11 polis daha tutuklandı

Basının gündeminde, 22 Temmuz soruşturmasında yaşanan hukuksuzluklar ve gece yarısı gelen tutuklamalar yer aldı.

30.07.2014

22 Temmuz operasyonunda sorguları devam eden 49 polisten 11’i gece yarısı tutuklandı. Kararı veren hakim İslam Çiçek’in bazı şüphelilerin ifadesini almadan hüküm vermesi hukuk tarihine geçti.

Zaman, “Şüpheliler dinlenmeden karar verilmesine…” manşetiyle çıktı ve “Yolsuzluk soruşturmasını yürüten polislerin 8 gündür alıkonulduğu Çağlayan Adliyesi’nde hukuk tarihine geçecek bir karar imza atıldı. Hakim İslam Çiçek, 49 polisten 17’sinin ifadesini bile almadan haklarında hüküm verdi. Savunma ve adil yargılanma hakkını yok sayan hakim, konuya ilişkin düzenlediği evrakta, ‘dinlenilmeyen şüphelilerin dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar tesisine’ ifadelerini kullandı. Kararını 23:55 sularında açıklayan Çiçek, polislerden 38’ini serbest bırakırken, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de bulunduğu 11 kişinin ‘casusluk ve resmi belgede sahtecilik’ iddiasıyla tutuklanmasına hükmetti. Ancak iddia makamının suçlamalara dair hiçbir delil ortaya koymadığı öğrenildi” dedi.  

Hürriyet ön sayfasının altında yer verdiği habere, “11 polise casus tutuklaması” başlığını attı ve “22 Temmuz operasyonunda, devletin gizli bilgilerini paylaştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 49 polis memuru hakkında karar gece yarısı verildi. 11 polis tutuklandı. 38’i ise serbest bırakıldı. Eski Terörle Şube Müdürü Yurt Atayün de tutuklananlar arasında bulunuyor” dedi.

Milliyet habere birinci sayfasının altında, “Dosya üzerinden karar” başlığıyla yer ayırdı ve “22 Temmuz operasyonunda gözaltına alınan ama ifade veremeyen polisler için mahkeme ‘şüphelileri dinlemeyerek, dosya üzerinden karar verilmesine’ hükmetti. Avukatlar buna ‘Kanunda yeri yok’ diye karşı çıktı. Gece yarısı Yurt Atayün ve 10 polisin tutuklandığı açıklandı. 8’i denetimli olmak üzere 38 polis ise serbest kaldı. Operasyonda toplam tutuklu sayısı 31 oldu” dedi. 

Bugün gazetesi gece yarısı açıklanan tutuklama kararları yerine hakim İslam Çiçek’in hukuk tarihine geçecek skandal uygulamasını sürmanşetine taşıdı; “Skandallar zinciri”: “Hakim 49 polis için skandal bir karar verdi. 17 polisin ifadesini almadan dosya üzerinden hüküm vereceğini açıkladı. Hukukçular, ‘Engizisyon mahkemelerinde bile bu yok’ dedi.” 

Sabah, “Paralel çeteye ağır darbe” manşetiyle çıktı ve “Paralel örgütün emniyetteki beyin takımını oluşturan eski İstanbul TEM Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 11 kişi casusluktan tutuklandı” dedi.

Star manşetten verdiği haber için, “Mahkeme oyunu bozdu” başlığını kullandı ve “Paralel polislerin davanın hakimini değiştirmeye yönelik sinsi planı tutmadı. Sorguyu perşembeye kadar uzatmak için her tür şov ve yalana başvuran 49 şüpheliden eski terörle mücadele müdürü Atayün’ün de aralarında bulunduğu 11 zanlı cezaevine gönderildi” dedi.

Yeni Şafak, “Oyun bitti” manşetini attı ve “Cuma gününden beri mahkemeyi gereksiz taleplerle kilitleyen 49 polis ve avukatının ayak oyunları bitti. Casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 11 polis tutuklandı, 30 polis ise serbest bırakıldı” dedi.

Akşam habere manşetin yanında, “Casusluktan 11 tutuklama, biri o müdür” başlığıyla yer verdi ve “Emniyet’teki paralel operasyonda 11 tutuklama daha… Mahkeme, 39 şüpheliden aralarında eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de bulunduğu 11 kişinin ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini casusluk amacıyla temin etmekten’ tutuklanmasına karar verdi” dedi.

