“AKP hukuka çarptı”

Anayasa Mahkemesi’nin biraz olsun “oh” dedirten kararları basında geniş yer buldu.

03.10.2014

Anayasa Mahkemesi Torba Yasa’daki anayasaya ve insan haklarına aykırı maddeleri iptal etti.

Cumhuriyet habere sürmanşetinde, “AKP ‘hukuk’a çarptı” başlığıyla yer ayırdı ve “TİB başkanının talimatıyla 4 saatte site kapatma ve internet trafik bilgilerini toplama yetkisi ortadan kalktı. TİB internete doğrudan müdahale edemeyecek, site kapatma ancak yargı kararıyla mümkün olabilecek. 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarından sonra yapılan başta Emniyet’te ve kamudaki görevden alma operasyonunun ardından, işlemin iptaline dair mahkeme kararlarının iki yıl boyunca uygulanmamasını öngören düzenleme iptal edildi. Hükümetin özelleştirme kararını müteakip devir teslim üzerinden 5 yıl geçtikten sonra, daha önce iptal verilmiş olan mahkeme kararlarının uygulanmayacağı şeklindeki, idari yargı kararlarına uyulmamasına yasal güvence anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi” dedi.

Zaman sürmanşetinde yer verdiği habere, “Anayasa Mahkemesi’nden 5 özgürlükçü karar” başlığını attı ve “1-TİB’in 4 saat içinde internet sitesi kapatma yetkisi iptal oldu. Kapatma için mahkeme kararı şart. 2-Özel hayatı tehdit eden internet trafik bilgilerini toplama ve kaydetme hakkı TİB’in elinden alındı. 3-Özelleştirme üzerinden 5 yıl geçtikten sonra verilen iptal kararının uygulanmamasına yönelik yasal güvence sona erdi. 4-Görevden alınan bürokrat ve memurların mahkeme kararına rağmen iadesini 2 yıl öteleyen madde iptal. 5-Memurların göreve dönüşüyle ilgili yargı kararını uygulamayan kişilere sağlanan dokunulmazlık zırhı kalktı” dedi.

Bugün gazetesi sürmanşetten gördüğü habere, “Dört iptal, 3 durdurma” başlığını attı ve “Anayasa Mahkemesi, TİB’e 4 saatte site kapatma ve internet trafik bilgilerini toplama yetkisi veren kanunu iptal edip yürütmeyi durdurma kararı verdi. Sürgüne gönderilenlerin geri dönmesini 2 yıl engelleyen madde de iptal edildi” dedi.

Taraf haberi birinci sayfasının altında, “AYM’den hayat öpücüğü geldi” başlığıyla gördü ve “Anayasa Mahkemesi, TİB’e, interneti kapatma yetkisi veren düzenleme ile göreve iade kararını iki yıl geçersiz kılan yasa maddesini iptal etti” dedi.

Milliyet sürmanşetinde yer verdiği haber için, “TİB yetkisine fren” başlığını kullandı ve “Anayasa Mahkemesi geçen ay kabul edilen torba kanunda yer alan bazı tartışmalı düzenlemeleri iptal etti” dedi.  

Hürriyet ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “3 iptal” başlığını attı ve “Anayasa Mahkemesi, hükümetin torba yasayla çıkardığı 3 önemli yasal düzenlemeyi anayasaya aykırı bularak iptal etti. Başvuruları CHP yapmıştı” dedi.

Akşam birinci sayfasının altında yer verdiği haber için, “Anayasa Mahkemesi şaşırtmadı” başlığını kullandı ve “AYM, CHP’nin başvurusu üzerine 4 iptal, 2 yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkeme, Torba Yasa’daki TİB’e ‘Milli güvenlik’, ‘kamu düzeninin korunması’ gibi nedenlerle internet sitesini 4 saat içinde kapatma yetkisi veren maddeyi anayasaya aykırı bularak iptal etti” dedi.  

Sabah birinci sayfasının altından anonsladığı habere, “Anayasa Mahkemesi’nden internete jet iptal” başlığını attı.
Star haberi, “AYM’den, TİB’e internet sitesini kapatma iptali” başlığıyla ön sayfasının altından anonsladı.
Habertürk manşetin yanında yer ayırdığı habere, “Torba yasaya AYM’den 4 iptal kararı” başlığını attı ve “Anayasa Mahkemesi, TİB’e verilen internet izleme ve kapatma yetkisini iptal etti” dedi.

Vatan haberi, “Torba Yasa’da üç kritik iptal” başlığıyla verdi ve “AYM, TİB’in internete müdahalesi, memurların göreve iadesi ve özelleştirme maddelerini geri çevirdi” dedi.

Tezkere, 298 “evet”le Meclis’ten geçti

Suriye-Irak tezkeresi 298 oyla Meclis’ten geçti.

