“Bu rezilliği örtbas edemezsiniz”
Karar gazetesi, yazarlarından Elif Çakır’ın gözaltına alınmasını manşetine çıkardı, yaşanan olayla ilgili beş parti liderinden görüş aldı
01.10.2024
Dün Evrensel’in ardından TBMM’nin açılışı bugün de Cumhuriyet’in gündemindeydi, BirGün ve Evrensel eğitimin giderek özel okullara teslim edilmesini mercek altına alırken, Karar ise yazarlarından Elif Çakır’ın Bursa’da gözaltına alınmasını sert bir dille manşetine taşıdı.
“Bu rezilliği örtbas edemezsiniz” başlığını atan gazete Elif Çakır’ın emniyette iki saate yakın kötü muameleye uğradıktan sonra gözaltının “isim benzerliği nedeniyle yapıldığı” belirtilerek serbest bırakıldığını aktardı. Sonrasında da emniyeti “gözaltı işlemi yapılmadı, şahsı davet ettik, kendisi geldi” şeklindeki açıklamasını ise “örtbas girişimi” olarak değerlendirdi.
Haberde “Yerlikaya neden sessiz” başlığı altında İçişleri Bakanı’na şu sorular soruldu:
– “İsim benzerliği nedeniyle yapıldığı iddia edilen gözaltı sürecinde Elif Çakır’ın TC kimlik numarası neden kontrol edilmedi? Aranan kişinin kimlik bilgilerinin farklı olduğu anlaşıldığında polis memuru enden ‘Tekrar kontrol edin’ diyerek gözaltı süresini uzattı? Bunun için üst makamlardan talimat mı alındı?”
– “İçişleri Bakanlığı, Bursa Emniyet Müdürlüğü’nden konu hakkında bilgi istedi mi? Olayın örtbas edilmesi kararını kim verdi?”
– “Bursa Emniyet Müdürlüğü olaydan bir gün sonra yayımladığı açıklamada yazarımıza gözaltı işlemi uygulanmadığı, emniyete davet üzerine geldiği gibi gerçek dışı iddialara yer verdi. Kamuoyunu yanıltma amaçlı bu girişime karşı işlem yapılacak mı?
Karar gazetesi ayrıca CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener’in Elif Çakır’ın gözaltına alınmasıyla ilgili değerlendirmelerini birinci sayfadan paylaştı.
“Eğitim pert”
Evrensel ise eğitimdeki özelleştirme politikasının masaya yatırıldığı ayrıntılı haberini manşetine çıkardı. Türkiye’de okul öncesi kurum sayısının 7 bin 871’i, özel ilkokul sayısının 2 bin 65’i, özel ortaokul sayısının 2 bin 266’yı, özel lise sayısının ise 3 bin 422’yi bulduğu belirtilen haberde şu ifadelere yer verildi: “Gerici ve piyasacı politikalar kamusal eğitimi yok ediyor. Kalabalık sınıflar ve imam hatip baskısının da etkisiyle okullar her kademede özel sektörün eline geçti. Eğitim kâr amaçlı bir sektöre dönüştürülürken, parası olmayanlar ise çocuk emeği merkezi haline gelen meslek liselerine itiliyor.”
Haberde bu yükselişin özellikle İstanbul’da çarpıcı olduğu ve liselerin üçte ikisinin özel okul statüsüne sahip olduğu belirtildi: “İstanbul Planlama Ajansı ve Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, eğitim özel okul istilası altında. 2022-2023 eğitim yılı itibarıyla okul öncesi eğitimde özel okulların oranı, Türkiye genelinde yüzde 19,8’e, İstanbul’da yüzde 43,4’e yükseldi. 18 bin okul öncesi eğitim kurumundan 6 bin 500’ü özel.” Haberde ayrıca, ayıları büyük okullarda artan özel okulların başarılarının ise yetersiz olduğu ifade edildi.
Evrensel son olarak imam hatip okulu sayısının artmasına rağmen öğrencilerden rağbet görmediğini vurguladı: “İktidarın tüm baskısına rağmen imam hatipli öğrenci oranı da düşüyor. Ülke genelinde devlet ortaokullarının yüzde 20’si, İstanbul’da ise yüzde 30’u imam hatip, ama bu okullarda okuyan öğrenci oranı sırasıyla yüzde 14,46 ve yüzde 17. Meslek liseleri oranı ise son 10 yılda Türkiye genelinde yüzde 0,79’dan yüzde 6,45’e çıktı.
“Eğitim sektör çocuk müşteri”
Tıpkı Evrensel gazetesi gibi, BirGün de eğitim özel okullara teşvik dalgasını manşetinden gördü. İstanbul Planlama Ajansı ve Milli Eğitim Bakanlığı yola çıkılan haberde İstanbul’da özel lise sayısının yüzde 68 oranla devlet lisesi sayısını geçtiği vurgulandı.
Manşet haberde ayrıca eğitimci Yazar Alan’ın şu görüşlerine yer verildi: “Veliler öncelikle güvenli, temiz ve kalabalık olmayan sınıflara ihtiyaç duyuyor. Özel okul AKP’nin önemli rant ayaklarından. Özele teşvik de özel okul sayısını artırdı.”
“Halkın gündemi Meclis’te yok”
Cumhuriyet gazetesi ise bugün başlayan yeni yasama yılını manşete taşıdı. Meclis’in son oturumda serbest bırakılmasına yönelik Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tutukluluğu devam eden TİP milletvekili ve avukat Can Atalay’la ilgili kavga çıktığının hatırlatıldığı haberde, “vergi yükü, emekçinin sorunları, enflasyon, suç örgütleri ile mücadele” gibi toplumun gündemindeki birçok konunun iktidarın oylarıyla Genel Kurul’un gündemine alınmadığı vurgulandı.
Sarp Sağkal’ın imzasını taşıyan haberde şu ifadelere yer verildi: “Ekonomik krizle ilgili muhalefetin verdiği önerge ‘Enflasyonla mücadeleyi Allah’ın izniyle başaracağız’ diyerek reddedildi. Suç örgütleri sorununa ‘Önemli olan kamu vicdanını rahatsız edecek boyuta ulaşmaması’ savunması yapıldı. Para yutan projeler için ‘ne kadar iftihar etsek az’ dendi.”