ÇEVRE BİLANÇOSU 2015 – I

2015 Türkiye’de çevreci mücadelenin yoğunlaştığı ama çevre katliamının da hız kesmediği bir yıldı. İşte ilk altı ayın getirdikleri…

PELİN CENGİZ

30.12.2015

Dünyanın ve Türkiye’nin çevre gündemi, 2014’te olduğu gibi 2015’te de yine pek parlak değildi. P24 için 2014’ün iklim karnesini daha önce derlemiştim. 2014 Yılının Çevre Bilançosu 1. Bölüm ve 2. Bölüm
Kalkınmak, büyümek ve daha fazla üretmek adına yine iklim değişikliği kaynaklı olarak şiddeti ve etkisi giderek artan afetlere, insanlığın iklimle imtihanına defalarca yeniden tanıklık ettik, buzulları biraz daha erittik, türleri biraz daha yok ettik, okyanusları, nehirleri, toprağı, gökyüzünü biraz daha kirlettik, orman yangınlarıyla kül olduk, toprak kaymalarına, sellere kapılıp gittik, iklim değişikliğiyle mücadelede COP21 iklim zirvesinde elde ede ede bir arpa boyu yol katettik. 
 
Türkiye açısından baktığımızda ise dört bir yanındaki HES, altyapı, maden, termik, nükleer projelerine karşı gerçekleştirilen mücadelelere kulak verdik. 2015’in ilk günlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, zihinlere kazınan pek çok çevre felaketiyle çevre ve yaşam alanları mücadelesini görmezden gelerek, çevre konusunda dünyada iddialı bir noktaya gelindiğini, 2014’ün adeta Türkiye için “çevre yılı” olduğunu iddia etmişti. Ne 2014 Türkiye için çevre yılı olabildi, ne de 2015. 
 
Artık AKP iktidarlarının bağımlı hale geldiği enerji, inşaat ve altyapı projeleriyle ilgili çok sayıda ihtilaf yaşandı, çevreye ve yaşam alanlarına zarar verecek projeler ÇED sürçlerinden kaçırıldı. 3. Havalimanı ve 3. köprü için Kuzey Ormanları’nın katledilmeye devam ettiği, SİT alanlarının, tarım arazilerinin ve hafıza mekanlarının rant uğruna umarsızca imara açıldığı, Marmara’nın, Boğaz’ın, denizlerin yok edilişinin planlandığı, buna karşı olarak da kömürlü termik santraller, madenler, HES’ler ve nükleer santraller için toplumsal muhalefetin Türkiye’nin her yerinde sesinin yükseldiği, bir yıl oldu 2015. 
 
Yine bu yıl da iki bölüm halinde derlediğim çevre olaylarının ilk altı aylık bölümünde, özellikle kıyıların, koyların imara ve yapılaşmaya açılması, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili gelişmeler, çevreyi tehdit eden farklı projelerle ilgili “ÇED olumlu” ve “ÇED gerekli değildir” kararlarına yönelik verilen hukuki mücadeleler, halkın yaşam alanlarını korumaya dönük eylemleri ağırlıkta yer aldı.  
 
OCAK


İztuzu Plajı'nın işletme hakkını alan DALÇEV yetkililerinin 2014’ün son günlerinde tesisleri devralmaya
gelmesiyle, çevreciler plajda nöbet tutmaya başladı.

 
Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtladığı İztuzu Plajı'nın işletme hakkını alan DALÇEV yetkililerinin 2014’ün son günlerinde tesisleri devralmaya gelmesiyle, çevreciler plajda nöbet tutmaya başladı. Mahkemenin verdiği tedbir kararının ardından nöbetin bitirildiğinin açıklanmasıyla DALÇEV'in sahiplerinden Ramazan Oruç, Twitter’dan, “Burası da son 50 yılın en soğuk ocak ayı. Allah yardım etti bize; hava iyi olsaydı biraz daha kalırdı bu yavşaklar” diye yazdı.
 
