Esad dönemi sona erdi
Gazetelerin manşetleri, Suriye’de Esad döneminin sona ermesiyle Ortadoğu’da yaşanabilecek gelişmeleri uzman görüşlerle manşete taşıdı
09.12.2024
BirGün gazetesinin manşetinde, “Suriye düştü, BOP kazandı” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“Suriye’de emperyalistlerin yol verdiği cihatçı çetelerin 11 gündür süren saldırıların sonunda Şam düşerken Ortadoğu’da kalan tek laik yönetim de sona erdi. Ankara, Şam’ın düşüşüne selam dururken yeni bir döneme giren Suriye ve Ortadoğu, tehlikeli paylaşım mücadelelerine gebe.
Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı çeteler, Suriye ordusuna karşı 27 Kasım’da başlattıkları saldırıda Halep, Hama ve Humus’un ardından başkent Şam’ı da ele geçirdi. Cihtçılar, Lazkiye ve Tartus’ta da kontrolü ele geçirdi.”
“Emperyalist dizayn”
Evrensel gazetesinin manşetinde,“Emperyalist dizayn” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“Dinci terör ve şiddet; ekonomik ambargo ve kriz; 14 yıla yakın süren iç savaşın yorgunluğu… Emperyalistlerin bilindik yöntemlerle dizayna giriştiği Suriye sonunda çöktü. Şam’ın cihatçı HTŞ’nin eline geçmesiyle Esad dönemi sona erdi. ABD-İsrail ile müttefiklerinin kazandığı yeni dönem, Suriye halkını yeni çatışmalara ve parçalanmaya sürükleyecek.
Saray iktidarı ve arkasındaki sermaye gruplarının pay kapmak için emperyalist politikalarda rol alması ve cihatçılara desteği Türkiye’yi de çatışmaların ortasına çekiyor. İktidarın kontrolündeki cihatçıların Kürt bölgelerine saldırıları, Türkiye’de çözümsüzlüğe itilen Kürt sorununu daha da kronikleştiriyor.”
“Şam düştü”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Şam düştü” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“Suriye’deki tarihi gelişmelere ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan Ankara Küresel Danışmanlık Grubu Kurucusu ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Münbiç’in ele geçirilmesinin Türkiye açısından önemine işaret etti.
Bağcı, “PKK güçlerinin oradan çıkarılması Türkiye’nin lehine bir durumdur. Önemli olan PKK/ YPG tehdidini en aza indirgemek ve o coğrafyadaki kontrol alanını daraltmak. Türkiye’deki sığınmacıların geri döneceğini düşünenlerdenim. Önümüzdeki günlerde ve aylarda Suriye’de istikrar sağlandıkça geri dönüşler de artacaktır. Türkiye’nin Ortadoğu’ya ihracatı genelde M5 ve M4 yolları üzerinden yapılır. Buraların kontrollü, istikrarlı olması durumunda Türkiye’nin ihracatı da bu coğrafyaya artacaktır. Orada petrol ve su kaynaklarını kimin kontrol edeceği çok önemli…”