“Çocuğa hayat yok”
Evrensel ve Yeni Yaşam gazeteleri “Dünya Çocuk Hakları Günü”nü manşete taşıdı…
20.11.2019
Yeni Yaşam gazetesi manşetindeki, “Çocuğa hayat yok” başlıklı haberinde, “Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü. Çocukların hakları uluslararası sözleşmeyle taahhüt altına alınmasına rağmen yaşam hakkı dahil en temel hakları yok sayılıyor. Bundan tam 15 yıl önce Uğur Kaymaz Kızıltepe’de polis kurşunuyla öldürüldü. Ancak failler devlet tarafından korundu. Cemile Çağırga, Enes Ata ve daha onlarca çocuk kolluk kuvvetleri tarafından öldürülmesine rağmen etkin soruşturma yürütülmedi. Uğur Kaymaz’ın ölümünün üzerinden 15 yıl sonra bugün Türkiye bir başka çocuğun, Rabia Naz Vatan’ın ölümünü konuşuyor. Rabia Naz’ın şüpheli ölümü de araştırılmak yerine üzeri kapatılmak isteniyor. Olayın peşini bırakmayan baba ve gazeteciler gözaltına alınıyor. Ayrıca çocuklara yönelik istismar vakalarında failler ‘indirimli’ cezalarla kurtuluyor. Ekonomik krizin en ağır faturasını da yine çocuklar ödüyor” ifadelerini kullandı.
Evrensel gazetesi manşetinde, “Bana asla bugün okul günü deme!” başlıklı habere yer verdi:
“Bugün, Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi Günü. Türkiye’de 2.5 milyon çocuk işçinin halini anlatan fotoğraf Adana’da çekildi. Tiner, bali soluyan çocuklar salon konuşmalarına sığmayacak kadar gerçek. Abdo 12 yaşında. Adana’da Büyük Saat civarında bir saya atölyesinde çalışan okul çağında bir çocuk. Üzerinde ‘Never say it’s a school day’ yazan bir tişörtle çalışıyor. İngilizce bilmeyen ve yazıyı anlayamayan Abdo okula gitmediği için, hayatında böyle bir cümleyi kuramıyor. Suriyeli Abdo’nun Türkçe bilmediği için anlayamadığı bir yazı daha var. Her gün temas ettiği yapıştırıcı maddenin tenekesi üzerinde yazıyor: ‘Dikkat solventli yapıştırıcılar. Sağlığa zararlıdır. Çocuklara satılamaz, verilemez.’ Maddi zorluklar nedeniyle haftada 150’şer liraya günde 12 saat çalışan Abdo bu zehirli maddeyi soluyor.”
Birgün gazetesi ise ön sayfasının altındaki, “7 milyon çocuk özgür değil” başlıklı haberinde, “Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü. Birleşmiş Milletler’in önceki günkü raporuna göre 7 milyon çocuk özgürlüğünden mahrum. 18 yaşın altındaki çocukların 5.4 milyonu çeşitli çocuk kurumlarında, 1.4 milyonu gözaltı merkezlerinde, 330 bin çocuk göç merkezlerinde” ifadelerine yer verdi.
“Sosyal güvensizlik”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Sosyal güvensizlik” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“Meclis’te yapılan plan ve bütçe görüşmelerinde yurttaşın yaşamını sürdürmek için yardıma muhtaç hale geldiği gözler önüne serildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmeleri öncesinde CHP’liler, işsizler ordusundan toplu intiharlara kadar toplumun yakıcı sorunlarına dikkat çekti. Geçen yıl 3.4 milyon haneye gıda yardımından okul yardımına çeşitli adlarla 43 milyar lira destek sağlandı. Bir milyona yakın emeklinin bin liranın altında aylıkla geçinmeye zorlandığı ülkede, bu yıl 677 bin 461 haneye 263.1 milyon lira gıda, 1.2 milyon haneye de 402.5 milyon lira elektrik tüketim desteği verildi.”