Akkuyu Nükleer Santralı’na ait ÇED raporlarında, sorumlu nükleer enerji mühendislerinin imzalarının taklit edildiği, raporların yatırımcı firma ve ÇED firması tarafından revize edildiği sırada hiçbir nükleer enerji mühendisi tarafından görülmediği ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, raporun sunulduğu tarihte işten çıkmış olan mühendislerin imzalarının taklit edildiğini kontrol etmeden ÇED raporunu kabul etti, rapor hakkında “ÇED Olumlu” kararı verdi. HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü durumu Meclis gündemine taşıdı.
 
Akkuyu Nükleer Santralı’nın ÇED raporunda, radyoaktif salım envanterindeki verilerin yanlış olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, raporda santralın çalışması sırasında çevreye yayılan 23 radyoaktif izotopa yer verilirken, bunların toplam miktarının iki katına denk gelen çok tehlikeli karbon 14 ve trityumun bulunmadığını açıkladı.
 
Ataköy’de evler arasında sıkışıp kalan iki dönümlük yeşil alana 70 metre yüksekliğinde gökdelen dikilmek istendi. Danıştay, “şehircilik ilkelerine uygun değil” diyerek planı iptal ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, gökdelenin “turizmi teşvik” olduğunu ileri sürerek karara itiraz etti.
 
Emek Sineması’nın da içinde bulunduğu tarihi bina kompleksinin üzerine yapılan inşaat için verilen yürütmeyi durdurma kararından sonra Beyoğlu’nda toplanan binden fazla kişi inşaatın durdurulmasını istedi. 
 
Diyarbakır'da Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca tarım arazilerini tarım dışına çıkarılması yönünde aldığı karara yargıdan “dur” kararı geldi.
 
TÜİK verilerine göre, 20 milyon dekar olan ekilebilir bakliyat alanı, 8 milyon dekara gerilerken, Bartın ve Arhavi’de HES, Bodrum’da RES ve İzmir’de taş ocağına karşı protestolar yaşandı.
 
Petrol devi Shell, Nijer Deltası’nda nenden olduğu iki petrol sızıntısından etkilenen Bodo toplumu üyelerine 84 milyon dolar ödemeyi kabul ederken, Malavi’de iki hafta süren yoğun yağışlarda 176 kişi öldü, 200 binden fazla kişi evlerini terk ederek geçici sığınma merkezlerine sığındı. Kar fırtınası ve tipi, ABD’nin kuzeydoğusunda ve Kanada’da hayatı felç etti.
 

ŞUBAT


Emirgan Korusu’na bitişik Hazine’ye ait altı parselin imara açılması büyük tepki çekti

Hem doğal SİT hem de Boğaziçi ön görünüm sınırları içindeki Emirgan Korusu’na bitişik Hazine’ye ait altı parselin imara açılması büyük tepki çekti. Tepkiler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Emirgan Korusu'na AVM yapılması imkansız. Emirgan Korusu'ca hiçbir şey yapılmayacaktır” açıklamasında bulundu.
 
İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’nin yaptığı Boğaziçi İmar Planı Çalıştayı’ndan sahil şeridinde bina yüksekliğinin artırılması ve taban alanlarının genişletilmesi kararının çıkması üzerine Boğaziçi Dernekleri Platformu (BODEP), Boğaziçi Belediyeler Birliği'ne başvurarak doğal, kültürel, kentsel bir SİT alanı olan Boğaziçi'nin yapılaşmaya açılmamasını istedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ve Bozcaada ile Gökçeada'nın yüzde 90’ını “bağ evi” adı altında imara açan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına meslek odaları tarafından dava açıldı.
 
Söküm yapılmak üzere Angola’dan İzmir Aliağa’ya getirilen radyoaktif atık yüklü Kuito gemisi, tüm kaygıların dile getirilmesine ve engellemelere rağmen İzmir’e demirlendi. 
 
