“Cumhur’un ‘normali’ bu”
BirGün, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı, siyasi partilerden ve demokratik kitle örgütlerinden gelen tepkileri manşete taşıdı
04.06.2024
BirGün gazetesinin manşetinde, “Cumhur’un ‘normali’ bu” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“31 Mart seçimlerinin ardından ilk kayyum Hakkari Belediyesi’ne atandı. DEM Parti yönetimindeki belediyeye önceki gece polisler tarafından baskın yapıldı. Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Van’da gözaltına alındı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, seçilen Belediye Başkanı Akış’ın ‘‘PKK/KCK yapılanmasında üst düzey görev aldığı’’ iddia edilerek Hakkari Belediyesi’ne kayyum atandığı belirtildi. Açıklamada, Akış’ın ‘‘geçici tedbir olarak’’ görevden alındığı ifade edildi.”
“İktidarın normali gasp”
Evrensel gazetesinin manşetinde, “İktidarın normali gasp” başlıklı haber yer aldı. Yusuf Karadaş imzalı haberde şöyle denildi:
“İktidar ile ana muhalefet arasında ‘yumuşama’ ve ‘normalleşme’ tartışmaları devam ederken iktidar kendi ‘normaline’ döndü: Hakkâri Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın Van’da “terör örgütü üyeliği” gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından Hakkâri Valisi, Hakkâri Belediyesine kayyum olarak atandı. Bilindiği gibi 31 Mart seçimlerinin hemen ardından Van’da Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın yerine yargı eliyle AKP’li Aday Abdulahat Arvas ‘kayyum’ olarak atanmaya çalışılmış ancak halkın ve demokrasi güçlerinin ortaya koyduğu güçlü tepkiler sonrasında bu karar geri alınmıştı.”
“Milyonlara sıfır zam”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Milyonlara sıfır zam” başlıklı haber yer aldı. Mustafa Çakır imzalı haberde şöyle denildi:
“Yaklaşık 8 milyon asgari ücretliye ise ara zam yapılmayacak. Memur ile memur emeklilerine bu yılın başında yüzde 15 sözleşme zammı verilmişti. Beş aylık enflasyon yüzde 22.72 oldu.
Enflasyon farkında kesin rakam haziran verileriyle ortaya çıkacak. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki artışlar da altı aylık enflasyona göre yapılıyor. Şu anda en düşük emekli aylığı 10 bin lira.”