“‘Bay Tayyip’ SGK’yi batırdı”
Birgün gazetesi, “batan” Sosyal Güvenlik Kurumu’nun son durumunu okuyucularıyla paylaştı.
31.10.2022
Birgün gazetesi manşetinde, “‘Bay Tayyip’ SGK’yi batırdı” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:
“SGK’nin Ocak-Temmuz dönemindeki 25,6 milyar TL’lik açığı, son 20 yılın 14’ündeki yılsonu açığından yüksek gerçekleşti. Kurum, AKP döneminde Kılıçdaroğlu döneminden tam 102 kat daha fazla tutarda açık verdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2022 yılının Ocak-Temmuz döneminde toplam 25 milyar 667 milyon TL açık verdi. Bu açık şimdiden son 20 yılda gerçekleşen yılsonu açıklarının 14’ünden daha yüksek tutarda. SGK’nin içinde bulunduğu batağı değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ‘SGK, AKP iktidarları döneminde Kemal Kılıçdaroğlu döneminden tam 102 kat daha fazla açık vermiş oldu’ dedi. 2021 yılında 21 milyar 613 milyon TL açığı olan SGK’nin finansman açığı, 2022’nin henüz Ocak-Temmuz döneminde 25 milyar 667 milyon TL’yi buldu. Yedi aylık finansman açığı, 2021 yılının tamamındaki açığın 4 milyar 54 milyon TL üzerine çıktı. CHP’li Ağbaba, ‘AKP iktidarı SGK’yi her ay adım adım iflas bataklığına sürüklemektedir’ diye konuştu.
SGK’nin AKP iktidarı döneminde verdiği açığın toplamı 472 milyar TL’yi geçti. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hemen her fırsatta, ‘SGK, Kemal Kılıçdaroğlu döneminde iflas etti’ dediğini anımsatan Ağbaba, ‘Erdoğan’ın bu iddiası bizzat SGK tarafından boşa düşürülmektedir’ dedi.
Bütçe transferlerine karşın SGK’nin açıklarının kapanmadığını vurgulayan Ağbaba, SGK’deki rekor açığa yönelik şu değerlendirmelerde bulundu: ‘2008 yılında bütçeden SGK’ye 35 milyar TL transfer yapılmasına rağmen 2008 yılının sonunda toplam açık 25 milyar 901 milyon TL olmuştu. 2008 ile 2022’nin Ocak-Temmuz aylarını kapsayan dönemde SGK’ye bütçeden yapılan toplam transfer miktarı 1 trilyon 566 milyon TL olurken toplam açık ise 381 milyar 324 milyon TL’ye çıktı.’”
“Faiz ferman dinlemiyor”
Karar gazetesinin manşetinde, “Faiz ferman dinlemiyor” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Ekonomi yönetiminin ‘masa başında’ aldığı kararlar piyasa şartlarında hükümsüz kalıyor. Merkez Bankası kağıt üstünde faizi yüzde 10’a indirdi. Ancak rekor seviyedeki enflasyon karşısında bankalar mevduat faizlerini yüzde 30’a kadar çıkardı. Emsali olmayan fark, dışarıdan müdahaleyle sıkıştırılan sistemin reel şartlar karşısında patlamasının kaçınılmaz olduğunu gösterdi.
Dünya faizi artırırken MB'nin indirim ısrarı sürüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın 75 puanlık artış hamlesi sonrası FED'den benzer yönde adım atılacağına dönük sinyal geldi. Faizi yüzde 10.5 seviyesine indiren TCMB ise gelecek ay için tek hane mesajı verdi. Küresel sistemin tam tersi yönde gidişin faturası patlayan enflasyonla birlikte milletin sırtına kalırken kağıt üstünde alınan kararlar da piyasada karşılık bulmuyor.
BDDK'nın ‘ya lira bulunduracaksınız ya da devlet tahvili alacaksınız’ baskısı karşısında bankalar yerli para arayışına girdi. Bazı özel bankalar TL'nin mevduat faizini yüzde 24'e kadar artırdı. Meblağa göre bu oranın yüzde 30'lara kadar çıktığına dönük iddialar dolaşıma girdi. Enflasyon yüzde 80'leri aşarken faizi yüzde 10'da tutma ısrarıyla gelinen nokta için ‘Piyasa işleyişi zorlamayla yönlendirilemiyor’ değerlendirmeleri yapıldı.”