Artvin’de Kamilet Vadisi'ne yapılmak istenen Orta HES projesi için hazırlanan imar planları, Artvin İl Özel İdaresi tarafından onaylandı. Üstelik 2014’te Rize İdare Mahkemesi, imar planı hazırlanmadan yürütülen bu inşaatı durdurmuştu.
 
Zeytinburnu’ndaki Zeyport Limanı Planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onayladı. Yeni plan denize binlerce metrekare dolgu yapılarak limanın büyütülmesine izin veriyordu.
 
Meslek odaları, 3. Havalimanı için verilen “ÇED Olumlu” raporuna 2014’te dava açmıştı. Bilirkişi incelemesi isteyen İstanbul 4. İdare Mahkemesi davacı odalardan 20 bin lira keşif ve bilirkişi ücreti istedi. Mahkemenin istediği 20 bin liralık bilirkişi ücreti çevre davalarında talep edilmiş en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde açıkladığı “çılgın projeler” arasında yer alan Kanal İstanbul ile ilgili yeni şehrin ayrıntıları ortaya çıktı. 43 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul’un üzerinde altı köprü inşa edilip, en fazla altı katlı binalarla 500 bin kişilik nüfusa göre plan yapılması kararlaştırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Kanal İstanbul için Erdoğan, kurumlara “Kanal İstanbul’u hızlandırın, bir an önce tamamlayın” talimatı verdi.
 
Bursa Kestel’de Saitabat Şelalesi üzerine kurulmak istenen HES projesine karşı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, çevredeki dört köyden vatandaşlar eylem yaptı.
 
Tunceli Üniversitesi Munzur Vadisi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için bir rapor hazırladı.
 
Balkanları etkisi altına alan yağışlar hayatı felç etti. Makedonya’da aşırı yağışların neden olduğu seller nedeniyle tarım arazileri sular altında kaldı, ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Arnavutluk’ta şiddetli yağış nedeniyle ülkenin güneyindeki 13 bin 500 metrekare alan sular altında kaldı, 250 ev tahliye edildi, Bulgaristan’da beş kişi ölürken, Tekirdağ’da tekneler battı. 
 
Fukuşima Nükleer Santrali’nden Atlas Okyanusu'na radyoaktif madde sızıntısı olduğu açıklandı. Sızıntı neticesinde oluşan radyoaktivite seviyesinin normalden 70 kat daha yüksek olduğu kaydedildi.
 
Belçika’nın Doel 3 ve Tihange 2 nükleer santrallerinde binlerce çatlak bulunduğu, radyoaktif sızıntıların olabileceğine dikkat çekildi. 

MART
 

Tokat Zile’de yapılacak üç HES’e karşı 2000 kişi yürüyüş yaptı, köylülere Jandarma gazla müdahale etti

 Nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının uzun yıllar sonra Marmara Denizi’nde de yaşadığı ispatlandı. Sualtı Araştırma Derneği ve Akdeniz Foku Araştırma Grubu’nun yaptığı araştırmalarda Çanakkale’nin Karabiga kıyılarında beş Akdeniz foku görüntülendi. Yapılması planlanan yedi termik santralın fokların yaşam alanlarının içinde yer aldığı belirtildi.
 
Meclis’ten Torba Yasa içinde geçirilen bir maddeyle İstanbul’un akciğerleri olan Kuzey Ormanları’na yapılaşmaya izin verildiği ortaya çıktı. 1 Mart 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan, Torba Yasa’da Orman Kanunu’nun Ek 9’uncu maddesine bir fıkra eklendi. Bu fıkra, karayolları sınır çizgisi içindeki ormanlık alanlarda yap-işlet-devret modeliyle yapılan tesislerden herhangi bir bedel alınmayacağını içeriyordu. 
 
