‘Böcek raporunda tahrifat yapmam istendi’

Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı’nın “Böcek” raporunda baskı gördüğü yönündeki açıklamasına hükümet yanlısı gazeteler ilgi göstermedi

21.02.2014

 
 
Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz yaptığı açıklamada kendisinden, Başbakanlık’ta bulunan böcekle ilgili raporda tahrifat yapmasının istendiğini, tehdit edildiğini ve kabul etmeyince görevden alındığını söyledi.
 
Zaman bu haberi manşetine taşıdı. “Başbakanlık’taki böceği Cemaat’e yıkma komplosu deşifre oldu” başlığını kullanan gazete, “Başbakan Erdoğan’ın, sürekli Camia’yı hedef gösterdiği ‘böcek skandalı’ konusunda önemli bir gelişme yaşandı. 24 yıldan beri TÜBİTAK’ta görev yapan eski Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz, Başbakanlık’ta bulunan ‘böcek’le ilgili hazırladığı raporda tarih değişikliği yapması için baskıya maruz kaldığını, bunu kabul etmeyince de görevden alındığını söyledi” dedi.
 
Taraf sürmanşetten verdiği haber için, “Böcek raporu için beni tehdit ettiler” başlığını kullandı ve “Görevden alınan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz isyan etti: Başbakan’ın ofisinde bulunan böcekle ilgili tahrifat yapmamı istediler” dedi.
 
Bugün manşetin altında gördüğü habere, “Şok iddia” başlığını attı.
 
Milliyet habere, “Böcek raporunda tahrifat istendi” başlığıyla manşetin altında yer verdi.
 
Hürriyet birinci sayfasında kutu içinde verdiği haber için, “Görevden almada rapor iddiası” başlığını kullandı ve “TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı ve BİLGEM Başkanlığı görevinden 5 Şubat’ta alınan Dr. Hasan Palaz, dün Başbakan’ın çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazlarına ilişkin hazırladığı raporda ‘tahrifat yapmamı istediler, yapmadım’ iddiasında bulundu” dedi.
 
Habere ön sayfasında yer ayıran bir diğer gazete ise Sözcü oldu. Gazete birinci sayfasının en altında verdiği habere, “Baskıya direndi, görevden alındı” başlığını attı.
 
Radikal, Vatan, Cumhuriyet, Birgün ve Star habere iç sayfalarında yer verdi. Star gazetesi haber için, “Görevden alınınca ‘baskı gördüm’ dedi” başlığını kullandı ve “Paralel TÜBİTAK’çı 15 gün sonra çamur attı” dedi.
 
Habertürk, Karşı, Yurt, Sabah, Akşam ve Yeni Şafak ise Hasan Palaz’ın açıklamalarına sayfalarında yer vermedi.
 
 
ALO ERDOĞAN, HUKUKU KALDIRMA!
 
ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Erdoğan’ın aylar sonra gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde, ABD Başkanı Başbakan Erdoğan’ı Türkiye’de son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili uygun bir dille uyardı.
 
Milliyet birinci sayfasında manşetin yanında yer verdiği habere, “6.5 ay sonra ilk telefon” başlığını attı ve “Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama 2013 ağustosundan beri ilk telefon görüşmelerini yaptı. Konuşmada Suriye, Kuzey Irak, Kıbrıs ve İsrail gündeme geldi. Beyaz Saray, ‘Başkan, Türkiye’nin geleceği için kökleri hukukun üstünlüğüne dayanan sağlam politikaların önemini not etti’ derken, Başbakanlık açıklamasında Türkiye’ye bu konuda atıf yapıldığına dair bir ifade yer almadı” dedi.
 
Cumhuriyet habere manşetin yanında yer ayırdı. “Ankara ‘hukuk’u duymadı” başlığını kullanan gazete, “Obama ile Erdoğan, 6 ay sonra telefonda görüştü. Beyaz Saray, görüşmede Obama’nın ‘Piyasalara güvence vermek, ikili ilişkileri güçlendirmek ve Türkiye’nin geleceğine katkı sağlamak için, hukuk devletinde yerleşik sağlıklı politikaların önemine vurgu yaptığını’ ifade etti. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada ise ‘hukuk devleti’ ve ‘Türkiye’nin geleceği’ ifadeleri kullanılmadı” dedi.
 
Yurt ön sayfasında, “Suriye’de cihatçı teröre destek verme!” başlığıyla verdiği haberde, “WSJ Obama’nın Başbakan Erdoğan’ı arayarak Suriye’de terör değil politik çözüm istediğini yazdı. Obama Erdoğan’ı Barzani ile Irak’tan bağımsız petrol anlaşmasına karşı uyardı. Kıbrıs’ta çözüme verdiği destek için de teşekkür etti” dedi.
 
Hürriyet haberi birinci sayfasından, “Obama’dan 6 ay sonra gelen telefon” başlığıyla anonsladı.
 
Yeni Şafak görüşmeyi ön sayfasından tek sütun verdi. “Güven telefonu” başlığını kullanan gazete, “Başbakan Erdoğan’la telefonla görüşen ABD Başkanı Obama, Türkiye ile ABD arasında karşılıklı saygı esasına dayalı güçlü bir ikili ilişki bulunmasına değer verdiklerini vurguladı. Bölgesel konularında ele alındığı görüşmede Obama, Türkiye’nin olumlu katkılarla dünyada liderlik sergileyeceğine ilişkin inancını ifade etti” dedi.
 
