AK Parti buyurdu: “Okuma!”
Birçok gazete fezlekelerin AK Parti engeliyle Meclis’te okunmamasını eleştirdi. Yeni Şafak’a göre ise yaşananlar “Hukuk dersi…”
20.03.2014
TBMM dün dört eski bakanla fezlekelerin görüşülmesi için olağanüstü toplandı fakat fezlekelerin okunması AKP’nin kurnazca oyunlarıyla engellendi.
Hürriyet haberi manşetten gördü. “Mühürlendi” başlığını kullanan gazete, “Muhalefet, 4 eski bakanla ilgili fezlekeler için Meclis’i topladı ama AK Parti ve başkanvekilinin kurduğu siperi aşamadı. Fezlekeler komisyonu bekleyecek” dedi.
Milliyet, “Kapağı bile açılmadı” başlığıyla manşetten verdiği haberde, “TBMM’de 4 bakan fezlekesi için yapılan oturum tartışmalarla geçti. Dosyalar incelemeye açılmadığı gibi, üst yazıları dahi okunmadı” dedi.
Cumhuriyet, “AKP, Sayıştay raporlarının ardından fezlekelerin içeriğini de halkın duymasından korktu” üst başlığıyla manşetinde yer ayırdığı habere, “Duman ederler-2” başlığını attı ve “CHP’nin çağrısıyla 4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk fezlekelerinin görüşülmesi için Meclis olağanüstü toplandı. Fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine açılması ve okunması AKP-TBMM Başkanlığı engeline takıldı. Birleşimi MHP’li Meral Akşener yönetmesi gerekirken kürsüye AKP’li Yakut oturdu. Genel görüşme istemi de 259 AKP’linin oyuyla reddedildi” dedi.
Habertürk manşette yer verdiği haber için, “Fezleke satrancı” başlığını kullandı ve “TBMM 4 eski bakanın fezlekeleri için olağanüstü toplandı; bir taktik savaşı çıktı: Ak Parti, önce başkanvekilini değiştirdi, sonra ‘Komisyon kurulsun’ teklifi yaptı. Genel görüşmeye ret” dedi.
Vatan manşetinde, “Fezlekeler komisyona” başlığını kullandı ve “Bakanların fezlekeleri Meclis’e geldi. Muhalefet ‘Okunsun’ dedi, bakanlar ‘soruşturma komisyonu’ istedi. Sonuçta fezlekeler okunmadı, bir ay içinde komisyon kurulacak” dedi.
Birgün, “Meclis kürsüsünü de çalın, bitsin bu iş…” başlığıyla manşetinde yer verdiği haberde, “4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet fezlekelerinin Meclis’te okunması reddedildi. Oylama sonrasında vekiller AKP’yi, ‘Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk’ sloganlarıyla protesto etti” dedi.
Zaman sürmanşetinde gördüğü habere, “AKP, yolsuzluk fezlekelerini Meclis’te okutmadı” başlığını attı ve “TBMM Genel Kurulu yolsuzluk operasyonu çerçevesinde 4 eski bakan hakkında hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Toplantı yeter sayısı olan 184 geçilirken, Başkanlığın ‘fezlekelerin içeriğinin okunmaması’ kararı sert tartışmalara sebep oldu” dedi.
Taraf habere manşetin yanında yer ayırdı. “Fezlekeler Twitter’da okundu” başlığını kullandı ve “Olağanüstü toplanan Meclis’te, muhalefet milletvekillerinin bütün ısrarlarına rağmen, dört bakanla ilgili fezlekeler okunamadı ama dün Twitter’daki hesaplardan, dört bakanla ilgili dosyaların tümü yayınlandı. MHP’li Vural, ‘Altın kaçakçılığı yapanlar ve rüşvet alanlar korunuyor’ derken, CHP’li Hamzaçebi, dosyaları Meclis’ten kaçırmanın anayasa suçu olduğunu söyledi” dedi.
Radikal, “Fezlekeleri bir Meclis okuyamadı” başlığıyla manşetin yanında yer verdiği haberde, “TBMM, dört eski bakan hakkındaki fezlekeleri görüşmek için dün toplandı. Oturumu yöneten Sadık Yakut, ‘gizlilik kararı’nı öne sürerek fezlekelerin okunması talebini reddetti. Fezlekelerle ilgili Meclis’te genel görüşme açılması isteği de AKP’ye takıldı. CHP, Yüce Divan talepli 4 soruşturma önergesi verdi” dedi.
