“‘Devlet göz yumdu’ dedi, tahliye edildi”
Gazetelerde Dink davası ve “şike kumpası” operasyonları geniş yer bulurken, günün dikkat çeken haberi Cumhuriyet’in manşetinde yer aldı.
21.04.2016
Kamu görevlilerinin ilk kez hakim karşısına çıktığı birleştirilen Hrant Dink davasının ilk duruşmasında, “Devlet Hrant Dink’in öldürülmesine göz yumdu” diyen sanık Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu tahliye edildi.
Cumhuriyet gazetesi habere birinci sayfasının altında, “‘Devlet göz yumdu’ dedi, tahliye edildi” başlığıyla yer ayırdı ve “Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada 26 kamu görevlisi ilk kez hakim karşısına çıktı. Savunmasını yapan polis
Muhittin Zenit, ‘Hrant Dink’in öldürülmesine devlet olarak göz yumduk’ dedi. Polis Özkan Mumcu ise, Dink’in öldürüleceğini İstihbarat Daire Başkanlığı’na ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne bildirip askere gittiğini söyledi. Mahkeme Zenit ve
Mumcu’yu tahliye etti” ifadelerine yer verdi.
Yarına Bakış gazetesi haberi ön sayfasının altından, “Dink cinayetinde kamu görevlileri ilk kez hakim karşısında” başlığıyla anonsladı.
Taraf gazetesi manşetten verdiği habere, “Devlet olarak göz yumduk” başlığını attı: “Hrant Dink cinayetinde birleşen iki davanın ilk duruşmasına, aralarında Celalettin Cerrah, Ali Fuat Yılmazer ve Sabri Uzun’un da yer aldığı üst düzey devlet görevlileri ile Yasin Hayal ve bazı tutuklu sanıklar katıldı. Duruşmaya, sanıklardan Trabzon’da görevli polis Muhittin Zenit’in ifadesi damga vurdu. Hrant Dink’in, Yasin Hayal tarafından öldürüleceğine ilişkin ilgili makamlara bilgi verdiğini söyleyen Zenit, ‘Dink cinayetini diğer siyasi cinayetlerden ayıran tek fark, öldürüleceğinin 11 ay önceden devlet olarak göz göre göre bu adamın ölümüne göz yumduk’ dedi.”
Sabah gazetesi habere birinci sayfasının altında, “Dink davasında kamu görevlileri ilk kez hakim karşısına çıktı” başlığıyla yer verdi ve “Hrant Dink cinayetinde davalar birleştirilince, suikastta sorumluluğu olduğu ileri sürülen kamu görevlileri ilk kez hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanıklar Özkan Mumcu ile Muhittin Zenit tahliye edildi” dedi.
Hürriyet gazetesi ön sayfasının altındaki habere, “9 yıl sonra aynı salonda” başlığını attı ve “19 Ocak 2007 günü Hrant Dink öldürüldüğünde emniyetin kilit noktalarında görev yapan isimlerin Yasin Hayal, Ogün Samast, Erhan Tuncel’le birlikte yargılanacağı davanın ilk duruşması yapıldı. Eski İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek, Sabri Uzun, İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah sanık sandalyesindeydi. Tutuklu kamu görevlileri ile cinayeti azmettirmekten hükümlü Yasin Hayal’in arasına askerler oturdu. Duruşmada iki polis tahliye edildi” dedi.
“Doktora da şaibeli”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Doktora da şaibeli” başlıklı haber yer aldı. “Erdoğan’ın diploması tartışılırken bir skandal belge de ABD’de ortaya çıktı” üst başlığıyla verilen haberde, “Erdoğan’ın St. John’s Üniversitesi ‘Fahri Hukuk Doktorası’nı 300 bin dolar bağış karşılığı aldığı iddia edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da adının karıştığı skandal, Katolik St. John’s Üniversitesi’ndeki yolsuzluk soruşturması sırasında ortaya çıktı. Eski dekanlardan Cecilia Chang bir mektupta, 2004’te Erdoğan’a fahri hukuk doktorası verilmesi karşılığında Türk hükümetinin 300 bin dolar bağış yapacağını yazdı. Yolsuzluk suçlamalarının odağındaki Chang, mektubunda Alaska Valisi’nden Türkiye’den gelecek bağış için yardımcı olmasını da istedi. Erdoğan bahsedilen fahri doktorayı aldı. Chang soruşturma sürerken intihar etti. Dönemin rektörü Peter Harrington ise suçlamalar nedeniyle istifa etti” ifadeleri kullanıldı.
“‘Şikede kumpas’ operasyonu”
2011’deki şike operasyonlarıyla ilgili başlatılan “şikede kumpas” soruşturması kapsamında, aralarında gazetecilerinde bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı.
Cumhuriyet gazetesi ön sayfasının altındaki habere, “‘Şikede kumpas’ operasyonu” başlığını attı ve “2011’deki şike operasyonunda mağdur olanların şikayeti üzerine açılan soruşturma kapsamında İstanbul merkezli 29 ilde operasyon yapıldı. 38 şüpheli gözaltına alındı” dedi.
Yarına Bakış gazetesi manşetin yanındaki haber için, “‘Meczup’ ifadesi ile gözaltı” başlığını kullandı ve “Aziz Yıldırım’ın meczup dediği, cinayetten hapis yatan Cihan Oskay’ın yalan ifadeleriyle, şike soruşturmasında gazetecilere gözaltı çıktı. Oskay, 2012’de İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tanık olarak dinlenmiş ancak mahkeme heyeti Oskay’ın tanıklığını, ortaya attığı iddialara ilişkin hiçbir belge sunamadığı için dikkate almamıştı. Yıldırım da ‘Ben bu meczubu mu dinleyeceğim!’ diye tepki göstererek duruşma salonunu terk etmişti” ifadelerine yer verdi.
Sözcü gazetesi habere manşetin altında, “Emniyet müdürlerine şike operasyonu” başlığıyla yer verdi.
Taraf gazetesi ön sayfasının altındaki habere, “Şike’de kumpas iddiası” başlığını attı ve “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü ‘Şike operasyonunda kumpas’ iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 64 kişi hakkında gözaltı kararı alındı” ifadelerini kullandı.
Sabah gazetesi manşetten verdiği haber için, “Şike kumpasçıları için hesap zamanı” başlığını kullandı ve “FETÖ’cü ekibin 5 yıl önce yürüttüğü şike kumpası operasyonlarında rol alan 58 kişi için gözaltı kararı çıktı. Aralarında polis şefleri, rektör, avukat ve gazeteciler var” dedi.
Yeni Şafak gazetesi sürmanşetindeki habere, “Şikede dev operasyon” başlığını attı: “Türk futboluna büyük darbe vuran 2011’deki şike operasyonlarının aktörlerine 28 ilde operasyon yapıldı. 64 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.”
Star gazetesi haberi birinci sayfasının altından, “FETÖ’nün şike kumpasına operasyon” başlığıyla anonsladı.
Akşam habere sürmanşetinde, “Şikede kumpas operasyonu” başlığıyla yer ayırdı. Haberde, “İstanbul ve 27 ilde düzenlenen ‘Şikede kumpas’ operasyonlarında aralarında, polis, avukatlar ve gazetecilerin de bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı” ifadeleri kullanıldı.
Hürriyet birinci sayfasının altındaki habere, “A takımı firarda” başlığını attı ve “Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da yargılanıp beraat ettiği şike kumpası iddialarına yönelik İstanbul ve 28 ilde eş zamanlı başlatılan operasyonlarda 38 kişi gözaltına alındı” dedi.