22 Mart Dünya Su Günü’nde yayımlanan beş bilim insanının hazırladığı “İstanbul’un Su Krizi ve Kolektif Çözüm Önerileri” başlıklı rapor, 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin iklimi değiştireceği, İstanbul’da sıcaklığın 2050’de 3 derece artacağını ve Istrancalar’ın suyunun azalacağını ortaya koydu.
 
Tokat Zile’de 2000 kişi ilçede yapılacak üç HES’e karşı yürüyüş yaptı, köylülere Jandarma biber gazıyla müdahale etti, AKP’li Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, köylülere “terörist” dedi. 
 
Adana'nın Yumurtalık İlçesi'ne yapılması planlanan Misis Termik Santrali'nin ÇED toplantısına katılan vatandaşlar, termik santral istemediklerini söyledi.
 
Manisa Soma’ya bağlı Yırca Köyü’nde 6666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu’nun aldığı “acele kamulaştırma” kararını Danıştay esastan iptal etti.
 
Artvin Arhavi’de şehir merkezine yapılan Kavak HES projesi için daha önce verilen “ÇED Olumlu” kararı Rize İdare Mahkemesi tarafından eksik ve yanlış hazırlandığı gerekçesiyle iptal edilince, HES için yeni bir ÇED olumlu kararı alındı.
 
Üç yıl önce İzmir Gaziemir'de bir kurşun fabrikasının arazisine gömüldüğü ortaya çıkan nükleer atıklarla ilgili mahkeme yeni bir karar verdi. Arazinin temizlenmesi işlemleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED’e gerek duymamıştı. Açılan dava sonucunda idare mahkemesi atıkların insan ve diğer canlılar için tehlike arz ettiğini belirterek, ÇED sürecinin işletilmesi gerektiğine karar verdi.
 
Fabrikalar ve organize sanayi bölgelerinin yerleşim birimleriyle iç içe girmesi nedeniyle hava ve çevre kirliliğinin alarm seviyelerine ulaştığı Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'ndeki dereler simsiyah akmaya başladı.
 
Konya 1. İdare Mahkemesi, Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Karapınar havzasında kurulması planlanan 5400 megavatlık termik santraline linyit sağlayacak olan Karaman Akçaşehir kömür ocağı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
 
Greenpeace, Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı, Mersin’in 177 metrelik en yüksek gökdelen binasına “Nükleer pahalıya patlar” yazılı pankart astı.
 
Avustralya'da beslenme yetersizliği nedeniyle sağlık durumu iyi olmayan 686 koalanın veterinerler tarafından zehirli iğneyle itlaf edilmesi tepkilere neden oldu. Hayvanların açlık nedeniyle acı çekmelerinin önüne geçildiği ifade edilse de, Victoria eyaletinde koala nüfusunun hektar başına 20'ye kadar çıktığı, bunun 11'e düşürüldüğü belirtildi.
 
Uluslararası Balinacılık Komisyonu’nun verileri kullanılarak yapılan bir araştırmaya göre, balina avcıları geçen yüzyıl boyunca 3 milyondan fazla balinayı katletti.
 
TMMOB'a bağlı meslek odaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurarak Bozcaada ve Gökçeada da dahil Çanakkale-Balıkesir bölgesinin çevresini değiştirecek yeni 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına itiraz etti. 
 
NİSAN


Kenya ’da bulunan ikisi dişi biri erkek gergedan 7 gün 24 saat silahlı korumalarla korunuyor.

Trakya’nın en önemli doğa alanlarından İğneada’ya çimento limanı yapılması gündeme geldi. Günde 300 ağır yük kamyonunun Vize-İğneada arasında gidip geleceği limanın, İğneada Körfez’inde ekolojik bir felaket yaratacağı, turizm ve balıkçılık sektörlerine büyük darbe vuracağı belirtildi.
 
Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nden geçen Dicle Nehri üzerinde kurulan ve ruhsat süresi dolmasına rağmen faaliyetini sürdüren özel bir şirkete ait kum ocağı Bismil Belediyesi'nce yıkıldı, bir kum ocağı da mühürlendi.
 