Haberi birinci sayfasından, “Obama’yla 7 konuda mutabakat” başlığıyla anonslayan Akşam gazetesi, “Başbakan, Obama’yla telefonda görüştü. En önemli madde Suriye’ydi. İki lider, terörizme ve krize karşı işbirliği yapmada mutabık kaldı” dedi. Başbakanlık tarafından inkar edilen Beyaz saray açıklaması ise haberde yer almadı.
 
Radikal ve Star dışındaki gazeteler Obama ile Erdoğan’ın görüşmesine iç sayfalarında yer verdi.
 
Zaman, “Obama’dan Erdoğan’a ‘hukukun üstünlüğü’ mesajı” başlığını kullandı ve “17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla başlayan süreçte yargıya antidemokratik müdahaleleri kaygıyla izleyen Washington, ilk kez Başkan düzeyinde Erdoğan hükümetine uyarıda bulundu. Altı ay aradan sonra ilk kez Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayan ABD Başkanı Obama, ‘hukukun üstünlüğü’ vurgusu yaptı” dedi.
 
Bugün iç sayfasında kutu içinde yer verdiği habere, “İsrail ile normalleşme süreci ele alındı” başlığını attı. Haberde görüşmedeki diğer konuların hiçbiri yer almadı.
 
Taraf ve Vatan gazeteleri politika sayfalarında haberi, Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklama üzerinden gördüler.
 
Sabah gazetesi ise görüşmeyi iç sayfasında, “Obama’dan Kıbrıs teşekkürü” başlığıyla verdi.
 
 
SEVGİLİ OBAMA, ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?
 
Aralarında eski senatör, milletvekilleri, büyükelçi ve yazarların da bulunduğu 80 kişi ABD Başkanı Barack Obama’ya, Başbakan Erdoğan’a karşı sessizliğini bozmasını ve kendisini uyarmasını istedikleri bir mektup yazdı.
 
Sadece iki gazete birinci sayfalarında bu mektuptan bahsetti.
 
Taraf ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Obama’ya ağır mektup” başlığını attı ve “Aralarında Cumhuriyetçi ve Demokrat partililerin de olduğu 80 ABD’li entelektüel, Obama’dan, Erdoğan’ı uyarmasını istedi” dedi.
 
Cumhuriyet haberi birinci sayfasından, “Türkiye tehlikede” başlığıyla verdi. “Beyaz Saray’a kaygı mektubu” üst başlığını kullanan gazete, “ABD’de aralarında eski senatör, milletvekilleri ve büyükelçilerin de bulunduğu 80 kişi, bir mektupla Obama’ya, Erdoğan’a karşı ‘sessizliğini boz’ çağrısı yaptı. Mektupta, Erdoğan’ın özgürlükleri yok eden politikalarının ‘Türkiye’yi otokrasiye çevirme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı’ vurgulandı” dedi.
 
Milliyet, Vatan, Karşı ve Birgün mektubu iç sayfalarında gördü.
 
Hürriyet, Radikal, Zaman, Bugün, Habertürk, Sözcü, Yurt, Sabah, Akşam, Star ve Yeni Şafak gazeteleri ise habere sayfalarında yer vermedi. 
 
 
ABD İNTERNET YASSIYLA İLGİLİ KAYGILI
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf internet sansürü ile ilgili yasayı değerlendirdi. Harf, “Onaylanan kanun ciddi bir şekilde ifade özgürlüğünü, basın hürriyetini ve internette bilgi paylaşımını kısıtlama potansiyeline sahip” dedi.
 
Harf’ın açıklamaları Milliyet, Taraf ve Radikal gazetelerinin birinci sayfalarında yer aldı.
 
Taraf ön sayfasının altında gördüğü habere, “ABD: Yasak yatırımcıyı etkiler” başlığını attı.  
 
Milliyet ve Radikal gazeteleri ise birinci sayfalarından anonsladıkları haber için, “ABD ‘internet’ten kaygılı” ve “ABD: İnternet yasası kaygı verici” başlıklarını kullandı.
 
Birgün Harf’ın açıklamalarını iç sayfalarında gördü.
 
Diğer gazeteler ise habere sayfalarında yer vermedi.
 
 
“DARBE DÖNEMİNİ BİLE AŞTILAR”
 
HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer Cumhurbaşkanı’ndan onay bekleyen HSYK düzenlemesiyle ilgili, “Darbe dönemini çağrıştıran hatta belki de aşan bir duruma yol açacak” dedi.
 
Yurt birinci sayfasının altında yer ayırdığı habere, “HSYK ‘müdürlük’ oldu” başlığını attı ve “HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer yargıyı yürütmeye bağlayan yeni yasaya tepki gösterdi” dedi.
 
Taraf sürmanşette kutu içinde verdiği açıklamaya, “Darbe dönemini bile aştılar” başlığını attı.
 
Birgün ise ön sayfasında yer verdiği haber için, “HSYK içinden yasaya tepki” başlığını kullandı.
 
Cumhuriyet, Zaman, Bugün, Vatan, Karşı ve Yeni Şafak gazeteleri Özer’in açıklamalarına iç sayfalarında yer verdi. 
 
Yeni Şafak, “HSYK üyesinden AYM’ye telkin” başlığıyla verdiği haberde, “HSYK’nın ‘adli kolluk yönetmeliği’ düzenlemesinin Danıştay’da görüşülmekte olduğu bir sırada Anayasa’nın 138. Maddesini hiçe sayarak yasadışı açıklama yapmasının ardından benzer bir tavır da HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer’den geldi” dedi.