“Dirsek teması hizaya geçildi”
Merakla beklenen NATO zirvesi gazetelerin manşetinde geniş yer buldu.
15.06.2021
Birgün gazetesi habere manşetinde, “Dirsek teması hizaya geçildi” başlığıyla yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“NATO’ya üye 30 ülkenin devlet ve hükümet başkanları dün Brüksel’deki kritik zirvede bir araya geldi. Zirve öncesi yoğun bir diplomasi trafiğinin yaşandığı zirvenin gündeminde ittifakın gelecek 10 yıllık yol haritasının belirlenmesi, NATO’nun stratejik konseptinin güncellenmesi, Çin’in askeri bir güç olarak yükselişi, Rusya ile ilişkilerin durumu, Afganistan’daki NATO misyonunun sonlandırılma kararı gibi konular ele alındı. Rusya ve Çin’e gözdağı verilen Zirve, Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil olmak üzere Batı blokunun ABD’nin arkasına dizildiklerini deklere etmesine sahne oldu.
Ankara açısından zirvenin en kritik gündemi ise ilk kez yüz yüze gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden görüşmesi oldu. S-400’lerin durumu, Halkbank Davası, Suriye ve Libya meselesinin masaya yatırıldığı görüşmenin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Biden, görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ‘iyi bir görüşme gerçekleştiğini’ vurgularken ABD’den ‘YPG’ye verilen desteğe son verilmesini açıkça dile getirdik’ dedi. ‘24 Nisan, bizler için maalesef çok çok olumsuz bir süreç oldu’ diyen Erdoğan, kendisine sorulan 24 Nisan’a ilişkin Biden’ın sözlerinin gündeme gelip gelmediği sorusuna ‘Hamdolsun gelmedi’ diye yanıtladı. ‘Afganistan’da biz Pakistan ve Macaristan’ı yanımıza alma isteğimizi söyledik’ dedi.
ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg tarafından kaleme alınan ‘Biden, Türkiye ile Gordion Düğümünü kesmeli’ başlıklı makalede ise Erdoğan’ın uzun zamandır Batı ile dostluk iddiasını bıraktığı belirtildi. New York Times (NYT) gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden’la yapacağı görüşme öncesi ‘tavrını yumuşattığını’ yazdı.”
Karar gazetesi manşetindeki habere, “Kucaklaşma süreci” başlığını attı:
“Ankara-Washington ilişkilerinin kilitlendiği Erdoğan ile Biden arasındaki zirvede, S-400’ler, YPG’ye destek gibi gerilim başlıklarında ilerleme kaydedildiğine ilişkin mesaj gelmedi. Ancak Cumhurbaşkanı iki başkent arasında yeni bir dönem başladığının sinyallerini verdi. Pozitif süreç vurgusu yaptı: Aramızda çözülemeyecek sorun yok. Bir kucaklaşma sürecini aşmış ve açmış olacağız.
NATO Liderler Zirvesi kapsamındaki temasta sıkıntılı başlıklarda ilerleme kaydedildiğine ilişkin algı oluşmadı. Biden’ın 1915 Olayları ile ilgili ‘soykırım’ kelimesini kullanmasının gündeme gelip gelmediği sorusuna ‘Hamdolsun hiç gündeme gelmedi’ diyen Cumhurbaşkanı, Brüksel’e gitmeden önce ‘24 Nisan çok olumsuz bir süreç oldu. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmayız. Türkiye rastgele bir ülke değil’ ifadesini kullanmıştı.
Rus füzelerinde ‘ABD Patriot’ları vermedi biz de S-400’leri aldık’, YPG başlığında ise ‘Desteğin sonlanması gerekiyor’ sözleri karşılıklı yaklaşımda değişiklik olmadığını gösterdi. Afganistan’da Pakistan ve Macaristan’la üçlü mekanizmayı dile getiren Erdoğan, ABD ile yeni dönem mesajları verdi. ‘İki stratejik ortağa yakışacak şekilde işbirliğini artıracağız’ dedi. Biden da ‘Birçok konuda nasıl ilerleyeceğimiz konusunda anlaştık’ diye konuştu.”
