“Hastane değil dipsiz kuyu!”

BirGün, şehir hastaneleri için 2017-2024 döneminde bütçeden aktarılan kaynakların detaylarını manşete taşıdı

07.06.2024

BirGün gazetesinin manşetinde, “Hastane değil dipsiz kuyu!” başlıklı haber yer aldı. Mustafa Bildircin imzalı haberde şöyle denildi:

“AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Cebimizden beş kuruş çıkmayacak” dediği şehir hastaneleri için 2017-2024 döneminde bütçeden aktarılan toplam kaynak belli oldu. Türkiye’deki 17 şehir hastanesini işleten şirketlere aktarılan para 150 milyar TL’ye dayandı. Şehir hastanelerinin müteahhitlerine yapılan kaynak transferi hizmet ve kira bedeli kalemlerinden oluştu.

İktidarın, “Sağlıkta çağ atladık” iddiasına örnek gösterdiği şehir hastanelerine yönelik ödemeler, “Hastaneler sağlık sistemine değil, müteahhitlere çağ atlattı” yorumlarına yol açtı. Şehir hastanelerinin bütçede açtığı karadelik, hizmet ve kira bedeli ödemeleriyle bir kez daha gözler önüne serildi.”

“53 bin asgari ücret”

Evrensel gazetesinin manşetinde, “53 bin asgari ücret” başlıklı haber yer aldı. Hilal Tok imzalı haberde şöyle denildi:

“Açlık sınırı, asgari ücreti solladı. Milyonlar asgari ücretle geçinmeye çalışırken temmuz ayında zam yapılmayacağını açıklayan hükümete emekçiler tepkili. Gıda ürünlerine zam yağmaya devam ederken, şirketler ciroları katlıyor, gıda işçisine ise düşen asgari ücret oluyor. Ürettiği ürünü bile alamaz duruma gelen işçiler ücret artışı için ocak 2025’i beklemek istemiyor.

İstanbul’da Koska ve Dardanel, Balıkesir’de Banvit işçilerinin, Gebze’de gıda iş kolundaki yemekhane işçilerinin yaşamı ile şirketlerin büyüyen kârlarını masaya yatırdık. Çıkan tablo, patronların devasa kârları karşısında gıda işçisinin açlıkla boğuştuğunu ortaya koyuyor.”

“Din sorusu dayatması”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Din sorusu dayatması” başlıklı haber yer aldı. Figen Atalay imzalı haberde şöyle denildi:

“2 Haziran’da yapılan LGS’de 10 adet din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu soruldu. Sınavı değerlendiren öğretmenler, din kültürü ve ahlak bilgisi soruları hakkında şu yorumu yaptı: “Geçmiş yıllardaki sınavlardan farklı olarak sınavda üç soru doğrudan bilgi temelliydi. Çeldiricileri kuvvetli sorular yer aldığı için dikkati ölçen bir sınav olarak değerlendirebiliriz. Bilgi ve kavram ağırlıklı bir sınav olması nedeniyle önceki yıllara göre öğrencileri zorlayıcı bir sınav oldu. Bazı sorular sarmal nitelikte olup birden fazla kazanımı ölçtü. Sorular genel olarak kolay ve orta zorluk derecesindeydi. Sınavda çeldiricisi yüksek bir soruya yer verildiği görüldü.”