ABD “Skandal” dedi

Gezi olayları ve 17 Aralık sonrasında yaşananların skandal olarak nitelendiği ABD’nin İnsan Hakları Raporu Türk basınında ilgi görmedi

P24

28.02.2014

 
Obama yönetimi, 17 Aralık soruşturması sonrasında Türkiye’de yaşananların bir “skandal” olduğunu kayda geçirdi 
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazrladığı yıllık İnsan Hakları Raporu açıklandı. Raporun Türkiye bölümünde Gezi olayları ve 17 Aralık soruşturması öne çıktı. 17 Aralık sonrası yaşananlar skandal olarak nitelendi. 
Rapor Türkiye basınından fazla ilgi görmedi. Sadece Hürriyet, TarafVatan, Milliyet, Bugün, Radikal ve Cumhuriyet gazeteleri haberi birinci sayfalarından gördü. 
Hürriyet haberi, "17 Aralık için ağır rapor" başlığıyla manşetten verdi ve "17 Aralık sonrası yaşananlar, ABD Dışişleri'nin raporuna 'Skandal' olarak girdi. Türkiye için 'yolsuzluk' ilk kez insan hakları ihlali sayıldı" dedi. 
Taraf gazetesi de Hürriyet gibi raporu manşetinde gördü. "Türkiye'de yolsuzluk insan hakları ihlalidir" başlığını kullandı ve "İnsan Hakları Raporu'nda, Türkiye'de 17 Aralık Operasyonu sonrasında yaşananlar 'skandal' olarak nitelendi. Yolsuzluk, ilk kez en belirgin insan hakkı ihlali olarak sıralamaya girdi" dedi. 
Habere birinci sayfasında manşetin altında yer veren Vatan gazetesi, "Türkiye için en sert rapor" başlığını attı ve "ABD'nin İnsan Hakları raporu açıklandı. Türkiye bölümüne Gezi Olayları ve 17 Aralık soruşturması damga vurdu" dedi. 
Milliyet ön sayfasının en altında yer ayırdığı rapor için, "ABD'den Gezi ve 17 Aralık'a sert eleştiri" başlığını kullandı ve "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu yılki insan hakları raporunda Türkiye'deki ihlaller son yıllarda hiç olmadığı kadar kapsamlı olarak ele alındı. En az 22 paragrafta Gezi olaylarında yaşanan ihlaller anlatıldı. 17 Aralık operasyonu ve ardından yaşanan gelişmeler için de, 'polis ve yargı yürütmenin etkisi altında' yorumu yapıldı" dedi. 
Bugün gazetesi birinci sayfasının altında tek sütun yer verdiği habere, "17 Aralık'a SKANDAL nitelemesi" başlığını attı ve "ABD Dışişleri Bakanlığı, 2013 İnsan Hakları Raporunu yayınladı. Türkiye bölümünde Gezi'ye müdahale eleştirildi. Hükümetin 'darbe' dediği 17 Aralık operasyonu için 'skandal' ifadesi kullanıldı. Suriyeli mültecilere yardım övüldü" dedi.  
Radikal gazetesi raporla ilgili haberi manşetin altından, "ABD: 17 Aralık'ta ortaya çıkanlar skandal" başlığıyla anonsladı. 
Cumhuriyet de haberi ön sayfasından anonsladı: "ABD 17 Aralık'a 'skandal' dedi". 
Zaman, Habertürk, Birgün, Yeni Şafak, Akşam ve Sabah habere iç sayfalarında yer verdi. 
Sabah, Akşam ve Yeni Şafak haberi iç sayfalarında verdi vermesine fakat rapordaki 'skandal' nitelemesi ve Gezi olaylarıyla ilgili sert eleştiriler bu gazetelerin haberinde yer almadı.    
Karşı, Yurt, Sözcü, Akşam ve Star ise habere sayfalarında yer vermedi.
 
