“Cezasızlıktan besleniyorlar”
Cumhuriyet gazetesi, Ümraniye’de kadın polis memurunun öldürüldüğü olayı mercek altına alarak yargıdaki çürümüşlüğü manşetine taşıdı
24.09.2024
24 Eylül 2024’te medyanın ana başlıkları arasında ekonomi ve Sayıştay raporunun ışık tuttuğu devlet kurumlarının harcamalarının yanı sıra, İsrail’in Lübnan’a yönelik büyük can kaybına yol açan hava saldırıları ve Ümraniye’de öldürülen polis memuru vardı.
“Cezasızlıktan besleniyorlar” başlığıyla çıkan Cumhuriyet gazetesi, Ümraniye’de kadın polis memurunu öldüren 19 yaşındaki şahsın kasten yaralama, gasp, cinsel saldırı, yağma gibi aüır suçlardan 26 suç kaydı bulunduğuna dikkat çekti.
Haberde şu ifadelere yer verildi: “Muhalif yurttaşların tepesinde yargı sopasını eksik etmeyen AKP, özellikle son yıllarda ceza infaz kanununda yaptığı değişiklikler ve üstü kapalı af kanunları ile cezasızlık algısı oluşturdu. Türkiye Küresel Organize Suçlar Raporu’na göre Avrupa’da birinci, 193 ülke arasında 14’üncü sırada yer aldı.”
Konuyla ilgili gazeteye görüşe veren hukukçular ise yargı kültürünün yok edilmesinin sonuçlarına dikkat çekti. Birinci sayfaya yansıtılan hukukçu yorumlar ise şu şekilde: “Hukukçular, ‘Yasa, tüzük, yönetmelik, anayasa ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılıyor. Hukuku ve adaleti aşındıran yargıçlar var,’ dedi.”
“Sermaye için nitelikli plan”
BirGün gazetesi ise manşetine taşıdığı “Sermaye için nitelikli plan” başlıklı haberde Çalışma Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan yeni protokolün olası sonuçlarına dair uyarıda bulundu. “Emek düşmanı protokol” olarak nitelenen anlaşmayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Emekçilerin taleplerine kulaklarını tıkayan Çalışma Bakanı Işıkhan patronlardan talep toplamaya gitti. TOBB ile imzalanan ortak protokol ile güvencesiz yeni bir ‘istihdam’ programı daha hayata geçirildi. Sömürünün yeni adı Nitelikli İş Gücü Yerleştirme Programı (NİYEP) oldu.”
“İbret olsun”
Karar gazetesi, adı H.K.G. olarak medyaya yansıyan 6 yaşındaki kız çocuğunun haftalarca gündemden düşmeyen nikahına ilişkin çocuk evliliği suçu işlendiği gerekçesiyle açılan davada sorumlulara verilen cezaları manşete taşıdı. Gazete babaya 18 yıl, H.K.G.’nin evlendirildiği mürit Kadir İstekli’ye ise 36 yıl hapis cezası verdi.
Verilen cezaların tatmin etmediği davanın istinafta bozulup, yeniden yargılamada çok daha ağır cezalar verildiğine dikkat çeken Karar gazetesi, “İbret olsun” başlıklı haberde şu ifadeleri kullandı: “Uzun süre kamuoyu önünden ‘kaçırılmaya’ çalışılan skandalda gelinen nokta, böylesi ağır dosyalarının üstüne kararlılıkla gidilmesi ve tekrarların yaşanmaması için örnek oldu.”
“Maskeli balo”
Evrensel gazetesi ise İsrail’in Lübnan’da büyük çoğunluğu sivil yüzlerce kişinin hayatına mal olan hava saldırılarının ardından Birleşmiş Milletler zirvesindeki kayıtsızlığı manşetine taşıdı. Birleşmiş Milletler’de yapılan toplantının “maskeli balo”ya benzetildiği haberde şu ifadeler kullanıldı: “Gazze’de 42 bin Filistinliyi öldüren İsrail, 150’den fazla ülke ‘lideri’ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için ABD’de toplaşmışken, bu kez Lübnan’da katliama girişti. Güney Lübnan’ı yüzlerce füzeyle vuran İsrail, aralarında çocuk, kadın, ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 350’yi aşkın kişiyi öldürdü.”