“Hak gaspında en kötü ülke”

Birkaç önemli haber dışında basının büyük bölümünde, 15 Temmuz’un yıldönümüyle ilgili gelişmeler yer aldı

17.07.2017

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “Hak gaspında en kötü ülke” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Küresel Sanayi İşçileri Sendikası Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle, ‘Türkiye’de çok farklı kesimler baskı altında. Cumhuriyet gazetesi de bunlardan biri. Muhaliflere baskı artıyor. Bizim kafamızdaki soru, sıranın ne zaman sendikalara geleceği yönünde’ dedi. Triangle, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin Avrupa’da başka bir ülkede yaşanmadığını söyledi. 15 Temmuz darbe girişimini sert bir dille kınadıklarını hatırlatan Triangle, ‘Şimdi de darbenin başka bir hali yaşanıyor. Biz bu tarz baskıların Türkiye’de geçmişte kaldığını düşünüyorduk. Ama şimdi bakıyoruz ki geriye doğru bir yöneliş oldu. Şu anda en temel haklar bile tartışma konusu’ dedi” ifadeleri kullanıldı.

“Şimdi de ülkeyi rakamlarla böldü”

Birgün gazetesinin manşetinde yer alan, “Şimdi de ülkeyi rakamlarla böldü” başlıklı haberde, “Erdoğan’ın 15 Temmuz’un kutlamalarında sarf ettiği, ’50 milyonluk Türkiye’nin istikbalini kurtardık’ sözlerine muhalefetten ve halktan tepki yağdı: Türkiye 50 milyondan oluşmuyor, 80 milyonluk bir ülke. İktidarın ayrıştırıcı dili kabul edilemez. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ‘Onun ülkeyi yönetiş biçiminin tek yolu parçalara ayırıp kendisinden olanı bütünleştirmek ve karşı tarafı ötekileştirmek. Bu ülke rakamlarla bölünemeyecek kadar büyük ve güçlü’ dedi. Türkiye’nin 50 milyonluk yurttaştan değil 80 milyon yurttaştan oluştuğunu dile getiren HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, AKP’nin 15 yıldır kullandığı ayrıştırıcı dili bugün de sürdürdüğünü söyledi. Beştaş, ‘Türkiye, bu sözlerle ve bu politikalarla bölünüyor. Bilinçli bir politika yürütülüyor’ dedi” ifadelerine yer verildi.

“Havalandırma kapatıldı, işçiye maske verilmedi”

Evrensel gazetesinin manşetinde, “Havalandırma kapatıldı, işçiye maske verilmedi” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde özel bir şirketin işlettiği maden ocağında bir işçi, terk edilmiş sahaya girince karbonmonoksit gazı nedeniyle yaşamını yitirdi. Arkadaşını kurtarmaya çalışan diğer işçi de can verdi. Arkadaşları için sahaya giren 4 işçi de yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Maden sahasının bir ay önce ‘Mevzuata uyunca kar edilmiyor’ denilerek yeni bir patrona devredildiği öğrenildi. Madenin bulunduğu alanı iyi bilen Gümüşhane Ekspres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nihat Zeyrek, ‘yeni şirketin uyarılara rağmen madendeki havalandırmaları kapattığını söyledi. Özelleştirmenin ölümleri arttırdığını dile getiren Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de mevzuatta zorunlu olmasına rağmen işçilere maske verilmediğini, basit önlemlerle ölümleri engellenebileceğini dile getirdi” ifadeleri kullanıldı.