“Emniyet silahıyla cinayet”

Gündemin dikkat çeken haberleri Hürriyet, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinde yer aldı.

08.06.2017

Hürriyet gazetesinin manşetinde, “Emniyet silahıyla cinayet” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “Ankara’da yol verme kavgasında bir kişi MP-5 silahla öldürüldü. Katil savunmasında, ‘Darbe gecesi Emniyet önünde dağıtmışlardı, oradan almıştım’ dedi. İddianameye göre 30 Temmuz’da Çubuk’ta meydana gelen olayda Mustafa Maraş, yolda tartıştığı Cesur Demircioğlu ve kardeşi İdris Demircioğlu’na ateş etti. Olayda göğsüne isabet eden kurşunlar nedeniyle Cesur Demircioğlu öldü, kardeşi yaralandı. Davanın ilk duruşması 31 Mayıs’ta yapıldı. Maraş, ‘Tabancayı 15 Temmuz darbe gecesi Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün önünde dağıtmışlardı. Ben de oradan almıştım. Tabancayı hiç kullanmamıştım, amacım tabancayı köye bırakmaktı’ iddiasında bulundu. Emniyet yetkilileri, MP-5 marka otomatik silahların vatandaşa satılmadığını bildirdi” ifadelerine yer verildi.

“Temiz siyaset bize yine uzak”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Temiz siyaset bize yine uzak” başlıklı haber yer aldı. “GRECO raporuna göre Türkiye parti finansmanında şeffaf değil” üst başlığıyla verilen haberde, “Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) 2016 raporunu tamamladı. 49 ülkenin taraf olduğu sözleşmede Türkiye, parti finansmanının şeffaflığı konusunda gösterilen tavsiyelerden hiçbirini tam olarak uygulamadı. Tavsiyelerin yüzde 56’sını ‘kısmen’ uygulayan Türkiye, yüzde 44’ü hakkında ise adım dahi atmadı. Türkiye’ye ilişkin rapor önümüzdeki hafta açıklanacak. Türkiye, yolsuzlukla mücadele konusunda ‘küresel ölçekte yetersiz’ olarak nitelendirilmişti. 2016 sonu itibarıyla, GRECO üyesi ülkelerin üçte biri yolsuzluğu suç sayma ve siyasetin finansmanında şeffaflık konusunda tavsiyelere uymadı” ifadeleri kullanıldı.  

“Skandala bak!”

Sözcü gazetesi manşetinde, “Skandala bak!” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Muhsin Yazıcıoğlu’nun öldüğü helikopterden parça söken iki asker tutuklandı, tahliye oldu… O iki asker Erdoğan’a suikast timinde yer aldı. İşin acısı, AKP’li üyenin isteğine rağmen bu bilgi rapora konulmadı. Komisyonun AKP’li üyesi Selçuk Özdağ şunları söyledi: ‘Yazıcıoğlu ile ilgili bilgilerin raporda yer almasını istedim. Ancak bunlar raporda yer almayınca nedenini sordum. Başkan (AKP’li Petek), ‘gözden kaçmış’ dedi. Ayrıca cemaatlerle ilgili yazdıklarım da raporda yok’” ifadeleri yer aldı.

“AKP’nin Katar telaşı”

3 bin Türk askerinin Katar’da kurulacak üste konuşlanmasına ilişkin protokol TBMM’de kabul edildi.

Cumhuriyet manşetin altında yer verdiği habere, “AKP’nin Katar telaşı” başlığını attı ve “AKP hükümeti, Körfez ülkelerinin yaptırım kararının ardından Katar’a destek için harekete geçti. Türkiye’nin Katar topraklarında asker bulundurması ve jandarma güçlerinin eğitimine ilişkin iki protokol TBMM gündemine alındı. Görüşmelerin ardından düzenlemeler kabul edildi. Katar’a ‘terörizme destek verdiği’ gerekçesiyle diplomatik abluka uygulayan ülkelere yenileri ekleniyor. Ürdün de Katar’la diplomatik ilişkisinin seviyesini düşürdü. ABD Başkanı Trump ise Katar Emiri ile görüşerek tarafları Beyaz Saray’a davet etti ve arabuluculuk teklifinde bulundu” ifadelerini kullandı.

Birgün gazetesi habere manşetinde, “AKP’nin gündemi Katar destekçiliği” başlığıyla yer verdi. Haberde, “Başta Suudi Arabistan olmak üzere bölgedeki birçok ülkenin ‘terör örgütlerine destek sağlıyor’ gerekçesiyle diplomatik ilişkilerini sonlandırdığı Katar’a AKP’den 3 bin asker desteği geliyor. TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülen ve 300 anlaşma arasında Genel Kurul için sırasını bekleyen Katar’la yapılan askeri anlaşmaya dair yasa tasarısı acele ile Genel Kurul’a getirildi. Danışma Kurulu toplantısında üzerinde anlaşma sağlanamaması üzerine AKP, gündem değişikliği önerisini Genel Kurul’un onayına sundu. Katar’ın toplam asker sayısının 10 bin dolayında olduğunu ve bu asker sayısının üçte biri kadar TSK personelinin Katar’a gönderilmesinin ‘manidar’ bir hamle olacağını belirten TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, ‘AKP, Katar’a bu krizde ‘yanınızdayız’ mesajını veriyor’ dedi” ifadeleri yer aldı.

Sabah gazetesi haberi manşetin altından, “Türkiye Katar’da askeri üs kuruyor” başlığıyla anonsladı.

Yeni Şafak manşetin altında, “TBMM’de Katar atağı” başlığıyla verdiği haberde, “‘Katar’a Türk askerinin konuşlandırılması ve jandarma eğitimini öngören’ iki tasarı TBMM’de gündemin ilk sıralarına alınarak kabul edildi. Katar’da inşa edilen üstte halen 200 Türk askeri danışman bulunuyor. Bu sayının 5 bine ulaşması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Akşam gazetesi ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Askeri işbirliğine jet hızıyla onay” başlığını attı ve “Cumhurbaşkanı’nın ‘işbirliğini artıracağız’ açıklamasının ardından Türk askerinin Katar’da konuşlanmasını içeren kanun tezkeresi Meclis’ten geçti” dedi.

Hürriyet habere manşetin altında, “Mehmetçik’e Katar görevi” başlığıyla yer verdi ve “TBMM, TSK’nın Katar’da kurulacak üste konuşlanmasını ve Katar jandarmasının eğitimini içeren iki anlaşmayı dün gündeme alarak yasalaştırdı” dedi.