‘Alo Fatih’ ve telefon arkadaşı Fatih Altaylı’nın maceraları

Fatih Altaylı’nın “alo Fatih” hattında geçen konuşmalarla ilgili itirafları, inkarları ve sitemleri gazetelerin gündemindeydi.

11.02.2014

 
 
 
Başbakan ve Habertürk arasındaki emir-komuta zincirinin yankıları devam ediyor. Dün akşam CNN Türk’te Cüneyt Özdemir’in programına konuk olan Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’nın “alo Fatih” hattında geçen konuşmalarla ilgili itirafları, inkarları ve sitemleri internete düşen diğer ses kayıtlarıyla birlikte yine gazetelerin gündemindeydi.
 
Radikal, Fatih Altaylı’nın CNN Türk’te yaptığı açıklamaları, “Baskı benle ete kemiğe büründü” başlığıyla manşetine taşıdı ve “Medyaya baskıyı yansıtan ‘tape’lerin odağındaki isim Habertürk Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, CNN Türk’te tarihi açıklamalar yaptı: Bu ilk defa medyaya baskının etiyle kemiğiyle ortaya çıkmasıdır” dedi. 
 
Bugün gazetesi sürmanşetinde yer verdiği açıklamalar için, “Medyaya baskıyı açıkça anlattı” başlığını kullandı.
 
Zaman gazetesi birinci sayfasının altında iki sütun gördüğü habere, “Fatih Altaylı: Ses kayıtları, medyaya baskının kanıtı” başlığını attı.
 
Gazetede ayrıca Habertürk yazarı Umur Talu’nun yaşananlara isyan ettiği yazısıyla ilgili, “Habertürk yazarından sansüre tepki” başlığıyla bir haber daha yer aldı.
 
Birgün, ön sayfasının sağında, “Alo adaş konuştu” üst başlığıyla verdiği habere başlığı Altaylı’nın gülümseten sözleriyle attı: “Onurlu bir gazeteciyim”.
 
Altaylı’nın açıklamaları Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinde ise iç sayfalarda yer aldı.
 
Öte yandan hafta sonundan bu yana kamuoyunda fırtınalar koparan “alo fatih” hattındaki konuşmalar gazetelerde yer almaya devam etti.
 
Sözcü gazetesi Başbakan’ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın “alo Fatih”e söylediği, “Biz Meclis tv’yi kapattırıyoruz…” sözlerini manşetine taşıdı. Gazete “Tayyip’in Başdanışmanı’ndan sansür itirafı” üst başlığıyla verdiği haber için, “CHP’lileri kimse görmesin diye Meclis TV’yi kapattık” başlığını kullandı ve “İktidarın, Habertürk yönetimine sızdırdığı Fatih Saraç’ın  yeni kayıtları çıktı. Bu kez danışman Akdoğan arayıp fırça atmış” dedi.
 
Yurt gazetesi de aynı haberi manşetine taşıdı. “AKP sansürü Abdülhamit’e rahmet okuttu!” üst başlığıyla verdiği habere, “Biz Meclis TV’yi kapattırıyoruz kimse görmesin diye siz canlı veriyorsunuz!” başlığını kullanan gazete, “Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın son sansür kaydı tüy dikti!” dedi.
 
Gazetede ayrıca, “Talu: Otosansür namussuzluktur!” başlıklı haber de yer aldı.
 
Taraf gazetesinde ise konuyla ilgili yepyeni bir haber vardı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı Sabah-atv yolsuzluk fezlekesinde yer alan kayıtlara dayandırılarak verilen haber, “Alo Fatih, her şeye maydanoz olma” başlığıyla birinci sayfanın ortasında yer aldı. Haberde, “Fezlekedeki kayıtlara göre, Turgay Ciner, Fatih Saraç’ı Sabah-atv’nin satışına karışmaması için böyle uyardı” denildi.
 
Cumhuriyet gazetesinde ise, “Alo, o bebek öldü” başlığıyla manşetten verilen haberin üst başlığı, “Başbakan’ın 3 gazeteciyi işinden ettiği habere konu olan S.Ç’nin acı öyküsü” oldu. Haberde, “Erdoğan’ın öfkesini çeken ve düzeltilmesini istediği “Bu mu sağlıkta çağ atlatan Türkiye” başlıklı habere konu olan 3.5 kiloluk 3 yaşındaki S.Ç bebekle Bakanlığın ilgilenmediği ortaya çıktı” denildi. 
 
Gazete ayrıca Yalçın Akdoğan’ın, “Meclis tv’yi kapattırıyoruz” sözlerini de iç sayfasında manşet yaptı.
 
Hürriyet, Milliyet, Vatan, Sabah, Akşam, Yeni Şafak, Star ve  Habertürk gazeteleri ise “alo Fatih” hattındaki konuşmalara ve Fatih Altaylı’nın açıklamalarına sayfalarında yer vermedi.
 