Tokat Zile’de HES'i protesto eden köylülerden 56'sı hakkında yedi ayrı suçlamadan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle soruşturma başlatıldı. "Mağdur" sıfatıyla şikayette bulunanlar arasında köylüleri, otobüse zarar verdikleri iddiasıyla “terörist” ilan eden Zile Belediyesi de yer aldı.
 
Akkuyu Nükleer Santrali için ilk temel atma törenine tepki gösteren çevreci grup, inşaat alanının kapısını tutarak içeridekilerin dışarıya çıkmasına engel oldu.
 
Nisan ayı pek çok önemli yargı kararının da açıklandığı bir ay oldu. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Göcek’teki Göbün ve Sarsala koylarında yapılacak tesisler için yürüttüğü ihalenin iptali amacıyla açtığı davada mahkeme yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Danıştay 6. Dairesi, Arhavi'de şehir merkezine kurulması planlanan Kavak HES projesi için Bakanlar Kurulu tarafından alınan “acele kamulaştırma” kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Rize İdare Mahkemesi de, Artvin Arhavi’deki Kamilet Vadisi'nde yapımı devam eden Taşlıkaya HES projesi için hazırlanan imar planlarını “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etti.
 
Soyları tükenmek üzere olan ve dünyada yalnızca beş tane kalan beyaz gergedanları korumak için sıra dışı bir önlem alındı. Kenya ’da bulunan ikisi dişi biri erkek gergedan 7 gün 24 saat silahlı korumalarla korunuyor.
 
Pakistan’ın Hayber Paktunya eyaletinde şiddetli yağış ve fırtına sonucu, 26 kişi öldü, 180 kişi yaralandı. Ağaçlar devrildi, binalar ve GSM operatörlerinin baz istasyonları çöktü. Nepal’in başkenti Katmandu yakınlarında yaşanan, 8 milyon kişiyi etkileyen ve 8000 kişinin ölümüne neden olan 7.8 büyüklüğündeki depremin dünyanın en yüksek dağı Everest’i birkaç santimetre kısalttığı belirlendi. 
 
MAYIS
 

Karaman Ekoloji Derneği, “Şarkıların tadı kalmadı” adlı bir klip hazırladı

Bursa Mudanya’daki Myrleia antik kentinin üzerine Tesco Kipa’nın yapmak istediği AVM projesine ilk kez Eylül 2012 tarihinde Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onay vermişti. Kurululun dokuz üyesi hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçuyla Bursa 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
 
Mersin’de 1. İdare Mahkemesi, Enerji Bakanlığı’ndan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Akkuyu’daki nükleer santral projesi için Türk Hükümeti’ne Şubat 2014’te teslim ettiği misyon raporunu istedi. Hükümet, uluslararası birçok benzer çalışmanın aksine raporu kamuoyundan gizledi. Devreye mahkeme girdi. Enerji Bakanlığı’ndan bu raporun temin edilmesini istedi. Ancak Bakanlık, sır gibi sakladığı raporu mahkemeye vermeyi reddetti. UAEA uzmanlarının Akkuyu ile ilgili olarak hazırladıkları rapor, hükümete 24 tavsiye ve 15 öneride bulunuyordu.
 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Pergelin ucunu Eyfel Kulesi’nin ortasına koyun, 90 kilometre bir çizgi çekin, dokuz nükleer santral var. Paris’e 55 milyon turist geliyor. Dünyanın en fazla turist çeken şehri. Paris’teki turiste bir şey olmuyor, bizim Akkuyu’nun yanındaki turiste bir şey oluyor” diyerek nükleer santralleri farklı bir biçimde savundu.
 
Merzifon’da 450 MW gücündeki termik santral projesine tepki gösteren Merzifon Çevre Platformu üyeleri ve vatandaşlar termik santral yapılması planlanan alana siyah çelenk bıraktı. 
 
