İnternet güvenliğiniz için çevrimiçi araçlar
Türkiye zor günler geçirirken internet iletişiminizin güvenliği için önlem almak isteyebilirsiniz
11.10.2014
Ülkede yaşanan son gelişmelerden sonra özellikle internet erişimi bağlamında işimize yarayabilecek araçların listesini güncellemek istedim.
Öncelikle toplu temel kaynak olarak Alternatif Bilişim Derneği’nin bir projesi olan Kem Gözlere Şiş sitesine bakılabilir. Burada açık kaynak, tamamen güvenlik amaçlı, ticari olmayan uygulamaların bir listesi var. Yine Korsan Partinin araç serisine de bakabilirsiniz.
Bir ara DNS değiştirmek erişim için yetiyordu ama son yıllarda bu biraz problemli hale geldi. Türkiye’de uygulanan erişim engellemeleri şimdilik tarayıcı eklentileri sayesinde büyük ölçüde aşılabiliyor. Chrome kullanıcıları için ZenMate, Firefox kullanıcıları için AnonymoX normal şartlarda erişim engelinizi aşmanıza yardımcı oluyor.
Anonim web kullanımı için tarayıcı olarak mutlaka Tor kullanılmalıdır. Tor kullanan Pirate Bay’in hediyesi olan Pirate Browser tarayıcısı ile bir dizi torrent sitesine de bookmark’lardan erişebilirsiniz. Tor projesinin mobil uygulaması da var: Orbot
Hong Kong gösterilerinde kullanılan Firechat akıllı telefonlar arasında bir ağ kurmak (bir tür “meshnet”) şu ana kadar görülen en pratik uygulama gibi gözüküyor. Ancak açık kaynak olmayan, sahiplik yapısı açısından ticarileşmeye açık bu uygulamanın dikkatli kullanılması tavsiye ediliyor. Yine de işe yarayabilir. Akıllı telefonlara yüklemeye başlayalım. İnternet tamamen kesilse bile akıllı telefonlar arasında bluetooth vb sayesinde ağ iletişimi sağlanabilecek. Genel olarak “meshnet” fikri için Burak Arıkan’ın yazısına bakılabilir.
Özellikle mobilseniz ve ortak kullanımdaki wi-fi servislerini kullanıyorsanız; HTTPS Everywhere Chrome ve Firefox eklentisi şeklinde tüm iletişi güvenli HTTP’ye çevirir.
LastPass ürettiğiniz bir sürü zor şifreyi sizin için güvenli bir ortamda saklar.
Kısa URL adreslerini özellikle tuzak adreslerden dolayı uzun hallerine çevirmek için LongURL kullanılabilir.
NoScript adlı Firefox eklentisi şüpheli sitelerden JavaScript ve Flash saldırılarını önler.
Trusteer Rapport bir şifreleme aracı olarak üçüncü partilerin banka görünümü gibi göstererek bilgilerinizi çalmasını engeller. İki aşamalı doğrulama da bir çok sitenin kullanmaya başladığı bir yöntemdir. Yetki verdiğiniz akıllı telefon gibi bir cihaza giden şifreyle giriş yapılır.
Bir Google ürünü olan VirusTotal şüpheli dosyaları ve web adreslerini tarar.
Son zamanlarda meydana gelen istihbarat skandallarından sonra alternatif açık kaynak eposta hizmetleri de çıkmaya başladı, MailPile gibi.
Henüz kullanmaya başlamadım ama bir noktada şifre yöneticisi kullanmak gerekebilir. Burada bir dizi yöneticinin analizini bulabilirsiniz: 10 Multi-Platform Password Managers for iOS, Android and …
Bir sitenin güvenlik derecesini bulmak için bakınız: safeweb.norton.com
Kısaltılmış linklerin meşru bir link olup olmadığını bu site üzerinden görebilirsiniz: unfurlr.come
Şüpheli eposta eklentilerini ya da herhangi bir dosyayı taratmak için: jotti.org
Ben Hotspot Shield ile idare etmiştim ama Türkiye’de de kullanımı artan VPN hizmetlerinden anonimliğin korunmasına özellikle önem verenler:
BTGuard
Torguard
Proxy.sh
Privacy.io
VikingVPN
TorrentPrivacy
Anonine
IVPN
AirVPN
PrivatVPN
PRQ
Boxpn
EarthVPN
Mullvad
Faceless.me
IPVanish
BlackVPN
Ipredator
BolehVPN
NordVPN
VPN Book
Ek Okuma:
Olur ya VPN engeli gelirse Kozan Demircan Stunnel öneriyor: VPN Engelleme Başladı >> VPN engellemeyi aşmak için …
Özellikle Dijital Aktivizm çabalarında kullanmak üzere VPN’e bakış ve ek bilgiler için: An Activist’s Guide to VPN Services
Onur Erem’in genel güvenlik listesine de bakılabilir: İnternette ?Büyük Birader?den nasıl kurtulurum?
Windows için TrueCrypt sonrası bazı şifreleme araçları önerileri: TrueCrypt Is Dead: 4 Disk Encryption Alternatives For …