Ethem Sarısülük’ün katiline yine tutuklama yok
Mavi Marmara davasında İsrailli komutanlar için yakalama kararı çıkması ve Soma’daki işçi isyanı gündemin öne çıkan maddeleri oldu.
27.05.2014
Gezi olayları sırasında başından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük’ün katil zanlısı Ahmet Şahbaz’a yine tutuklama çıkmadı.
Birgün haberi manşetten, “Sabretmeyen polis yine tutuklanmadı!” başlığıyla verdi ve “Başbakan Erdoğan’ın ‘Nasıl sabrediyorlar anlamıyorum’ dediği polislerden Ahmet Şahbaz’ a yine tutuklama çıkmadı. Ethem Sarısülük’ü vuran Şahbaz mahkemede ‘susma hakkı’nı kullandı” dedi.
Cumhuriyet haberi manşetin altında, “Sanık polise tutuklama yok” başlığıyla gördü ve “Ethem Sarısülük davasında sanık polis Ahmet Şahbaz, 150’den fazla jandarma ve çevik kuvvetin korumasında mahkemeye geldi. Sorulara ‘susma hakkımı kullanıyorum’ diyerek yanıt vermeyen Şahbaz’a Sarısülük ailesinin tepkisi büyüktü. Sayfı Sarısülük ‘Gözlerime bak. Oğlum mezarda, sen dışarıda geziyorsun’ diye isyan etti. Mahkeme tutuklama talebini reddedince gerginlik yaşandı” dedi.
Yurt manşetin altında yer verdiği haber için, “Gözlerime bak katil!” başlığını kullandı ve “Gezi şehidi Ethem Sarısülük’ü vuran polis Ahmet Şahbaz 8 ay sonra 5. duruşmaya yoğun güvenlik önlemleri altında geldi. Susma hakkını kullanan Şahbaz’ın tutuklanmaması salonda tepki yarattı. Anne Sayfı Sarısülük ‘Gözlerime bak katil. Biraz utan!’ diye bağırdı” dedi.
Milliyet birinci sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Önce sustu, sonra kaçtı” başlığını attı ve “Ankara’daki Gezi eylemelerinde Ethem Sarısülük’ü vurarak ölümüne sebep olan polis Ahmet Ş. dünkü duruşmada avukatların sorularına karşı ‘susma hakkını kullanacağını’ söyledi. İzleyiciden çok jandarmanın bulunduğu duruşmada Ş.’nin tutuklanma talebi reddedilince salon karıştı. Sanık jandarma tarafından kaçırıldı, iki akrep eşliğinde sivil araca bindirildi” dedi.
Taraf haberi, “Öldüren polise tutuklama yok” başlığıyla ön sayfasında gördü ve “Ethem Sarısülük’ü silahıyla vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz’a dün de tutuklama çıkmadı. Şahbaz duruşmada, Mahkeme başkanının da tavsiyesiyle ‘susma hakkını’ kullandı” dedi.
Vatan haberi, “O polis sustu, anne konuştu!” başlığıyla ön sayfasının altında verdi ve “Ankara’daki Gezi eyleminde Ethem Sarısülük’ü vuran polis Ahmet Ş. olay yeri tutanağındaki imzasını kabul etti, ‘susma hakkını’ kullandı. Anne Sarısülük ‘Susma konuş’ diye bağırdı. Tutuklama talebi reddedilince salon karıştı” dedi.
Hürriyet, Radikal, Bugün, Habertürk ve Sözcü ise habere iç sayfalarında yer verdi.
İsrailli komutanlar için kırmızı bülten
Mahkeme, Mavi Marmara davasında 4 İsrailli komutan için yakalama kararı verdi.
Yeni Şafak, “Görüldükleri yerde yakalayın” manşetiyle çıktı ve “Türkiye aylardır İsrail’in anlaşmaya ‘evet’ demesini beklerken Mavi Marmara davasından sürpriz karar çıktı. Mahkeme, katliamın sorumlusu İsrailli 4 komutan için Kırmızı Bülten’le yakalama kararı verdi” dedi.
