“Erdoğan konuşsun, herkes sussun!”

Evrensel, RTÜK’ün ‘kaçma iddialarını” yayınlayan TV kanallarına ceza vermesini manşete çekti.

31.05.2022

Evrensel gazetesinin manşetinde, “Erdoğan konuşsun, herkes sussun!” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“RTÜK, Ana Muhalefet Lideri Kılıçdaroğlu’nun, Erdoğan ailesinin ABD’ye para aktardığına dair açıklamalarına yer veren dört kanala ceza yağdırdı. Ensar ve TÜRGEV’in ‘iddialar asılsız’ demesi RTÜK’e yetti.

RTÜK, muhalif kanallara dönük baskılarını giderek artırırken skandal bir karara daha imza attı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan ailesinin TÜRGEV ve Ensar Vakıfları üzerinden ABD’deki TÜRKEN Vakfı’na 1 milyon lira aktardığı açıklamasını yayınlayan TELE 1, KRT, Flash ve Halk TV’ye para cezası verdi.

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, ‘Ensar ve TÜRGEV Vakfı’nın şikayetinde iddiaların gerçek olmadığına ilişkin bir satır yok. Sadece ‘İddialar asılsız’ deniliyor. RTÜK bu vakıfların avukatı mı?’ diye sordu. Taşçı, ‘Ana muhalefet partisinin liderinin açıklamalarını yayımlamaya para cezası verilmesi düşünce ve basın özgürlüğüne vurulmuş yeni bir darbedir’ dedi.”

Cumhuriyet gazetesi habere manşetin yanında, “RTÜK’ten TV’lere ‘Kaçacaklar’ cezası” başlığıyla yer verdi:

“CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun TÜRGEV ve Ensar Vakfı üzerinden ABD’ye para aktarıp Erdoğan ailesinin ülkeden kaçacağını iddia ettiği açıklamaları yayınlayan TV kanallarına en üst sınırdan idari para cezası verildi. Kılıçdaroğlu, ‘RTÜK, bu devrin ekonomik terör aparatlarından biridir’ tepkisini gösterdi.”

Sözcü gazetesi ön sayfasındaki habere, “4 televizyon kanalına Kılıçdaroğlu cezası” başlığını attı ve “CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TÜRGEV ve Ensar üzerinden ABD’ye para aktarıldığına ilişkin iddialarını yayınlayan Halk TV, Tele 1, KRT ve Flash TV’ye RTÜK’ten ceza geldi. Sansüre öfke yağdı” ifadelerini kullandı.

“Altılı Masa’nın ‘Anayasa’sı”

Karar gazetesi manşetinde, “Altılı Masa’nın ‘Anayasa’sı” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Davutoğlu’nun ev sahipliğinde toplanan altılı masadan 10 maddelik ‘ilkeler ve hedefler’ bildirgesi çıktı. İlk kez yazılı bir program belirlendi, altı partinin iş birliği yapısal zemine oturdu. Haklardan, ekonomiye ana başlıklarda altı partinin izleyeceği yol haritası oluşturuldu. Muhafazakâr kesimin kazanımlarının korunacağı, yoksul ve muhtaçlara yardımların kesilmeyeceği de ortak taahhüt altına alındı.

Altı muhalefet liderinin dördüncü toplantısında, partilerin üzerinde çalıştığı başlıklarda somut ilerleme kaydedildi. Dört komisyonun çalışmalarına liderler onayı sağlandı. ‘MB’nin bağımsızlığının korunması ve oluşturulan tahribatın giderilmesi için reform adımları atılacak’ vurgusu yapıldı. Temel hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılacağı belirtildi. Devlet yapısının ehliyet ve liyakat temelinde yeniden inşa edileceği vurgulandı.

Partilerin bundan sonraki ortak çalışmalarında referans olacak mutabakat metninde, seçim güvenliği için her tedbirin alınacağı da kaydedildi. ‘Parlamenter sisteme geçiş sürecinde devlet sürekliliği ve kamu düzeni zaafa uğratılmayacak, kaos senaryosu çizenlere asla fırsat verilmeyecek’ ifadeleri kullanıldı. Tutum belgesinde, yolsuzluğa karşı şeffaflığı esas alacak siyasi etik reformunun hayata geçirileceğine de yer verildi.”

“Kasımda seçim olasılığı masada” 

Cumhuriyet gazetesi manşetindeki, “Kasımda seçim olasılığı masada” başlıklı haberinde, “Erken seçim tartışmaları sürerken altı muhalefet partisinin beşinci buluşmasında sandık kasım ayında gelirse yapılacaklar konuşuldu. Edinilen bilgiye göre liderler toplantıda, ‘Bir seçim havasına girdik. Çözüm önerilerimizi insanlara anlatırken ortak söylemlerden gitmeliyiz’ değerlendirmesi yaptı.

Toplantıda sadık kalınacak 10 ilke belirlenirken CHP’li kurmaylar, ‘Artık seçime gidiyoruz. Kasımda seçim olması gibi bir beklenti de var. Az bir zaman var. Bu noktada 6’lı masanın çok kararlı bir tutum içinde olacağı düşüncesindeyiz. Artık her olayda ortak bir tavır konulacak’ dedi” ifadelerine yer verdi.

Sözcü gazetesi habere ön sayfasının altında, “6 liderin anlaştığı kurtuluş reçetesi” başlığıyla yer ayırdı:

“6’lı masanın önceki günkü 4’üncü buluşmasında ekonomiden toplumsal barışa, güçlendirilmiş parlamenter sistemden dış politikaya kadar pek çok hayati konuda görüş birliği sağlandı. 10 madde olarak duyuruldu.”