Cumhuriyet gazetesi manşetten, “‘Dostların’ pazarlığı!” başlığıyla verdiği haberde, “Ekonomik kriz nedeniyle uzun süredir ABD ile ilişkileri düzeltmeye çalışan Erdoğan, ‘S-400, F-35, 24 Nisan’ krizlerinin gölgesinde Biden ile NATO zirvesinde buluştu. Cumhurbaşkanlığı’na göre ‘dostane’, Biden’a göre ‘çok iyi bir görüşme’ oldu. Erdoğan, Afganistan teklifini Biden’a iletti. S-400 ve PKK/YPG gibi sorunların aşılması zamana bırakıldı.
Muhalefet, Erdoğan’ın ‘Biden memnun olsun diye Afganistan’da jandarmalığa soyunduğunu’ belirtti. CHP Sözcüsü Öztrak, ‘Erdoğan, Kabil Havaalanı’na neden asker göndermeye talip olduğunu açıklamalı. Evlatlarımızın canı, siyasi oyun planı için kullanılamaz’ dedi” ifadelerini kullandı.
Sabah gazetesi haberi manşetinde, “İşbirliğimizi artıracağız” başlığıyla gördü ve “ABD Başkanı Biden ile görüşen Başkan Erdoğan, iki ülkenin yeni dönemde izleyeceği yol haritasını verdi: Yapıcı yaklaşım, ortak çalışma” ifadelerine yer verdi.
Yeni Şafak gazetesi manşetten verdiği habere, “Her şeyi konuştular” başlığını attı. Haberde şu ifadeler yer aldı:
NATO’nun gelecek 10 yılda izleyeceği stratejisinin müzakere edildiği Brüksel zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden da Türk-Amerikan ilişkilerini masaya yatırdı. İki lider, iki ülke arasında gerilimlere yol açan S-400, PKK/PYD, FETÖ ve Doğu Akdeniz’i konuştu.”
Akşam gazetesi “NATO’da sıcak mesajlar” başlığıyla verdiği haberde, “Başkan Erdoğan ve ABD Başkanı Biden’ın NATO Zirvesi’ndeki görüşmesi 1,5 saati aştı ve iki lider tarafından da ‘çok iyi’ olarak nitelendi. Erdoğan, Biden’ı Türkiye’ye davet etti, Biden ‘Yoğunluğum bitince gelirim’ dedi” ifadelerini kullandı.
Hürriyet gazetesi habere manşetinde, “Çözülemeyecek sorun yok” başlığıyla yer ayırdı:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile göreve geldiğinden bu yana ilk kez yüz yüze görüştü. Erdoğan görüşme sonrası, ‘Türkiye-ABD arasında çözülemeyecek meselenin olmadığını düşünüyoruz’ dedi.”
“Veyis Ateş benden 10 milyon Euro istedi”
Sözcü gazetesi manşetinde, “Veyis Ateş benden 10 milyon Euro istedi” başlıklı habere yer verdi:
“Suç örgütü lideri Sedat Peker, Habertürk sunucusu Veyis Ateş’in, SBK Holding’in kaçak sahibi Sezgin Baran Korkmaz’a ait Bodrum’daki Paramount Otel’de bedava kaldığını iddia etmişti. Hatta Veyis Ateş’in o otelde fotoğrafları ortaya çıkmıştı. Ateş’le ilgili son gelişmeyi, kendi kurumunun yazarı Fatih Altaylı şöyle yazdı:
‘Korkmaz beni telefonla aradı. ‘Size kirli bir gazeteciyi anlatacağım. Çünkü ben hayatımda böyle rezil bir tehdit görmedim’ dedi. ‘Veyis Ateş isimli gazeteci beni 7 Ocak’ta aradı’ diye başladı. Gerisi utanç vericiydi. Tehdit, şantaj iddiaları. 10 milyon Euro’luk talepler. Bir ekip adına aracılıklar. Kriminal suçlamalar…’”