İklim ve ekoloji gazeteciliği atölyelerinin ikincisi Kuşadası’nda düzenlendi
Nitelikli iklim ve ekoloji gazeteciliğin pratiklerini irdelediğimiz bu atölyelerinin ikincisinde sekiz farklı şehirden 12 gazeteci bir araya geldi

27.02.2025
P24, iklim ve ekoloji gazeteciliği atölyeleri serisinin ikincisini 22-23 Şubat’ta Kuşadası’nda düzenledi. Birleşik Krallık İkili İşbirliği Programı desteğiyle gerçekleştirilen iki günlük atölyeye farklı şehirlerden 12 gazeteci katıldı. Atölyede yapılan sunumlarla gazetecilere kendi deneyimlerinden yola çıkarak iklim ve ekoloji alanında hazır formüllerden bağımsız, nitelikli, derinlikli haberler üretmenin yolları aktarıldı.
İlki Antalya’da düzenlenen bu atölyelerle gazetecilerin iklim ve ekoloji alanında haber yapmaya teşvik edilmesi, bu alanda kendilerini geliştirmeleri ve uzmanlaşmaları amaçlanıyor. Ayrıca, çoğu zaman yalnızca “viral” olduğu için gündeme gelen iklim ve ekoloji haberlerini ısrarla takip etmenin önemi vurgulanıyor. Nitekim akademisyen Rob Nixon’ın ifadesiyle, ekolojik yıkım “yavaş şiddetin”, bir başka deyişle, zamana yayılan bir “yavaş bir suçun” sonucunda meydana geliyor. Bu nedenle, hızlı ve yüzeysel habercilik yerine, meselelere derinlemesine yaklaşan, sabırlı ve “yavaş” bir gazetecilik anlayışının gerekliliği üzerinde duruluyor.
Atölyede sunum yapan Elif Ünal, iklim ve ekoloji haberlerinin temelini oluşturan iklim krizi kavramlarını detaylandırdı. Ayrıca, bu alandaki bilgilerin ve iddiaların doğrulanmasına yönelik gazetecilerin benimsemesi gereken yaklaşım ve yöntemleri paylaştı. Çiçek Tahaoğlu, bu alanda gazetecilerin toplumsal cinsiyet ve hayvan hakları temalı haberler üretirken dikkat etmeleri gereken temel unsurları açıkladı. Son olarak, Özgün Özçer, haber metinlerinin kurgusunun nasıl çeşitlendirilebileceğine dair stratejiler sunarak, bilgi toplama safhasından metin yazma ve fikri takibe kadar tüm aşamalarda haber üretimini nitelikli kılan yöntemleri irdeledi.

Atölyeye sekiz farklı şehirden 12 gazeteci katıldı.
Sekiz farklı şehirden gelen katılımcılar sunumların ardından düzenlenen ortak bir çalışmada atölye boyunca aktarılan yaklaşımları pratiğe döktüler.
Her iki atölyeye katılan 24 gazeteciden 11’i, toplam 12 haber metni üretecek. Bu haberler, P24’ün iklim ve gazetecilik haber sitesi Gezegen’de yayımlanırken, İngilizce çevirileri P24’ün İngilizce sayfalarında yer alacak. Ayrıca, atölyede yapılan sunumlara dayanan kapsamlı bir kılavuz da yayımlanacak.
Bu atölyenin içeriği P24’ün sorumluluğundadır. Birleşik Krallık Büyükelçiliği içerikten sorumlu tutulamaz.