Dinle vatandaş dinle!

Dün akşam saatlerinde başlayan tape fırtınası bu haftaya da ses kayıtlarının damga vuracağını gösterdi.

20.03.2014

Birbirinden çarpıcı ses kayıtları haftanın ilk günü gazetelerin büyük kısmının manşetinde yer aldı.
Sözcü yayınlanan beş ses kaydına da birinci sayfasında yer verdi. Manşetinde, “Bilgiler MİT’ten, talimat Tayyip’ten, manşetler Bilal’den” başlığını kullanan gazete, “İktidar destekçisi Sabah ve Takvim gazetelerinin manşetlerini baba-oğulun kararlaştırdığı ortaya çıktı” dedi.
Gazete bu haberin altında, “Tayyip, Sabah ve atv’nin sahibi mi?” başlığıyla bir diğer ses kaydına yer verdi ve “Sızan kayda göre Başbakan; damadı Berat Albayrak ile Sabah-atv’nin ortaklık yapısını görüşüyor. Damat, Katarlı ortağın yönetimdeki ağırlığını şikayet ediyor. Erdoğan ‘İstanbul’a dönünce o işe bakarım’ diyerek, Sabah-atv’nin gerçek sahibi olduğunun izlenimini veriyor” dedi.
3 numaraya ‘Alo Fatih’ ile Abdullah Tivnikli’nin arasında geçen ses kayıtlarını koyan gazete bu habere, “Yandaş grupların Digitürk kavgası” başlığını attı ve “Kayıtta, işadamı Tivnikli’nin Digitürk’ü alacağını öğrenen ‘Alo Fatih’ lakaplı Ciner yöneticisi Fatih Saraç, çok sinirleniyor. Tivnikli’ye, ‘Pornoculuk mu yapacaksın?’ diyerek Digitürk teklifini çekmesini istiyor” dedi.
Reza Zarrab ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan arasındaki rüşvet trafiğiyle ilgili ses kaydıyla seriye devam eden gazete, “Zafer, 10 milyon Euro eksik diyor!” başlığını kullandı ve “Sızdırılan diğer ses kaydında, Zarrab ile adamı Happani konuşuyor. Zarrab, Bakan Çağlayan’ın kendisine, ’10 milyon Euro eksik aldım’ dediğini aktarıyor. Happani de, ‘Ne verildiği belli. Önüne koymak lazım’ diyor” dedi.
Sözcü son olarak Sayıştay raporlarıyla ilgili ses kayıtlarına ön sayfasında yer ayırdı. “Raporlar gelirse AKP duman olur” başlığını kullandı ve “Son kayıt, AKP’li Nurettin Canikli ile Başbakanlık’tan Hasan Doğan arasında geçiyor. İki isim, kamuyu denetleyen Sayıştay’dan şikayetçi. Canikli, ‘Raporlar Meclis’e gelirse duman ederler’ diyerek raporların sumenaltı edildiğini itiraf ediyor” dedi.
Zaman gazetesi Başbakan ve ailesinin MİT’le beraber medya üzerindeki hakimiyetini bir defa daha ortaya koyan tapeleri sürmanşetten, “Psikolojik harekatın arkasından Erdoğan çıktı” başlığıyla verdi ve “Havuz medyasının Hizmet Hareketi’ne karşı başlattığı kara propaganda haberlerinin nasıl yapıldığı deşifre oldu. İnternette yayınlanan ses kayıtlarına göre, Bilal Erdoğan, babasına ‘Manşetleri göreceksin inşallah. Takvim ‘Vaiz lobisi’, Sabah ‘Kaset olmadı dosya verelim’ diye manşet attı. Hazır babacım. Talimatınızı bekliyorlar. En tepeden vurmaya başlayacaklar’ diyor. Başbakan ‘Tamam, canım…’ derken oğlu Bilal, ilgili gazeteleri kastederek ‘Hele bir de biraz malzeme gelse diyorlar MİT’ten’ ifadesini kullanıyor. Gazeteler, ertesi gün Başbakan ve oğlunun konuştuğu gibi çıkıyor” dedi.
Gazete yine birinci sayfasında Sayıştay raporlarıyla ilgili ses kayıtlarını da, “Sayıştay raporları TBMM’ye gelseydi duman ederlerdi” başlığıyla gördü.
Cumhuriyet birinci sayfasının tepesinde yer verdiği Sayıştay raporlarıyla ilgili ses kayıtlarına, “Bizi duman ederler” başlığını attı ve “Geçen yıl bütçe görüşmeleri sırasında Sayıştay raporlarının Meclis’e gönderilmeyerek sumen altı edilmesinin perde arkasına ilişkin çarpıcı bir ses kaydı yayımlandı. AKP Grup Başkanvekili Canikli ile Başbakan Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’a ait olduğu öne sürülen ses kaydında, ‘Raporlar gelseydi Meclis’te duman ederlerdi bizi’, ‘İleride herkesi mahkemelerde süründürürler başkanım’ ifadeleri dikkat çekiyor” dedi.
Gazete bu haberin yanında, 17 Aralık yolsuzluk operasyonunda tutuklanan fakat daha sonra serbest bırakılan Reza Zarrab’ın rüşvet trafiğini deşifre eden ses kayıtlarıyla ilgili bir başka habere yer verdi. “10 milyon fark olur mu abi” başlığıyla görülen haberde, “17 Aralık soruşturmasında geçen hafta serbest bırakılan işadamı Sarraf’la kuryesi Happani arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesinde, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, Sarraf’tan geldiği öne sürülen paranın rapor edilenden ‘10 milyon Avro daha az olduğu’ itirazı tartışılıyor. Happani’nin ’10 kağıt fark olur mu abi ya mümkün mü’ dediği iddia ediliyor” denildi.  
Birgün gazetesi birinci sayfasının büyük kısmını yeni ses kayıtlarına ayırdı. Başbakan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında gazetelere atılacak manşetlerle ilgili görüşmeyi, “Bilal, bize de manşet bulsana” başlığıyla verdi ve “Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında 18 Aralık günü geçtiği iddia edilen bir ses kaydına göre, Bilal Erdoğan gazetelerin manşetlerini belirliyor, babasından onay gelmesinin beklendiğini dile getiriyor” dedi.
Bu haberin altında Sayıştay raporlarıyla ilgili ses katırlarına yer veren gazete, “Duman oldunuz bile” başlığını kullandı ve “Nurettin Canikli ile Hasan Doğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydında Doğan, ‘Sayıştay raporları gelse bizi Meclis’te duman ederlerdi diyor” dedi.
Taraf gazetesi Sayıştay raporlarıyla ilgili tapeleri, “İşte duman eden Sayıştay raporları” başlığıyla manşetten gördü ve “Başbakan’ın özel kalemi Doğan ile Canikli’nin, ‘Meclis’e gelirse duman oluruz’ dediği Sayıştay raporunda, vergi uzlaşmalarından örtülü ödeneğe birçok usulsüzlük var” dedi.
Yurt gazetesi, Nurettin Canikli ve Hasan Doğan arasında geçen ses kaydına manşetin altında yer ayırdı. “Sayıştay korkusu” başlığını kullandı ve “Yeni ses kaydı Başbakan Erdoğan ve AKP’nin Sayıştay korkusunu ortaya koyuyor” dedi.
Bu haberin altında Başbakan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen ses kaydına da yer veren gazete, “Manşetler Erdoğan’dan bilgi MİT’ten” başlığını attı ve “Twitter hesabından önemli ses kayıtları yayınlayan Başçalan hesabı, 18 Aralık’ta Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal arasında geçtiği iddia edilen bir görüşmeyi paylaştı. Sabah ve Takvim’ atılacak manşetleri anlatan Bilal Erdoğan, ‘Manşetler hazır babacım’ diyor. Bilal ayrıca MİT’ten yeni bilgiler talep ediyor. Diğer bir ses kaydında ise Sabah-atv’nin sahibinin Erdoğan olduğu belirtiliyor” dedi.
Karşı gazetesi ise Sayıştay raporuyla ilgili ses kaydına sürmanşetinde yer ayırdı. “Sayıştay raporu itirafı” başlığını kullanan gazete, “AKP’li Canikli ile Başbakan’ın Özel Kalem Müdürü arasında geçtiği iddia edilen konuşma internete düştü. Konuşmaya göre, Sayıştay raporlarının Meclis’e gönderilmesi engellenmiş” dedi.
Hürriyet ve Radikal gazetelerinin iç sayfalarında gördüğü ses kayıtları diğer gazetelerde yer almadı.

