“Gazeteciliğe suç aranıyor”
Yeni Yaşam gazetesi, yedi gündür gözaltında tutulan gazetecilerin durumunu manşete taşıdı.
15.06.2022
Yeni Yaşam gazetesinin manşetinde, “Gazeteciliğe suç aranıyor” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“Diyarbakır’da 8 Haziran’da düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişi, 7 gündür İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulurken, hangi kanıtlarla niye suçlandıkları bilinmiyor. Gözaltından mesaj gönderen DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, ‘Süreç, delil uydurma sürecine evrilmeye başladı. 80 gün geçse de gazetecilik faaliyetlerimizin dışında bir şey elde edemeyeceksiniz’ dedi.
Baskın yapılarak malzemelerine el konulan JINNEWS’ın binası önünde yapılan açıklamada konuşan JINNEWS editörü Bêritan Canözer, ‘Meslektaşlarımız, sadece gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı şu anda gözaltına tutuluyor’ diyerek, ‘Ne kadar kriminalize ederseniz edin, ne kadar baskı uygularsanız uygulayın, hakikatin sesi olmaya devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz’ diye seslendi.”
“Bir geliyor, bir gidiyor”
Karar gazetesi manşetinde, “Bir geliyor, bir gidiyor” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“‘Enflasyon, kur, zam’ zinciri asgari ücreti beş ayda eritti. Milyonların maaşı açlık sınırının bile altında kalınca acil düzenleme bir zorunluluğa dönüştü. Ancak hükümet kanadından gelen açıklamalar kafa karıştırdı. Cumhurbaşkanı önceki hafta yılbaşını işaret ederken Çalışma Bakanı’ndan temmuz mesajı geldi. Beklenti oluşturan çıkışla birlikte ‘Erken seçim hazırlığı mı’ değerlendirmeleri yapıldı.
Yılbaşında 4 bin 253 liraya çıkarılan asgari ücret hayat pahalılığı karşısında buharlaştı. TÜİK’in yüzde 73.5’lik enflasyon verisi bile çalışanların hayat pahalılığı karşısında ezildiğini ortaya koydu. ENAG oranı yüzde 160 olarak duyurdu. Asgari ücret 6 bin liralık açlık sınırının altında kaldı. DİSK-AR’ın raporunda asgari ücretlinin ilk beş ayda 5 bin liralık kayıp yaşadığı ve bunun artarak devam ettiği belirtildi.
Zamlarla birlikte TL değer kaybedince çalışanların ücretlerde düzenleme beklentisi arttı. Ancak yılbaşını işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ek artışı dile getirmeden rutin enflasyon farklarına vurgu yaptı. Çalışma Bakanı Bilgin ise ‘Çalışanları ezdirmeyeceğiz. Türkiye temmuzda yüz güldürecek düzenlemeyi gerçekleştirecek durumda’ dedi. Hükümetten gelen farklı yöndeki açıklamalar kafaları karıştırdı.”
“Evrensel’e ambargo, gazeteciler içeride. Neden?”
Evrensel gazetesinin manşetinde, “Evrensel’e ambargo, gazeteciler içeride. Neden?” başlıklı haber yer aldı:
“Meclis grup toplantılarına ve siyasi partilerin dünkü açıklamalarına iktidarın hukuksuzluğu damga vururken Kılıçdaroğlu sordu: Basın İlan Kurumu 1000 gündür Evrensel’e ilan vermiyor, neden?
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, ‘Bu ülkenin adaletsizliğe tahammülü yok artık. Olay bir parti olayı çoktan aştı, olay artık Türkiye olayıdır’ dedi. Resmi ilan ambargolarını da eleştiren Kılıçdaroğlu’ndan, ‘Basın İlan Kurumu’nu basın infaz kurumuna dönüştürdüler. Adalet Yürüyüşü bir başlangıçtı, bitmiş değil’ çıkışı geldi.
Diyarbakır’da 8 Haziran’da 20 gazetecinin gözaltına alınması Diyarbakır ve Dersim’de protesto edildi. Gazeteciler, ‘Meslektaşlarımıza özgürlük’ derken, dosya ile ilgili kendileriyle bir bilginin paylaşılmadığına dikkat çeken avukat Resul Temur, ‘Gözaltılar da gözaltı sürecinin günlerce uzaması hukuksuz’ dedi.”
“Kriz, zengine düğün bayram”
Birgün gazetesi manşetindeki, “Kriz, zengine düğün bayram” başlıklı haberinde, “Ülkede geçen yılın eylül ayında başlayan ve aralık itibarıyla da hızlanan yüksek döviz kuru ile yüksek enflasyon geniş halk kesimlerinin alım gücünü kaybettirdi. Başta düşük gelirliler olmak üzere sabit gelirliler ve emekliler yüksek enflasyonun en büyük kaybedeni olurken milyonerler zenginliklerine zenginlik kattı sayılarına da yenileri eklendi.
Ziraat Yatırım’ın hazırladığı rapora göre borsada bulunan 400 şirketin yılın ilk çeyreğinde toplam net dönem kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 145,7 oranında artarak 111,18 milyar TL’ye çıktı.
Ocak-Nisan dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde resmi verilere göre TÜFE’deki artış yüzde 18,5. Buna göre 400 şirketin kâr oranı ilk çeyrek enflasyon oranının 7 katını aşmış durumda. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2022 dönemine ait TÜFE’de yıllık yüzde 73,5, 2022 yılının ilk beş ayı için yüzde 35,64 olarak açıkladı. Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 91,6 olarak açıklandı. DİSK-Ar’ın hesaplamasına göre 2022’nin ilk beş ayı için asgari ücretin toplam alım gücü kaybı 5 bin 7 TL’yi buldu.
‘Enflasyonu düşürmek için sert tedbirler alabilirdik. Üretimi, büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar.’ Bakan Nureddin Nebati’nin itiraf niteliğindeki bu sözleri şirketlerin kârlılık oranlarıyla bir kez daha teyit ediliyor. Yüksek enflasyonun kazananı mutlu azınlık oldu. Ücretleri enflasyon karşısında eriyen çalışanların gözü kulağı yılın ortasına gelinmesine rağmen belirsizliğini koruyan asgari ücret zammında” ifadelerine yer verdi.
“AKP ülkenin ayarını bozdu”
Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “AKP ülkenin ayarını bozdu” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:
“Ekonomik sıkıntılar, ev kirası, mutfak gideri, hepsi nasıl yetişecek derdiyle boğuşan yurttaş yaşamsal ihtiyaçlarda temel düzeyde sıkıntı yaşıyor. Toplumsal cinnet getirme noktasına gelen yurttaş, ölmeyi, öldürmeyi ve şiddeti seçiyor. Bir sağlık çalışanı borçları nedeniyle intihar ederken bir kiracı da ev sahibini öldürdü.
Bir taksi şoförü yazılan ceza nedeniyle soyunarak aracının camlarını kırıp ‘Adalet yok’ diye bağırdı. Bir ambulans şoförü ise ‘Onkoloji hastasını taşıdım, üç saat hastane hastane dolaştım, hastayı bırakacak yer bulamadım. Sağlık Bakanı’nın gelmesini istiyorum’ diyerek kendini ambulansa kilitledi.”