Yassıada ve Sivriada'da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla temel atma töreni yapıldı.TOBB ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan sözleşme ve MESA’ya verilen inşaat ruhsatı sonucu Yassıada’ya dozerler girdi, ilk kepçe vuruldu ve ilk beton atıldı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin II. derece SİT ve orman içi dinlenme alanında kaldığı gerekçesiyle konut yapımına izin vermediği, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'özel eğitim alanı' olarak imara açılan Beykoz'daki ormanlık arazi havadan görüntülendi. Yemyeşil arazide, ne zaman konuldukları bilinmeyen konteynerler ve şantiye malzemeleri göze çarptı. 
 
Elazığ 2. İdare Mahkemesi, Munzur Havzası’na kurulması planlanan bakır ve gümüş madeni için Tunceli Valiliği'nin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararını hukuka aykırı bularak iptal etti. Böylece ilk kez Munzur Vadisi'nde bir madencilik faaliyeti yargıya takıldı. 
 
Danıştay, SİT alanına Ak Saray’ın yapılmasının önünü açan Koruma Kurulu'nun ilke kararını oybirliğiyle reddetti. Bu kararla tarihi SİT alanlarında yapılaşma yapılamayacak. Bu kararla Ak Saray ikinci kez kaçak durumuna düştü. Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin AOÇ arazisinde ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararı üzerine, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 271 sayılı ilke kararını değiştirerek, "Koruma amaçlı imar planları olmadan tarihi SİT alanlarında kamu binaları yapılabilir" kararı almıştı, bu sayede Ak Saray SİT alanı olan AOÇ'de inşa edilmişti.
 
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Unkapanı'ndaki tarihi Bozdoğan Kemeri'ne asılan dev AKP pankartı nedeniyle, Koruma Bölge Kurulu, İlçe Seçim Kurulu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne şikayet başvurusu yaptı.
 
Manisa Soma’ya bağlı Yırca Köyü’nde, Kolin firması tarafından termik santral yapmak için sökülüp, kesilen 6666 zeytin ağacının yerine Yırca Köylüleri ve Greenpeace tarafından düzenlenen şenlikle yenileri dikildi. İlk etapta 100 fidan toprakla buluşturulup, can suyu verildi.
 
Termik santraller şarkılara konu oldu. Konya-Karaman’a yapılması planlanan altı termik santrale tepki veren Karaman Ekoloji Derneği, “Şarkıların tadı kalmadı” adlı bir klip hazırladı. “Gelecekte bir gün bir prova esnasında” başlığıyla başlayan klip, termik santral sonrası bölgede yetişen burçak, buğday, arpa ve kirazdan sonra bu bitkilerin yer aldığı şarkılarda da tat kalmayacağını anlatıyor.
 
Rize İdare Mahkemesi'nin, Ocak 2015'te, Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi’nde 38 hektar alanda bakır ve altın madeni projesi için hazırlanan "ÇED Olumlu" raporunu iptal etmesinin ardından yeni ÇED raporu hazırlayan ilgili madencilik şirketi, raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kabul edilerek askıya çıkarılması sonrası bölgeye gelerek konteyner ve iş makinelerine yer teslimi yapmak istedi. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir grup, Cerattepe’ye giden yolu kapatarak maden şirketine ait iş makinesi ve konteynerin bölgeye geçişine izin vermedi.
 
NASA'dan yapılan açıklamaya göre, Batı Antarktika'da bulunan ve 10 bin yaşında olan buzulda büyük çatlaklar oluştu ve buz tabakası parçalanmaya başladı. Böyle devam ederse 10 bin yıllık buzul, 10 yıla kalmadan yok olabilir.
 