“Üretimde de tehlike çanları”
Cumhuriyet gazetesi manşetindeki, “Üretimde de tehlike çanları” başlıklı haberinde, “Arab News’e konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘Enflasyonu dünyadaki gibi algılamıyoruz. İstihdam kaybı istemiyoruz’ dese de çok sayıda sektörde işletmeler bir bir kapanıyor. Hazırgiyim ve tekstilde haftanın iki günü iş durdurma yeterli olmayınca bazı fabrikalar kapısına kilit vurdu.
Hazırgiyim üreticileri Ticaret Bakanı Mehmet Muş’la görüşerek fabrikalardaki kapanma tehlikesini anlattı ve taleplerini iletti. Çalışma Bakanlığı’nın da kapısını çalmaya hazırlanan üreticiler, ‘Avrupa’daki durgunluğun etkisi artıyor. Kapanma dalgası yayılıyor, bir an önce önlem alınmalı’ diyor” ifadelerine yer verdi.
“Karanlık Gece”
Evrensel gazetesinin manşetinde, “Karanlık Gece” başlıklı haber yer aldı:
“Karanlık Gece filmiyle En İyi Yönetmen seçilen Özcan Alper’in ödülünü TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya ithaf etmesi gerici çevreleri rahatsız etti. Alper hakkında başlatılan linç kampanyasına Boğaziçi Fil Festivali de katıldı.
Boğaziçi Film Festivali yönetmen Özcan Alper’in ödül törenindeki barış temalı politik mesajlarını kınayan açıklama yayımladı. Törendeki siyasi söylemlerin onaylanmasının mümkün olmadığı iddia edilen açıklamada ‘Ödül kazananların politik göndermeleri ve sloganlarını kınıyoruz’ denildi.
Sinema sektörü bileşenleri sosyal medyadan festival yönetimine tepki gösterirken Alper’e destek açıklamaları yaptı. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde yer alan Irmak Zileli ‘Bir kurumun nefret söylemi içermeyen bir ödül konuşmasını kınaması, ifade özgürlüğünü engelleyen bir ortam yaratılmasına katkıda bulunur’ dedi.”
“İşte doğal kazığın faturası”
Sözcü gazetesi manşetinde, “İşte doğal kazığın faturası” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:
“Vatandaş fark etmesin diye havalar ısındıktan sonra geçen nisan ayından itibaren doğalgaza yağan yüklü zamların ağır faturası havalar soğuyunca ortaya çıktı. Ankara'da, Sözcü muhabirinin de ikamet ettiği apartman sakinleri, merkezi sistem kullanan apartmanın ön ödemeli kartına doğalgaz dolumu yapınca zamların en acı yüzüyle karşılaştılar.
Geçen yılın ekim ayında 10 bin lira ödeyerek 4 bin 889 metreküp doğalgaz satın alan apartman sakinleri, bu ekimde doğalgaz yükletmek için bu sefer gişeye 20 bin lira yatırdı. Ancak Başkentgaz şirketi bu ödeme karşılığında sadece 3 bin 719 metreküp doğalgaz yüklemesi yaptı. Bir yıl içinde ödenen tutar 2 katına çıktığı halde alınan doğalgaz miktarı tam 1.171 metreküp azaldı. Toplam 15 daireli apartman geçen yılın ekim ayından bu yılın nisan ayına kadar geçen sürede ısınabilmek için toplam 18 bin 975 metreküp doğalgaz satın almış ve karşılığında da yaklaşık 47 bin lira ödeme yapmıştı. Aynı apartman sakinlerinin bu kış aynı miktarda doğalgaz tüketmesi halinde, nisan ayına kadar hiç zam gelmezse, ödeyecekleri doğalgaz faturası 102 bin lirayı aşacak. Daire başına düşen aylık (12 ay boyunca sabit) doğalgaz ödemesi ise 328 liradan 710 liraya çıkacak. Yeni zamların gelmesi halinde ise faturalar daha da şişecek. Ön ödemeli kart yerine faturalı kombi ya da merkezi sistemle ısınmaya çalışan vatandaşlar ise yaz aylarında gelen yüklü zamların gerçek yüzüyle havalar biraz daha soğuduğunda karşılaşacaklar.”