Balyoz’da tüm hükümlüler tahliye edildi
Basında Balyoz fırtınası esmeye devam etti.
20.06.2014
Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararından sonra Balyoz davasındaki tüm sanıklar dün tahliye edildi. Radikal gazetesinin manşetindeki Soma faciasıyla ilgili bilirkişi raporu ise madende yaşanan sayısız ihmali gözler önüne serdi.
Hürriyet haberi manşetten, “Tahliye selamı” başlığıyla verdi ve “Mahkeme AYM kararına uydu. Balyoz sanıkları dün tahliye edilince cezaevlerinin önünde mutlu anlar yaşandı” dedi. Gazete sürmanşetinde ise Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın kararla ilgili açıklamalarına, “Tek çıkış buydu” başlığıyla yer verdi ve “Haşim Kılıç, Hürriyet’e, Balyoz davasındaki ihlallerin ancak yeniden yargılamayla telafi edilebileceğini söyledi” dedi.
Milliyet sürmanşetinde yer verdiği habere, “Hepsi tahliye” başlığını attı ve “236 Balyoz sanığı serbest, yeniden yargılanacaklar” dedi. Gazetenin manşetinde ise, “Tatmin olmadık” başlığıyla AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın sözleri vardı: “Başkan Kılıç ‘Yerel mahkeme ve Yargıtay aşamasındaki gerekçelerin’ Anayasa Mahkemesi’ni tatmin etmediğini açıkladı.”
Radikal habere, “Balyoz’da beklenen karar: 230 kişiye de tahliye” başlığıyla sürmanşetinde yer verdi ve “Anayasa Mahkemesi’nin önceki günkü kararından sonra İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz davasında tahliye ve yeniden yargılama taleplerini değerlendirdi. Mahkeme, 230 hükümlünün tamamını tahliye etti” dedi.
Taraf sürmanşetinde kullandığı habere, “Balyoz’da herkes tahliye oldu” başlığını attı ve “Anayasa Mahkemesi’nin ‘hakları ihlal edildi’ kararından sonra tüm sanıklar tahliye edildi” dedi.
Bugün gazetesi sürmanşetinde, “Balyoz’a tahliye” başlığını kullandı ve “Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararının ardından, görevli mahkeme de 237 hükümlünün yeniden yargılanmasına ve tahliye edilmelerine karar verdi” dedi.
Cumhuriyet, “Balyoz sanıkları yaşadıkları sayısız hukuksuzluktan sonra özgür” üst başlığıyla manşetten verdiği habere, “3 canı aldılar, yılları çaldılar” başlığını attı ve “Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararının ardından, tahliye ve yeniden yargılama istemlerini değerlendirmek üzere toplanan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 230 sanığın serbest bırakılmasına karar verdi. Mahkeme, emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, MHP’nin İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 230 hükümlünün infazlarının durdurularak serbest bırakılmasına ve yeniden yargılanmalarına karar verdi” dedi.
Sözcü manşetten verdiği habere, “Vicdanınız hiç sızlamıyor mu?” başlığını attı ve “El ele verdiniz, düzmece delillerle kumpas kurup şerefli ordumuzun şerefli askerlerini hapsettiniz. Gün gelir, bunun hesabı elbet sorulur” dedi.
Habertürk manşetten verdiği habere, “Onlar şimdi özgür” başlığını attı ve “Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararı verdiği Balyoz’da dün jet tahliyeler geldi. Tutuklu 230 sanık yeniden yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 6 firari sanık için de yakalama kararı kalktı” dedi.
Vatan, “Sevinç çığlığı” manşetiyle çıktı ve “Silivri’de asker yakınları 95 haftadır Sessiz Çığlık eylemi yapıyordu. Dün tahliyelerle sessiz çığlık sevince döndü” dedi.
Zaman sürmanşetinde yer ayırdığı haber için, “237 Balyoz hükümlüsü serbest bırakıldı” başlığını kullandı ve “Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ tespitinin ardından emekli orgeneraller Çetin Doğan ile İbrahim Fırtına dahil 237 Balyoz hükümlüsü tahliye edildi. İnfazın durdurulmasına ve yargılamanın yenilenmesine hükmeden İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı oybirliği ile aldı. 6 firari sanığın yakalama kararını da kaldırdı. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin eksik olarak gördüğü işlemleri tamamlayarak yeni bir karar verecek” dedi.
Yeni Şafak, “Hepsi serbest” manşetiyle çıktı ve “Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin ‘Balyoz davasında hak ihlali var’ kararına uydu. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki cezaevlerinde yatan 236 emekli ve muvazzaf asker serbest kaldı” dedi.
Sabah ön sayfasının altında yer ayırdığı haber için, “Balyoz’da toplu tahliye” başlığını kullandı ve “Mahkeme AYM’nin kararına uydu. Silivri, Sincan, Mamak, Hadımköy ve Maltepe’deki sanıklar serbest” dedi.
Star haberi, “230 Balyoz sanığına tahliye” başlığıyla birinci sayfasının altında yer verdi ve “AYM önceki gün 230 Balyoz davası sanığı hakkında verdiği ‘Yargılamada eksiklikler ve hak ihlali var’ kararının İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelmesinden sonra mahkeme üyeleri, hakkında yakalama ve tutuklama kararı olan 6 kişi ile 230 sanığın tahliyesine oybirliğiyle karar verdi” dedi.
Akşam haber için, “Balyoz kırıldı, 236 tahliye” başlığını kullandı ve “Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ tespitinin ardından beklenen karar… Anadolu 4. Ağır Ceza’dan tüm sanıklara tahliye çıktı” dedi.
Bilirkişi raporuna göre cinayet
Radikal gazetesinin manşetinde, “Sensörler cinayet dedi” başlıklı haber yer aldı. İsmail Saymaz imzalı haberde, “Radikal, Soma faciası hakkındaki bilirkişi raporuna ulaştı: Karbonmonoksit, oksijen ve sıcaklık değerleri defalarca madeni boşaltmayı gerektirmiş, uyan olmamış” denildi.