Sadece buzullar değil, türler de tehlike altında. ABD’nin Connecticut Üniversitesi'nden Mark Urban'ın küresel ısınma ve risk altındaki canlı türlerini incelediği araştırması, dünya üzerindeki türlerin yüzde 16'sının soyunun tükeneceği sonucuna vardı. Araştırmada Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki türlerin en çok tehlike altında olduğu ifade edildi.
 
Dünyanın kimi yeri sıcaktan kavrulurken kimi sellerle, taşkınlarla mücadele etti. Hindistan’ı etkileyen sıcak hava dalgasında ısı yer yer 48 dereceye ulaşırken, en az 500 kişi öldü, aynı sebeple Pakistan’da 257 kişi hayatını kaybetti. ABD’yi sel, Meksika’yı fırtına vurdu. Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te şiddetli yağışların yol açtığı sellerin ardından hayvanat bahçesindeki hayvanların kaçması üzerine halka dışarı çıkmamaları çağrısı yapıldı. 
 
 HAZİRAN
 

Heinrich-Böll Vakfı, Türkiye'yi de kapsayan bir atlas hazırladı 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından üç yıldır ıslah çalışması süren Kurbağalıdere'den Marmara Denizi’ne akan kanalizasyon sularının, özellikle Kadıköy sahillerinde zehir saçtığı ortaya çıktı.
 
Ataköy sahil şeridindeki tüm parseller inşaatla doldurulunca sıra denize geldi. Gemilerle taşınan hafriyat kamyonları ile deniz 140 bin metrekare doldurularak yeni inşaat alanı ortaya çıkarılacak. Bu yeni alana konferans, kongre merkezleri ile restoran ve gazinolar inşa edilecek.
 
Artvin'in Arhavi’de şehir merkezine yapılan Kavak HES projesi için hazırlanan imar planları Rize İdare Mahkemesi tarafından hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.
 
Tokat'ın Zile ilçesi ile Yozgat'ın Çekerek ve Aydıncık ilçelerini içerisine alan Çekerek HES, Zileli köylülerin direnişine çarptı. Maliye Bakanlığı mart ayında yapılan köylü mitinginden hemen sonra, HES yapılacak topraklara ilişkin acele kamulaştırma kararını iptal etti.
 
Yırca’da 6666 zeytin ağacını kesen Kolin firması, dikili zeytin ağacı bulunmadığını açıkladığı Yırca yakınlarındaki Türkpiyale ve Kayrakaltı köyleri arasında termik santral için ÇED raporu almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu.
 
Enerji Bakanlığı, hükümetin “devletin güvenliğini” gerekçe gösterip mahkemeden bile gizlediği Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın hazırladığı “Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme” misyon raporunun güncelliğini yitirdiğini iddia etti. Oysa çalışmadaki tavsiyelerin neredeyse hiçbirinin gerçekleşmediği ortaya çıktı.
 
TEMA Vakfı, Karadeniz Bölgesi'nde sekiz ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan yaklaşık 2600 kilometrelik Yeşil Yol Projesi'nin bölgenin doğal yapısı üzerinde çok büyük tahribatlara neden olacağını ve yeni bir tehdit oluşturacağını kaydederek, projenin eşsiz güzelliklere telafisi güç zararlar vermeden durdurulmasını istedi
 
WWF’in koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterdiği Çamlıhemşin Fırtına Vadisi'nde yer alan Kavrun Yaylası'nda toplanan Fırtına İnisiyatifi grubu, “Bak işte yaklaşıyor Fırtına, direniyor Yeşil Yol’a" pankartıyla protesto eylemi gerçekleştirdi. 
 
Heinrich-Böll Vakfı, Türkiye'yi de kapsayan bir atlas hazırladı. Çok sayıda grafik ve metinle, yaşadığımız toprağın durumu anlatılan 2015 Toprak Atlası'na göre Türkiye dokuz yıldır her gün, Yırca Köyü'nde kaybedilen zeytinlik alanı kadar toprak kaybetti. Toprak kaybında asıl sorunun yasalarda olduğu vurgulandı.