“Açlık enflasyonu”

​Enflasyon rakamları, iktidara yakın gazeteler dışında basında geniş yer buldu.

06.05.2022

Yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 69.97, ENAG’a göre ise yüzde 156.86’ya yükseldi.

Karar gazetesi habere manşetinde, “Açlık enflasyonu” başlığıyla yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon dahi yüzde 70’e, gıda enflasyonu ise yüzde 90’a dayandı. Dünyada bir yılda hissedilen gelir erimesi 85 milyonun cüzdanına, sofrasına artık her ay yansır hale geldi. Ekonomistler ‘Türkiye hızla yoksullaşıyor, kayıp yıllar denilen 90’ları arar olduk’ dedi.

Enflasyon nisanda yüzde 7.25 arttı, yıllık yüzde 69.97 oldu. Ulaştırma 105, gıda 89, ev eşyası yüzde 77 pahalandı. Üretici fiyatları da üç ay üst üste üç haneyi görerek yüzde 121’i buldu. ENAG çarşı-pazardaki enflasyonun yüzde 156 olduğunu açıkladı. DİSK-AR’a göre de emeklilerin gıda enflasyonu yüzde 113, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun hissettiği ise yüzde 131 oldu. Muhalefet, TÜİK’in ‘kuyumcu hassasiyetiyle’ enflasyonu yüzde 70’in altında tuttuğuna dikkat çekti.

Ekonomistler de Türkiye’nin günden güne fakirleştiğini vurguladı. MB eski başekonomisti Hakan Kara, durumun 1990’lı yıllardan kötü olduğunu belirtti. Ekonomist İris Cibre ‘Global etkenler yaratılan yoksulluğun çok küçük bir kısmı. Tüm ülkeyi asgari ücretli, yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşamaya mahkûm ediyorlar’ dedi. Gelecek Partili Kerim Rota da ‘Enflasyonda dünyada altıncı sıraya çıktık. Kredi kullanabilene servet transferi sağlayan negatif faizde ise lideriz’ dedi.”

Birgün gazetesi manşetindeki habere, “Bu ülkede soğan zam şampiyonu” başlığını attı. Haberde şöyle denildi:

“Enflasyon çığırından çıktı. TÜİK’e göre yıllık enflasyon oranı yüzde 70’e dayandı. Nisan ayının zam şampiyonu yüzde 69.3 ile kuru soğan.

Nisan ayında tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 7,25 artışla yüzde 69,97’ye dayandı. Üretici enflasyonu (ÜFE) ise yüzde 7,67’lik bir sıçramayla yüzde 121,82’ye ulaştı. ÜFE ile TÜFE arasında yüzde 52,2’lik bir fark bulunuyor. Bunun anlamı, diğer etmenler bir yana, üretici fiyatlarındaki korkunç maliyet artışları nedeniyle önümüzdeki aylarda tüketici fiyatları ivmelenmeye devam edecek. İşin en ürkütücü yanı, ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmeye yönelik bir planı ve politikası bulunmadığı gibi, ekonomideki aktörlerin önünü görmesine katkı yapacak az çok inandırıcılığa sahip resmi bir projeksiyona da rastlanılmaması. Örneğin geçtiğimiz hafta açıklanan Enflasyon Raporu 2022 yılsonu enflasyonunu yüzde 42,8 tahmin etmişti. Halbuki daha yılın ilk 4 ayındaki enflasyon yüzde 31,71’i buldu. Diğer bir ifadeyle, bu öngörünün gerçekleşmesi ancak önümüzdeki 8 aylık dönemde aylık enflasyonun yüzde 1 gelmesiyle olanaklı. Ayda yüzde 7,67’lik bir artış gösteren enflasyonun bir anda yüzde 1’e inmesi, 200 kilometre hızla giden bir arabanın aniden fren yapıp takla atmasından farklı sayılmaz.

ENAG'a göre, Nisan 2022'de enflasyon yüzde 8.68 olurken yıllık enflasyon yüzde 156.86'ya yükseldi. Nisan ayında en fazla fiyat artışı giyim ve ayakkabı sektöründe oldu. ENAG mart ayı enflasyon rakamlarının yıllık yüzde 142.63 oranında olduğunu duyurmuştu.”

Cumhuriyet gazetesi manşetindeki, “Enflasyon kontrolden çıktı” başlıklı haberinde, “TÜİK’in dün açıkladığı nisan raporuna göre tüketici enflasyonu aylık yüzde 7.25, yıllık yüzde 69.97 arttı. Bu oranlarla AKP, 19 yıllık enflasyon rekorunu da kırdı. Bir hafta önce Merkez Bankası tarafından açıklanan yüzde 42.8’lik yıl sonu tahmininden uzaklaşıldı” ifadelerine yer verdi.

Evrensel gazetesi habere manşetin yanında, “Yoksulun enflasyonu zenginlerin iki katı!” başlığıyla yer verdi:

AKP iktidarının uyguladığı politikalar resmi enflasyonu yüzde 70’e çıkardı. Türkiye, resmi verilere göre dahi yüksek enflasyonda dünyada 6. sıraya çıktı. ENAG’a göre ise Türkiye’de enflasyon yüzde 156.8 oldu.

Resmi verilere göre en yoksul yüzde 20’lik kesimin yaşadığı enflasyon yüzde 113 olurken, en zengin yüzde 20’nin yaşadığı enflasyon yüzde 65’te kaldı. Üretim maliyetleri, enflasyonun artacağını gösterdi.”

Sözcü gazetesi manşetinde yer ayırdığı habere, “Enflasyon yüzde 70, vatandaşın işi bitmiş” başlığını attı. Haberde şöyle denildi:

“‘Başkanlık gelsin ülke uçacak’ diyorlardı, ‘Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyorlardı, ‘Enflasyon düşecek’ diyorlardı. Ama yanlış ekonomi yönetimi, ardından iğneden ipliğe yapılan fahiş zamlar enflasyonu azdırdı.

Vatandaş %70’e ulaşan enflasyonun altında ezildi. Milyonlarca emekli, memur ve asgari ücretliye yapılan maaş zamları kayboldu gitti. Üstelik zamlar durmuyor. Dün mazot ve sigara yüne zamlandı. Bu gidişle enflasyon düşmez.”

Hürriyet gazetesi ön sayfasında, “Yıllık enflasyon nisanda 69.97 oldu” başlığıyla verdiği haberde, “Enflasyon nisanda yüzde 7.25 arttı. Yıllık enflasyon son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve yüzde 69.97’yi buldu. Fiyatı en çok artan ürün yüzde 69.30 ile kuru soğan oldu” ifadelerini kullandı.