karışma ve Karıştırma” ideolojileri, mesele, siyasi konulara gelince…
Türkiye’de de olay, Z-Nesli/Jenerasyonu’nun kime oy vereceği değil; oy vermeye, sandığa gidip gitmeyeceği.
Gidince zaten, ABD ve her yerde “ilericilere” oy veriyorlar.
—–
Kapak Görseli: John Raoux (AP Photo)