Bugün manşetin yanında gördüğü haber için, “Gizlilik gerekçesiyle fezleke karartması” başlığını kullandı ve “Meclis, 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin okunması için 185 milletvekiliyle toplandı. AK Parti de vekillerle ilgili soruşturma komisyonu kurulması için dilekçe hazırladı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, önemli hukukçuların görüşlerini aldıklarını belirterek fezleke üst yazısını okumadı. Muhalefetin genel görüşme açılması talebi reddedildi” dedi.
Karşı habere ön sayfasının altında, “AKP yolsuzluklarla ilgili hassasiyetini koruyarak dün Meclis’e gelmedi” başlığıyla yer ayırdı ve “TBMM Genel Kurulu, 4 eski bakanın fezlekelerini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. CHP, MHP, BDP ve bazı bağımsız milletvekilleri oylama sırasında Genel Kurul Salonu’nda hazır bulundu. Oylama sonucu toplantı yetersayısına ulaşıldı. AKP’li vekillerin ezici çoğunluğu yolsuzluk fezlekelerinin görüşüldüğü toplantıya ilgi göstermedi” dedi.
Yurt habere birinci sayfasının altında yer verdi. “AKP fezlekeyi gizledi” başlığını kullanan gazete, “AKP, 4 eski bakanı hakkındaki fezlekeleri Meclis’te okutmamak için bir önerge hamlesiyle topu komisyona attı. Muhalefetin fezlekeleri görüşmeye açma çabası ise 158’e karşı 259 oyla reddedildi” dedi.
Sözcü ön sayfasının en altında kutu içinde verdiği habere, “CHP’nin fezleke talebi reddedildi” başlığını attı.
Yeni Şafak sürmanşette verdiği haber için, “Hukuk dersi” başlığını kullandı: “TBMM CHP’nin teklifiyle fezlekeleri görüşme talebiyle olağanüstü toplandı. Genel Kurul’da konuşan Bozdağ, ‘Fezlekelerin belirtilen şartlar oluşmadan TBMM’ye intikal ettirileceğine dair yasal bir dayanak yok. Bakanlığın buradaki görevi sadece postacılıktır’ dedi.”
Sabah ön sayfasının altında yer verdiği habere, “Fezlekeye ret komisyona evet” başlığını attı ve “Meclis’in 4 eski bakanla ilgili fezlekeleri görüştüğü olağanüstü toplantı öncesi bir sürpriz yaşandı. Eski bakanlar bir dilekçeyle başvurup, haklarında Meclis soruşturması açılmasını istedi. Tartışmalı oturumda CHP’nin genel görüşme önergesi ise reddedildi” dedi.
Akşam ve Star gazeteleri ise haberi birinci sayfalarından, “Meclis’teki fezleke görüşmesi gergin geçti” ve “Meclis’te 17 Aralık fezleke seansı” başlıklarıyla anonsladı.
Afyon’daki patlamayla ilgili kritik rapor
Radikal gazetesinin manşetinde Afyonkarahisar’da yaşanan cephanelik patlamasıyla ilgili sarsıcı bir iddia ter aldı. Gazete, “Afyon’da plastik izi” başlığıyla verdiği haberde, “Afyon’da 25 askerin can verdiği patlamaya dair Emniyet Kriminal Laboratuvarı’nın raporu soruları arttırdı. Emniyet, toprakta PETN türü plastik patlayıcı saptadı. Bu madde envanterde yoktu. İki ihtimal var: Ya kaçak malzeme vardı ya da patlama kaza değildi” dedi.
Zarrab-Zencani ortaklığı
Taraf gazetesinin manşetinde, “Zarrab-Zencani ortaklığı belgelendi” başlığıyla yer alan haberde, “Yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab’ın yaptığı altın kaçakçılığının, Gümrük Bakanlığı müfettişlerince tam bir yıl önce belgelendiği ortaya çıktı. Buna göre, Atatürk Havalimanı’na 1.5 ton altınla inen uçağı, meğer İran’da tutuklanan Zencani kiralamış. Türkiye’ye girişte, kargoya dair belge ibraz etmediği için de bakanlık soruşturma başlatmış” denildi.