Akşam habere, “İsrailli 4 komutana Kırmızı Bülten” başlığıyla sürmanşetinde yer ayırdı ve “Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisinde 10 kişiyi katleden İsrail askerleriyle ilgili mahkemeden karar çıktı. Mahkeme, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabriel Ashknazi’nin de bulunduğu 4 sanığın ‘kasten insan öldürmeye azmettirme’ suçundan yakalanmasına karar verdi” dedi.
Star manşetin yanında yer verdiği habere, “İsrailli komutanlara Kırmızı Bülten” başlığını attı ve “Mavi Marmara’nın 6. Duruşmasında mahkeme çarpıcı bir karara imza attı. Saldırının düzenlendiği tarihte İsrail Genelkurmay Başkanı olan Gabriel Ashknazi dahil 4 üst düzey İsrail subayı için ‘yakalama’ kararı veren mahkeme, Kırmızı Bülten çıkartılmasına hükmetti” dedi.
Sabah ön sayfasının altında yer verdiği haber için, “İsrailli komutanlara yakalama kararı” başlığını kullandı ve “Mavi Marmara davasında mahkeme, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı’nın da bulunduğu 4 komutana duruşmalara gelmediği için yakalama kararı verdi. Mahkeme sanıklara kırmızı bülten çıkartılmasına hükmetti” dedi.
Hürriyet haberi manşetten, “İsrail’e balyoz” başlığıyla verdi ve “Türk mahkemesi, 2010’da mavi Marmara gemisinde 9 kişinin öldüğü saldırı ile ilgili davada 4 İsrailli komutan için tutuklama ve yakalama kararı verdi” dedi.
Habertürk, “Aranıyorlar” manşetiyle çıktı ve “Mavi Marmara davasında, eski genelkurmay başkanı dahil İsrailli 4 komutana yakalama kararı çıktı, kırmızı bülten de istenecek” dedi.
Cumhuriyet, “Mavi Marmara davasında İsrailli komutanlar için kırmızı bülten kararı” üst başlığıyla manşetten verdiği habere, “Kırmızı kriz” başlığını attı ve “Gazze’ye insani yardım taşıyan gemiye İsrail askerleri tarafından düzenlenen kanlı saldırıyla ilgili davada dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı, deniz ve hava kuvvetleri komutanları ile İstihbarat Başkanı hakkında yakalama kararı verildi. Sanıklar için kırmızı bülten de çıkarılacak” dedi.
Taraf sürmanşetinde yer ayırdığı habere, “7. Ağır Ceza’dan İsrailli askerlere tutuklama kararı” başlığını attı ve “Mavi Marmara davasına bakan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 kişinin öldürüldüğü saldırının gerçekleştiği dönemde, İsrail’in genelkurmay başkanı olan Rau Aluf Ashknazi ile dört üst düzey askeri yetkili hakkında tutuklama kararı verdi” dedi.
Vatan manşetin altında yer ayırdığı haber için, “Interpol ne yapacak” başlığını kullandı ve “Mavi Marmara davasında 4 İsrailli komutan için yakalama kararı çıktı. Interpol’ün ne yanıt vereceği bekleniyor” dedi.
Zaman manşetin yanında yer ayırdığı habere, “İsrail Genelkurmay Başkanı için kırmızı bülten” başlığını attı ve “İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Mavi Marmara davasında dün önemli bir gelişme yaşandı. Mahkeme, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabriel Ashknazi, hava ve deniz kuvvet komutanları ile istihbarat başkanı hakkında yakalama kararı verdi. Ayrıca sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na başvurdu” dedi.
Bugün manşetin altında yer ayırdığı haber için, “İsrailli komutanlara tutuklama kararı” başlığını kullandı ve “İstanbul 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı davasında 4 komutana tutuklama istedi” dedi.
Radikal haberi, “İsrailli 4 komutana kırmızı bülten talebi” başlığıyla ön sayfasından anonsladı.
