AKP medyası TÜSİAD’ı anladı ama yanlış anladı

AKP’ye yakın gazeteler, hükümet uygulamalarının dünyayı Türkiye’den uzaklaştıracağı mesajını veren Yılmaz’ın açıklamaları yerine iş adamı İshak Alaton’un tepkisini öne çıkardı.

26.01.2014

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın Olağan Genel Kurul konuşmasındaki kritik uyarılarını Zaman, Bugün ve Yurt gazeteleri manşetten gördü.
Zaman, “Şirketlere ceza ile baskı kuran ülkeye yabancı sermaye gelmez”, Bugün, “Baskı ortamında yabancı gelmez”, Yurt gazetesi ise, “TÜSİAD isyanı” başlıklarını kullandı.
Habere sürmanşetinde yer veren Taraf, “Böyle ülkeye yabancı gelmez” derken, Cumhuriyet gazetesi de sürmanşetinde kutu içinde gördüğü haber için, “TÜSİAD’dan bombardıman” başlığını attı.   
Hürriyet, Milliyet, Vatan ve Radikal gazeteleri de TÜSİAD Başkanı’nın açıklamalarına ön sayfalarında yer verdi.
Hürriyet, manşetin solunda gördüğü haber için, “Baskı varsa, hukuk yoksa yabancı gelmez”, Milliyet, manşetin altında gördüğü açıklamalara, “Yabancılar bu ortama gelmez”, Vatan, “Bu ülkeye yabancı sermaye gelmez”, Radikal, “Böyle ortamda sermaye gelmez” başlıklarını kullandı.
Yeni Şafak, birinci sayfasının eteğinde gördüğü haber için, yatırımcıların TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ı ters köşeye yatırdığını ve son bir haftada yabancı yatırımındaki artışın yaklaşık bir milyar dolar olduğunu belirtti: “Yabancı TÜSİAD”.
Sabah, Akşam ve Star gazeteleri işadamı İshak Alaton’un TÜSİAD Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı 28 Şubat vurgulu konuşmasını ön sayfalarına taşıdı.
Türkiye gazetesi ise, “TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’dan 17 Aralık yorumu: Siyaset dışı örgütlenmelerin, devlet kurumları aracılığıyla siyaseti etkilemeye çalışması herkesi tedirgin ediyor” şeklinde ön sayfasında solda tek sütun gördüğü habere, “Siyaset dışı örgütlenme korkutuyor” başlığını attı.  
Habertürk, Sözcü, Birgün, Posta, Özgür Gündem ve Aydınlık gazeteleri Muharrem Yılmaz’ın açıklamalarına ön sayfalarında yer ayırmadı.
 
HSYK YASASIYLA İLGİLİ BİR ŞEYLER OLUYORMUŞ DİYORLAR
Medya, HSYK yasa teklifinin askıya alınıp alınmadığı konusunda kararsız kaldı. Milletvekillerinin yumruklaşmasıyla ara verilen görüşmelerin akıbeti şimdilik meçhul.
Habere birinci sayfasında en geniş yeri Taraf gazetesi ayırdı. Gazete, “HSYK’ya Batı freni” başlığıyla verdiği gelişmeyle ilgili, “Brüksel’de uyarılan hükümet, yakında açıklanacak İlerleme Raporu’nun da endişesiyle HSYK görüşmelerinde frene bastı” dedi.
Vatan gazetesi ise ön sayfasının göbeğinde milletvekillerinin yumruklaşma fotoğrafıyla verdiği haber için, “22’de askıya” başlığını attı ve “Gül’le görüşen Erdoğan’ın, teklifin 22. Maddesine kadar görüşmelere devam edilmesi, sonra salıya kadar dondurulması talimatı verdiği belirtildi” dedi.
Milliyet, birinci sayfasında sağda tek sütun verdiği haberde, “Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan’ın dünkü görüşmelerinin ardından Ankara kulisleri ‘HSYK teklifinin askıya alındığı’ iddiasıyla çalkalandı. Erdoğan’ın AB yetkilileriyle görüşmelerinde de gündeme gelen yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinin dondurulacağı ve yeniden muhalefetle uzlaşma yolunun aranacağı konuşuluyor” yorumunda bulunduğu haber için “HSYK teklifi askıya doğru” başlığını attı.   
Habertürk, birinci sayfasının eteğinde yer verdiği habere, “HSYK için bekletme” başlığını attı ve “Hükümet, Meclis’te görüşülen kanun teklifinden HSYK maddelerini çıkarıp bekletme kararı aldı” dedi.
Cumhuriyet gazetesi manşetin yanında yer ayırdığı habere, “HSYK’de veto korkusu” üst başlığını attı ve “AKP öneriyi askıya alıyor” dedi.
Radikal gazetesi ise haberle ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın sözlerini birinci sayfasına taşıdı: “Bozdağ: Devam…”.
Hürriyet, Sabah, Birgün, Yurt, Sözcü ve Akşam gazetelerinin iç sayfalarında gördüğü habere diğer gazeteler yer vermedi.
 
YOLSUZLUĞA DÜŞEN YALÇINKAYAYA SARILIR
Radikal gazetesi çok tartışılacak bir gelişmeyi manşetine taşıdı. Habere göre, daha önce AKP’ye kapatma davası açan Abdurrahman Yalçınkaya ve askeri vesayet döneminin ünlü hukukçuları Ali Suat Ertosun ile Hamdi Yaver Aktan’ın, Balyoz, Ergenekon, KCK ve Şike davalarının yeniden görülüp görülmeyeceği konusunu karara bağlayacak heyette görev alacakları belirtildi: “20 kıdemli”.
 
BRÜKSEL’DE SERT TARTIŞMALAR
Cumhuriyet gazetesinin sürmanşetten verdiği Utku Çakırözer imzalı haberde, Brüksel’de Başbakan Erdoğan ile AB yetkilileri arasında sert tartışmalar yaşandığı ifade edildi. Özellikle AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Cohn-Bendit’in Başbakan Erdoğan’a söylediği, “Hitler de seçilmişti ama demokrat değildi” sözlerinin tansiyonu yükselttiği belirtilen haber, “Tüy uçuran sözler” başlığıyla verildi.
 
AB İKNA OLMAMIŞ
Zaman gazetesi, manşetinin sol tarafında yer ayırdığı, “Erdoğan’ın yolsuzluk açıklamaları beni hiç ikna etmedi” başlıklı haberinde, AP Liberal Grup Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff’un açıklamalarına yer verdi.
 
BİLAL ERDOĞAN HAZIR, MEDYA TEMKİNLİ
Bilal Erdoğan’ın avukatının, “Müvekkilim ifade vermek için hazır” açıklamasına medya hazırlıksız yakalandı.
Sadece Hürriyet, Taraf, Vatan ve Habertürk gazetelerinin ön sayfalarında yer alan habere, Zaman, Birgün, Posta, Özgür Gündem, Yurt ve Aydınlık gazeteleri hiç yer vermedi.
Diğer gazeteler ise haberi iç sayfalarında görmeyi tercih etti.