KCK davasında üç tahliye
Kapatılan DTP’nin Parti Meclisi üyesi Serdar Ziriğ ile Necmettin Bellier ve Bedirhan Osal KCK davasında tahliye edildi.
Radikal manşetin yanında yer ayırdığı haber için, “KCK davasında ilk tahliye geldi” başlığını kullandı.
Tahliyelere birinci sayfasının altında yer veren Milliyet, “KCK davasında 3 tahliye kararı” başlığını attı.
Habertürk tahliyeleri ön sayfasının altında gördü: “KCK’da 3 tahliye”.
Bugün tahliye haberine birinci sayfasının altında yer verdi ve “KCK’lıların da tahliyesi başladı” başlığını kullandı.
Taraf gazetesi haberi ön sayfasının altından, “KCK’dan ilk ‘beş yıl’ tahliyesi” başlığıyla anonsladı.
Yeni Şafak ise, “KCK’da tahliyeler başladı” başlığıyla habere birinci sayfasının altında yer ayırdı.
Haber, Zaman, Cumhuriyet, Karşı, Yurt ve Akşam gazetelerinin ise iç sayfalarında yer aldı.
Hürriyet, Vatan, Sözcü, Sabah ve Star ise KCK tahliyelerine sayfalarında yer ayırmadı.