Basında, “alo Fatih” hattının cazibesine kapılan köşe yazarı sayısı ise fazla olmadı.
 
Zaman gazetesinde konuyla ilgili tek yazı Nuriye Akman köşesindeydi: “Yeteri kadar gülmedik mi?”
 
Radikal’de Ahmet İnsel, “Ahlak ve maneviyat her şeyden önemlidir”, Hürriyet’te Ahmet Hakan, “Ne yapardınız şöyle bir konuşma ortaya çıksa?”, Cumhuriyet’te Can Dündar, “Al sana porno!” ve Sözcü’de Emin Çölaşan, “Medyanın yüz kızartıcı halleri” başlıklı yazılar yazdı.
 
Tartışmaların ortasındaki Habertürk’te ise Umur Talu’nun “Hepsini bu köşede gördük Allah’a şükür!” başlıklı yazısı yer aldı.
 
Gazete birinci sayfasının altında Talu’nun yazısını, “Hepsini gördük şükür” başlığıyla verdi.
 
MAHKEME ÖRGÜT BULAMADI
 
Taksim Platformu üyesi 26 kişi hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından savcılığa iade edildi.
 
Hürriyet haberi manşetten, “Gezi’ye iade” başlığıyla gördü ve “Mahkeme, Gezi Parkı eylemleri için Taksim Platformu üyesi 26 kişi hakkında hazırlanan son iddianameyi ‘Hangi suçları işlemek için hangi örgütü kurup yönettikleri açıklanmamış’ diyerek savcılığa iade etti” dedi.
 
Taraf manşetin altında yer verdiği haber için, “Gezi’deki örgütü hakim de bulamadı” başlığını kullandı.
 
Birgün ön sayfasında gördüğü habere, “Örgüt bunun neresinde?” başlığını attı ve “Mahkeme, Taksim Dayanışması üyesi 26 kişi hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçlamasıyla açılan iddianameyi ‘eksik’ bularak iade etti” dedi.
 
Radikal haberi birinci sayfasının solunda, “Niye örgüt kursunlar ki?” başlığıyla verirken Cumhuriyet manşetin altında kutu içinde gördüğü haber için, “Mahkeme örgüt iddiasına inanmadı” başlığını kullandı.
 
Zaman gazetesi habere, “Mahkeme ‘örgüt’ bulamadı, Gezi iddianamesi reddedildi” başlığıyla ön sayfasının altında yer verdi.
 
Haber, Bugün gazetesinin birinci sayfasının altında, “Gezi’de örgüt iddiası savcılığa iade edildi” başlığıyla yer alırken Habertürk, “Suçlarını anlamadık” başlığını kullandı.
 
Milliyet haberi birinci sayfasının altında, “Gezi iddianamesi savcılığa iade” başlığıyla verdi.
 
Yeni Şafak haberi, “Örgüt’lü Gezi iddianamesi iade edildi” başlığıyla verirken Star birinci sayfasından gördüğü habere, “Baştan savma iddianame” başlığını attı.
 
Sabah, Akşam, Vatan, Yurt ve Sözcü gazeteleri ise haberi iç sayfalarından gördüler.
 
 
“KUTU’DAN TEDBİR KALKTI”
 
Yolsuzluk operasyonunda tutuklanan Halkbank’ın eski Genel Müdürü Süleyman Arslan için verilen “malvarlığına tedbir” kararı kaldırıldı.
 
Haber sadece Birgün ve Sabah gazetelerinin birinci sayfasında yer aldı.
 
Birgün birinci sayfasından verdiği haber için, “Kutu’dan tedbir kalktı” başlığını kullandı.
 
Sabah gazetesi ise haberi birinci sayfasının altından, “Arslan’ın mal varlığına tedbir kaldırıldı” başlığıyla banttan anonsladı.
 
Akşam, Vatan, Yurt, Sözcü, Taraf, Bugün, Habertürk, Yeni Şafak ve Cumhuriyet gazeteleri haberi iç sayfalarında görürken Hürriyet, Radikal ve Zaman bu habere sayfalarında yer vermedi. 
 
 
BİR “AB’YE DANIŞIN”
 
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle’nin yerinde uyarıları Taraf gazetesinin manşetinde yer aldı. “AB de paralel oldu” başlığıyla verilen haberde, “Brüksel’de Davutoğlu ve Çavuşoğlu’na yargı bağımsızlığı ve internet yasasıyla ilgili uyarıda bulunan AB Komiseri Füle, ‘Kanunları çıkarmadan önce AB’ye danışın’ dedi” denildi.
 
Bugün gazetesi habere manşetin yanında yer verdi: “Sansüre karşı AB’den yazılı uyarı”.
 
Zaman ve Vatan’ın iç sayfalarında gördüğü haber diğer gazetelerde yer almadı.