“Bu başkan da laf dinlemiyor”

Gündemin öne çıkan haberleri, Karar, Birgün, Cumhuriyet ve Evrensel gazetelerinin manşetinde yer aldı.

22.10.2020

Karar gazetesi manşetinde, “Bu başkan da laf dinlemiyor” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Ekonomi hassas süreçten geçerken dikkatler Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Kritik süreç ise kurumun eski başkanı Murat Çetinkaya’nın faizi indirmediği gerekçesiyle görevden alınmasını akıllara getirdi. Çetinkaya’nın ardından koltuğa oturan Murat Uysal son dört toplantıda politika faizini yüzde 8.25 seviyesinde sabit tuttu. Ancak piyasa gereklilikleriyle ters düşen çaba sürerken ‘örtülü artışlar’ devam etti. MB ‘tabelasında’ faiz 10.25 seviyelerindeyken piyasanın fonlandığı faiz 20 Eylül’de 12.47 seviyesine çıktı. Bundan sonraki süreci değerlendiren uzmanlar da MB’nin piyasa şartlarına göre hamle zorunluluğuna dikkat çekti. MB’nin faiz artırımına gideceğini belirten Rabobank stratejisti Piotr Matys ‘TCMB piyasaları hayal kırıklığına uğratmayı karşılayamaz’ dedi. Piyasanın fonlandığı faizin ekim sonuna kadar yüzde 13.5’e çıkacağını öngördü. Eski Merkez Bankası başkanı Murat Çetinkaya, ‘faizleri indirmiyor’ denilerek görevden alınmıştı. Geçen yılın belki de en çok konuşulan olaylarından biri olan ‘Laf dinlemiyordu görevden aldık’ açıklaması gündeme damga vurdu. Murat Uysal ile birlikte yüzde 24’ten 8,25’e kadar düşen faizler karşısında artış kaçınılmaz oldu. Eylülden önce son 4 toplantıda faiz sabit tutulsa da fonlama faizinde 16 Temmuz’dan beri her gün artış var. Şimdi ise piyasaların gözü Merkez’in bugün açıklayacağı kararda.”

“En alttakiler”

Birgün gazetesi manşetindeki, “En alttakiler” başlıklı haberinde, “DİSK-AR dün ‘Türkiye’de emeklilerin durumu ve EYT gerçeği’ başlıklı raporunu yayımladı. Raporda milyonlarca emeklinin ‘sefalet aylığı’ ve geliri ile yaşamaya zorlandığının altı çizildi. 13 milyon 168 bin emeklinin gelir gruplarına göre 5 dilime bölündüğü çalışmada, en yoksul dilimde kalan 2 milyon 633 bin emeklinin aylık ortalama 763 lira ile geçinmek zorunda kaldığı tespit edildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın 12 Ekim’de kullandığı ‘Son 2 yılda emeklilerimize 674,5 milyar lira aylık ödemesi gerçekleştirdik’ ifadesine de gönderme yapan çalışmada ‘emeklilik sosyal güvenlik hakkının ayrılmaz bir parçası olup temel bir hak niteliğindedir’ vurgusu yapıldı. Devamında ise asıl sorunun kimin ne kadar aylık aldığı, emeklilerin ne kadarının hangi düzeyde gelire sahip olduğu ve bunların ayrıntısı olduğunun altı çizildi. Buna göre 13,2 milyon emekli ve hak sahibinin 7 milyon 900 bini, yani yaklaşık yüzde 60’ı asgari ücretin altında aylık ve gelire mahkûm durumda. Emekliler ve hak sahipleri ciddi bir yoksullukla ve sefalet düzeyinde bir gelirle yüz yüze. En düşük emekli aylık ve geliri alan yüzde 20’lik dilimin, aylık harcanabilir geliri Temmuz 2020 itibariyle 763 TL. En düşük yüzde 20’lik emekli grubuyla en yüksek yüzde 20’lik emekli grubu arasında harcanabilir gelir farkı 7,5 kata yükseldi. DİSK-AR’ın raporu emeklilerin yanı sıra Emeklilikte Yaşa Takılanları da kapsıyor. Çalışmaya göre EYT sorunu çözülürse ilk etapta emekli olabilecek EYT mağduru sayısı 750 bin ile 1 milyon arasında. Bu durumda ise SGK’nin aylık gideri 2 milyar TL, yıllık ise 24 milyar TL artacak” ifadelerine yer verdi.