 
STAR'IN MONTAJ HABERİ YALANLANDI
 
Star gazetesi dünkü sayısında bazı Amerikalı şirketlerin, Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen konuşmaların montaj olduğuna dair rapor verdiğini iddia etti. Söz konusu şirketlerden dün çok sert cevap geldi: "Bu bariz sahtekarlığı yayımlayanlar kendisinden utansın". 
Radikal hepimizin Star gazetesi adına utandığı tepkiyi, "Yurtta kaset cihanda kaset" başlığıyla manşetine taşıdı ve "Başbakan Erdoğan ile oğluna ait olduğu söylenen ses kayıtları tartışması uluslararası hale geldi. Bazı yayınlarda 'sahteliğin raporu' olarak gösterilen belgeler ABD'li firmalarca yalanlandı" dedi. 
Birgün gazetesi ABD'li şirketlerin rapor yalanlamasını manşetten, "Yüzyıllık emperyalistim böyle yalan görmedim" başlığıyla verdi ve "Başbakan ile oğlu Bilal Erdoğan arasındaki ses kayıtlarının montaj olduğu iddiaları ABD'li şirketlerce yalanlandı" diyerek şirketlerin 'Yalanlarınızdan utanın' dediğini kaydetti. 
Cumhuriyet manşetin altında yer verdiği haberde, "John Marshall Studios ve Kaleidoscope Sound şirketleri, Başbakan Erdoğan ve oğlu arasındaki telefon konuşmalarının montaj olduğunu dair rapor hazırladıkları yolundaki iddialara sert tepki gösterdi" dedi ve "Raporlar sahte" başlığını kullandı. 
Yurt manşetin yanında yer ayırdığı haber için, "Kaset montaj iddiası çöktü" başlığını kullandı ve "star gazetesinin Erdoğan-Bilal görüşmesi hakkında 'kasetler montaj' diye kaynak gösterdiği iki ABD şirketi 'Adımızı karıştırdıkları bu bariz sahtekarlığı reddediyoruz' açıklaması yaptı" dedi. 
Milliyet ön sayfasının altında tek sütun yer ayırdığı haber için, "Montaj demedik" başlığını kullandı ve "ABD'li John Marshall Media adlı firma Başbakan'la oğluna ait olduğu öne sürülen ses kaydı için 'montajdır' raporu verdiğine dair haberleri yalanladı" dedi. 
Karşı gazetesi habere birinci sayfasında, "Montaj var yalanına sert tepki" başlığıyla yer ayırdı. 
Zaman gazetesi haberi ön sayfasından, "Amerikalı şirketler, 'ses kayıtları montaj' haberini yalanladı" başlığıyla anonsladı. 
Star gazetesi ise yalanlamaya manşetten, "Montajcı paniği" başlığıyla cevap verdi ve "Kasetlerin montajlı-dublajlı olduğu deşifre edilince paralel örgüt yalana sarıldı. Zaman, 'montaj' raporu veren iki şirketin raporu yalanladığını öne sürerken saçmaladı: Raporun ait olmadığı bir şirketten açıklama aldı; rapor verenlerden birinin 'ses kaydı parçalı' açıklamasını 'yalanlama' saydı; ikincisinden ise 'yalanlama' alamadı!" dedi. 
Haber, Hürriyet, Taraf, Vatan, Bugün ve Sözcü gazetelerinin iç sayfalarında yer aldı. 
Habertürk, Sabah, Akşam ve Yeni Şafak ise ABD'li şirketlerin tepkisine sayfalarında yer vermedi.
 
 
"KAYITLARI İMHA EDİN"
 
25 Aralık yolsuzluk soruşturmasına atana yeni savcıların soruşturmadaki yasal delillerin imha edilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şube Müdürlüğü'ne talimat gönderdiği ortaya çıktı. 
Cumhuriyet haberi manşetten, "Sıfırlama telaşı" başlığıyla verdi ve "Savcılık 15 Aralık sonrası yapılan dinleme kayıtlarının imhasını istedi" dedi. 
Zaman sürmanşetinde yer ayırdığı haber için, "Başsavcılık'tan Emniyet'e 'delilleri imha edin' talimatı" başlığını kullandı. 
Radikal ön sayfasında verdiği habere, "15 Aralık öncesi 'ses'ler imha" başlığını attı. 
Bugün gazetesi haberi birinci sayfasından, "Kayıtları imha edin talimatı" başlığıyla verdi. 
Yurt manşetin altında yer verdiği haber için, "Tüm kayıtları imha edin!" başlığını kullandı. 
Birgün haberi birinci sayfasından, "O kayıtlar tez imha edile!" başlığıyla gördü. 
Habertürk'ün ön sayfasından "15 Aralık sonrasını silin" başlığıyla verdiği habere Vatan gazetesi birinci sayfasının altında, "Tape'leri imha edin" başlığıyla yer verdi. 
Milliyet habere ön sayfasında, "Savcılıktan polise imha yazısı gitti" başlığıyla yer ayırdı. 
Hürriyet ise haberi, "15 Aralık sonrası kayıtları imha talimatı" başlığıyla birinci sayfasından anonsladı. 
Sözcü gazetesinin iç sayfalarında yer verdiği haber Taraf, Karşı, Sabah, Akşam, Star ve Yeni Şafak gazetelerinde ise yer almadı.