Yurt habere birinci sayfasının altında, “Gabriel’e tutuklama kararı” başlığıyla yer verdi.
Madenciler isyan, sendika istifa etti
Soma’da madenciler isyan etti. Sendikayı basan madenciler yetkilileri istifaya zorladı.
Zaman, “Maden işçileri, ilk faturayı sendikaya kesti” manşetiyle çıktı ve “Soma’da şartların düzeltilmesi için eylem yapan 500 işçi, sendikaya yürüdü. İşçilerle polis arasında arbede yaşanırken şube başkanı ve yönetim kurulu istifa etti” dedi.
Yurt, “Hükümet 301 işçiyi gömdü geçti, madenci patladı” üst başlığıyla manşetten verdiği habere, “Soma’da isyan” başlığını attı ve “Madene inmeyen öfkeli işçiler sendikayı bastı. Sendika yönetimi istifa etti. Madenciler, katliamdan sorumlu TKİ Müdürü’nü de istifaya çağırdılar” dedi.
Birgün birinci sayfasının altında yer ayırdığı habere, “İşçinin fendi sarı sendikayı yendi” başlığını attı ve “Soma’da maden işçileri, Türkiye Maden İş sendikası Ege Şubesi önünde eylem yaptı, kendilerinin yanında yer almayan sendikacıların istifasını istedi” dedi.
Taraf manşetin altında yer ayırdığı habere, “Sendikadan hesap sordular” başlığını attı.
Cumhuriyet, “Soma’da gergin gün” üst başlığıyla verdiği habere, “İşçi isyanı istifa ettirdi” başlığını attı ve “Soma’da yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasında işçilerin protestosu sonucu ilk istifa geldi” dedi.
Hürriyet manşetin altında yer ayırdığı haber için, “Maden işçileri sendikayı bastı” başlığını kullandı ve “Soma’da 301 madencinin öldüğü faciadan sonra ‘Dayıbaşılar’ın önceki gün mesajla ‘İşe dönün’ tehdidinde bulunduğu işçiler isyan etti” dedi.
Milliyet ön sayfasında kutu içinde gördüğü haber için, “Sendikacılar pes etti” başlığını kullandı ve “Soma’da ayaklanan 300 işçi kaymakamlık binasına girmeye çalışınca arbede yaşandı. Maden İş Ege Şubesi Başkanı ve yönetimi istifa etmek zorunda kaldı. İşçilerin SMS ile işe davet edildiği Atabacası Madeni süresiz kapatıldı” dedi.
Sözcü haberi, “Soma’da işçiler ayağa kalktı” başlığıyla birinci sayfasının altında gördü ve “301 madencinin öldüğü Soma’da işçiler, dün ocağa inmeyip sendika önünde eylem yaptı. Tepki üzerine Maden İş Ege Bölge Başkanı ve yönetim istifa etti” dedi.
Vatan, “İki hafta sonra ilk istifa geldi” başlığını kullandı ve “Somalı madencilerin istifasını istediği Maden İş Sendikası Ege Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay görevinden ayrıldı. Soma Holding’in ikinci ocağı da kapatıldı” dedi.
Radikal haberi, “Madenci yürüdü, sendika istifa etti” başlığıyla ön sayfasından anonsladı.
Hükümete yakın gazetelerden Sabah, Star, Akşam ve Yeni Şafak da Soma’daki işçilerin isyanına ve sendikanın istifasına birinci sayfalarında yer ayırdı.
Göz göre göre facia
Taraf gazetesinin manşetinde yer alan, “301 ölümün izi arşivden çıktı” başlıklı haberde, “Enerji ve Çalışma Bakanlığı arasındaki yazışmalara göre, facianın meydana geldiği ocaktaki tehlike biliniyormuş” denildi.
“Ateş edeni gördük”
Bugün gazetesinin manşetindeki, “Cemevine ateş edeni gördük” başlıklı haberde, Okmeydanı’nda hayatını kaybeden Uğur Kurt’un vurulma anına tanık olan Yusuf Gülen’in çarpıcı iddiaları yer aldı.