Evrensel gazetesi manşetin altında yer ayırdığı habere, “Emekli sefalet içinde” başlığını attı:

“DİSK-AR, ‘Türkiye'de Emeklilerin Durumu ve EYT Gerçeği’ raporunda, 4 milyon 600 bin kişinin EYT mağduru olduğu vurgulandı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emekliler ve hak sahiplerinin yoksulluk ve sefalet düzeyinde bir gelirle yüz yüze olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, en düşük emekli aylık ve geliri alan 2,6 milyonluk yüzde 20'lik dilimin aylık harcanabilir gelirinin Temmuz 2020 itibarıyla 763 TL olduğunu aktardı. Bu duruma tepki gösteren Çerkezoğlu, ‘2,6 milyon emekli ve hak sahibi bu sefalet geliri ile yaşıyor. 13,2 milyon emekli ve hak sahibinin 7 milyon 900 bini, yani yaklaşık yüzde 60'ı asgari ücretin altında aylık ve gelire mahkum durumda. Bu utanç verici rakamlar yaygın bir emekli yoksulluğu yaratıyor’ dedi.”

“Saltanat gaza bastı!”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Saltanat gaza bastı!” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2021 bütçesini Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sundu. Bütçe cetvellerinin detaylarına göre Cumhurbaşkanlığı’na gelecek yıl 30 binek otomobil, 5 minibüs, 5 pick-up, 5 panel ve 2 otobüs daha alınacak. Vergilerden 1 trilyon 58 milyar lira gelir bekleniyor. Tütün mamullerinden 65.5 milyar lira, şans oyunlarından 4.1 milyar lira hedefleniyor. Cezalardan beklenen gelir 19.2 milyar lira. Harçlardan 35.1 milyar lira toplanacak. Hükümetin tasarruf söylemine karşın gelecek yıl kamuya yine yüzlerce araç alınacak. Örneğin bu yıl için 22 binek otomobil alması öngörülen Cumhurbaşkanlığı, gelecek yıl 30 otomobil daha alacak. Ayrıca 5 minibüs, 5 pick-up, 5 panel, 2 de otobüs alınacak. TBMM de, 8 binek otomobil ve 2 otobüs alacak. Otomobillerde araç başına bedel en fazla 215 bin lira olacak. Milli Savunma Bakanlığı 5 binek, İçişleri kaymakamlık hizmetlerinde kullanılmak üzere 30 binek, Dışişleri dış temsilcilik hizmetlerinde kullanılmak üzere 4’ü arazi binek 7, Kültür ve Turizm 3 binek (finansmanı hibe), Çevre ve Şehircilik 1 binek otomobil (finansmanı hibe) alacak. Ticaret Bakanlığı da 30 binek otomobil alabilecek.”

“Çalışma dip dibe, denetim uzaktan!”

Evrensel gazetesinin manşetinde, “Çalışma dip dibe, denetim uzaktan!” başlıklı haber yer aldı:

“Koronavirüsün en fazla yayıldığı alanların başında gelmesine rağmen, Çalışma Bakanlığı ağır aksak yapılan işyeri denetimlerinin bundan böyle uzaktan yapılacağını duyurdu! Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından iş yerlerine gönderilmek üzere düzenlenen yazıda işyerlerinde Kovid-19 ile mücadeledenin uzaktan denetimle yapılacağı belirtildi. İş Güvenliği Uzmanı Umut Yıldız, ‘ALO 170 hattına ve CİMER’e her gün yüzlerce şikayet gittiği biliniyor. Alınmayan önlemlerle çalışmaya mahkum edilen işçiler bu şikayet mekanizmaları üzerinden devletten yardım bekliyor’ dedi. Pandeminin başından itibaren hükümet yetkililerinin ‘Çarklar dönecek’ açıklamalarını hatırlatan İş Güvenliği Uzmanı Umut Yıldız, aradan geçen zaman zarfında önlemlerin esnetilmesiyle denetimsizliklerin de arttığını ifade etti. Yıldız, ‘Bakanlığımızın uzaktan denetim yapacağına dair bir duyuru geçti elimize. Uzaktan denetim nasıl yapılacaksa! İşçiler uzaktan üretim yapamazken, servislerde balık istifi gibi işe giderken, her gün yüzlerce işçi aynı havasız işletmelerde çalışırken uzaktan denetim yapılacağı duyurusu yine devletin işçileri görmezden geldiğinin kanıtı niteliğindedir’ diye konuştu.”