Habertürk ön sayfasının altında, “11 polise tutuklama” başlığıyla verdiği haberde, “Paralel yapı’ iddasıyla gözaltına alınan 49 polisten, aralarında eski Terörle Mücadele Müdürü Yurt Atayün’ün de bulunduğu 11’i tutuklandı” dedi.

Vatan manşetten verdiği habere, “Casusluktan 11 tutuklama” başlığını attı ve “Paralel yapı’ soruşturmasında gözaltına alınan 49 polisten 11’i casusluk iddiasıyla cezaevine gönderildi. Tutuklu polis müdürü sayısı 31’e çıktı” dedi.

“Başbakan biliyordu”

Tutuklanan eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, MİT kriziyle ilgili Başbakan Erdoğan’a brifing verdiği açıkladı.
Cumhuriyet, “Cemaat soruşturmasının kilit ismi Atayün: Operasyonlar Erdoğan’a arz ediliyordu” üst başlığıyla sürmanşetinde yer verdiği habere, “Başbakan biliyordu” başlığını attı: “Casusluk iddiasıyla Emniyet’teki cemaatçi yapılanmayı hedef alan operasyonda gözaltına alınan eski Emniyet Müdürü Yurt Atayün, mahkemede 2012’deki MİT kriziyle ilgili önemli iddialarda bulundu. Atayün, Erdoğan’a ‘Suça karışan MİT’çilerle ilgili’ havalimanında brifing verdiğini söyledi. Operasyonlarla ilgili bilgilendirme notlarının dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın’a verildiğini vurgulayan Atayün, ifadesinde, ‘O da bu notları Başbakan’a arz ederdi. Başbakanımızdan gelen perspektife göre çalışmalarımız hukuka uygun olarak yönetilirdi’ dedi.”  

Taraf birinci sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Başbakan, MİT krizini biliyordu” başlığını attı ve “Yurt Atayün, MİT kriziyle ilgili Erdoğan’a brifing verdiğini açıkladı. Sorgusunda, ‘Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, İstanbul Valisi Mutlu ve Emniyet Müdürü Çapkın ile birlikte Erdoğan’la yaptığımız görüşmede, KCK operasyonları kapsamında suça karıştığı tespit edilen MİT mensuplarının dosyası hakkında bizzat şahsım tarafından brifing verilmiştir’ diye ifade verdi” dedi.

Birgün haberi manşetin altında, “Operasyonlardan haberi hep vardı” başlığıyla gördü ve “22 Temmuz’da gözaltına alınan İstanbul Terörle Mücadele Şube Eski Müdürü Yurt Atayün, tüm operasyonlardan Erdoğan’ın haberi olduğunu söyledi” dedi.

Bugün gazetesi sürmanşetinde resim altında verdiği habere, “Brifing verdim” başlığını attı ve “Atayün KCK operasyonlarında suça karıştığı tespit edilen MİT mensupları hakkında Başbakan’a, Vali Mutlu ve eski Emniyet Müdürü Çapkın’ın olduğu ortamda brifing verdiğini de açıkladı” dedi.

Milliyet de habere resim altında yer ayırdı: “Casusluk suçlamasıyla tutuklanan eski TEM Müdürü Yurt Atayün mahkemedeki sorgusunda, MİT Müsteşarı Fidan’ın da şüpheli olarak ifadeye çağırıldığı KCK soruşturmasıyla ilgili Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Başbakan’a brifing verdiğini söyledi.”
Sözcü ve Habertürk ise habere iç sayfalarında yer ayırdı.

“Yolsuzluğu teşvik eden bir partiye dönüştük”

Birgün gazetesinin manşetinde geçtiğimiz günlerde AKP’den istifa eden Dengir Mir Fırat’ın açıklamaları, “Yolsuzluğu teşvik eden bir partiye dönüştük” başlığıyla yer aldı: “Kurucusu olduğu AKP’den istifa eden Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP’nin ‘yolsuzluğu teşvik eden bir yapıya dönüştüğünü’ belirtti. Fırat, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığını ise bir çeşit ‘adrenalin arayışı’ olarak niteledi.”