Cumhuriyet, “Barış çağrılarına kulak tıkayan AKP ve MHP tezkereye evet dedi” üst başlığıyla manşetten verdiği habere, “Savaş cephesi” başlığını attı ve “IŞİD’le mücadele gerekçesiyle hazırlanan ve hükümete, kara harekatı dahil, ‘ucu açık, sınırsız’ askeri operasyon yetkisi veren tezkere TBMM Genel Kurulu’nda 100 hayır oyuna karşın 297 evet oyuyla kabul edildi” dedi.

Sözcü manşetten verdiği habere, “IŞİD bahane, hedef Esad” başlığını attı ve “İktidarın IŞİD için Meclis’ten geçirdiği tezkere, Suriye’de Esad’ın devrilmesine ve İslami bir yönetimin kurulmasına hizmet edecek” dedi.

Bugün gazetesi manşetin yanında gördüğü habere, “298 ‘Evet’le tezkere Meclis’te kabul edildi” başlığını attı ve “Irak ve Suriye tezkeresi Meclis’ten 98 ‘hayır’ oyuna karşılık 298 ‘evet’le geçti” dedi.

Taraf habere, “Meclis’ten jet onay” başlığıyla manşetin yanında yer ayırdı ve “Hükümetin, Irak ve Suriye’ye asker göndermesini ve yabancı ülke askerlerinin Türkiye’de bulunmasını içeren tezkeresi, jet hızıyla Meclis’ten geçti” dedi. 

Zaman birinci sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Tezkere AKP ve MHP’nin oylarıyla geçti” başlığını attı ve “Meclis’te görüşülen Suriye-Irak tezkeresi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 396 oy kullanılan tezkereye, 298 kabul, 98 ret çıktı. Ret oyları CHP ve HDP’den geldi” dedi.
Milliyet, “İlk önlem sınır içine” manşetiyle çıktı ve “Meclis’ten yetkiyi alan hükümet, ilk adımı ülke içinde atacak. Sınırda askeri yığınak yapılacak ve kamp bölgeleri kurulup güvenli bir hat oluşturulacak” dedi.

Hürriyet manşetin altında kullandığı habere, “Tezkere rahat geçti” başlığını attı ve “TBMM’deki oylamada hükümet, Irak ile Suriye’ye asker gönderme ve yabancı silahlı güçleri Türkiye’de bulundurma yetkisi aldı” dedi.

Akşam manşetten verdiği habere, “Terörle sınırsız mücadele” başlığını attı ve “Irak ve Suriye tezkeresi 298 oyla Meclis’ten geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri ulusal güvenliği tehdit eden terör örgütlerine sınır ötesi harekatla müdahale edebilecek. İlk adım ‘güvenli bölge’ için atılacak. Suriyeliler Türkiye’ye girmeden bu alanda ağırlanacak” dedi.

Yeni Şafak, “Savaş değil güvenlik” manşetini attı ve “TSK’nın yurtdışına asker göndermesini öngören Başbakanlık tezkeresi Meclis’te 98’e karşı 298 oyla kabul edildi. AK Parti ve MHP tezkereye destek verirken, CHP ve HDP hayır oyu kullandı” dedi.

Sabah manşetin içinde yer verdiği haber için, “Sıra koalisyonda” başlığını kullandı ve “Meclis, TSK’ya ‘Suriye ve Irak’a askeri harekat ve müdahale’ yetkisi veren Başbakanlık tezkeresini kabul etti. Şimdi gözler ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyonun Suriye ve Irak’ı kapsayan operasyon planında” dedi.    

Habertürk manşetten verdiği habere, “3 tugay 3 cep” başlığını attı ve “Irak-Suriye tezkeresi Meclis’te 297 oyla kabul edildi. Asker hazır: Suriye’deki 3 noktada güvenli bölgeler oluşturulacak” dedi.

Vatan manşetin altında yer ayırdığı haber için, “298 Evet, 98 Hayır” başlığını kullandı ve “Suriye-Irak tezkeresi 5 saatte Meclis’ten geçti. Hac’da bulunan 46 AKP’li salonda yoktu. Ancak AK Parti-MHP bloğundan tezkereye 298 oy çıktı” dedi.

“Kodlu dinlemeye soruşturma”

Cumhuriyet gazetesinin birinci sayfasında, “Kodlu dinlemeye soruşturma” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “HSYK, Mehmet Altan ve Yasemin Çongar’ın da aralarında bulunduğu gazetecilerin kod isimlerle dinlenilmesine karar veren üç yargıç hakkında soruşturma izni verdi. Müfettişler, İstanbul’a giderek yargıçların ifadesini alacak. Dinleme kararı aldıran MİT görevlileri hakkında soruşturma açılmasına Başbakanlık’ın itirazını reddeden Danıştay da MİT’çilerin soruşturulmasının önünü açtı” denildi.

“Sansürland”

Taraf gazetesinin manşetinde yer alan, “Sansürland” başlıklı haberde, “İktidar sansürde sınır tanımıyor. Karapara trafiğini anlatan Homeland’in Türkiye’deki çekimi engellendi. Gazeteci Başaran’ın yazısı silindi. Gezi filmine sansür isyan ettirdi” denildi.