Hem isyanmış hem de silahlıymış

Gazetelerin gündeminde, seçimden sonra zaman kaybedilmeden başlayan tutuklamalar, operasyonlar ve işten çıkarmalar vardı.

04.11.2015

“2 Kasım Türkiye İç Savaşı’nın başlangıcı” kapağı nedeniyle toplatılan Nokta dergisinin gözaltına alınan iki yöneticisi “hükümete karşı silahlı isyan” gerekçesiyle tutuklandı. 
Zaman haberi ön sayfasının altından, “Nokta dergisi yöneticileri tutuklandı” başlığıyla anonsladı.

Taraf sürmanşetinde yer verdiği habere, “İki gazeteci tutuklandı” başlığını attı ve “Son sayısı toplatılan Nokta dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Yazı işleri Müdürü Murat Çapan tutuklandı. Bugün gazetesine getirilen kayyum da, 58 gazeteciyi işten çıkardı” dedi.

Sözcü birinci sayfasının altında yer verdiği haber için, “Nokta Dergisi’nin 2 müdürü tutuklandı” başlığını kullandı ve “Son sayısındaki kapağında ‘2 Kasım iç savaşın başlangıcı’ diye yazan Nokta Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan tutuklandı” ifadelerine yer verdi.  

Hürriyet ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Nokta’dan 2 tutuklama” başlığını attı ve “‘2 Kasım Türkiye İç Savaşı’nın başlangıcı’ kapağı nedeniyle Nokta dergisinin yayın yönetmeni Cevheri Güven ile sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan tutuklandı” dedi.

Sabah haberi birinci sayfasının altından, “Nokta yöneticilerine silahlı isyandan tutuklama” başlığıyla anonsladı.

Yeni Şafak ön sayfasının altından anonsladığı habere, “İç Savaş kapağına 2 tutuklama” başlığını attı.

Seçim bitti, operasyon başladı

İzmir’de, aralarında emniyet yetkililerinin ve valilerinde bulunduğu 46 kişi, “Askeri Casusluk Davası”yla ilgili gözaltına alındı.

Zaman haberi birinci sayfasından, “Savcıdan valilere seçim ayarlı operasyon” başlığıyla verdi ve “İzmir’de hakim kararı olmadan Başsavcı Vekili Okan Bato’nun talimatıyla operasyon yapıldı. Askeri casusluk soruşturmasında usulsüzlük iddiasıyla 18 ilde 57 kişiye yönelik operasyonda 3 merkez valisi, eski İzmir emniyet müdürü, Eskişehir vali yardımcısının da aralarında bulunduğu 46 kişi gözaltına alındı. Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, ‘Bir savcılık suç unsuru varsa seçimi beklemez, sandık sonucunu görüp düğmeye basmak yanlış’ dedi” ifadelerine yer verdi. 

Taraf ön sayfasının altında, “Üç valiye gözaltı” başlığını kullandı ve “İzmir’de, 2013’teki ‘Askeri Casusluk’ davasını yürüten emniyet yetkilileri ve bürokratlara operasyon başladı. Aralarında üç merkez valisi ve vali yardımcılarının da bulunduğu 44 kişi gözaltına alındı” dedi.

Sözcü haberi, “Paralele üst düzey baskın” başlığıyla verdi ve “İzmir’de askere kumpasla suçlanan eski vali ve emniyet müdürlerinin de olduğu 47 kişi gözaltına alındı” ifadelerini kullandı. 

Hürriyet habere manşetin yanında, “18 ilde kumpas baskını” başlığıyla yer verdi ve “İzmir merkezli 18 ilde 46 üst düzey emniyet görevlisi ve bürokrat, ‘Askeri casusluk davasına sahte delil üretmek’ iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 3’ü merkez valisi 1’i vali yardımcısı, Fethullah Gülen ile birlikte 13 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı” dedi. 

Sabah ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “3 dakikada sahte delil ürettiler” başlığını attı ve “Paralel Yapı’ya yönelik İzmir merkezli operasyonda, aralarında merkez valileri ve polis şeflerinin olduğu 57 şüpheliden 46’sı gözaltına alındı. Suçlamalar ağır: 13 devlet kurumundaki 3 bin kişiyi fişlediler. Aylarca yasa dışı dinleme yaptılar. ‘Dijital kanıt’ denen deliller, 3 dakikada üretilmiş sahte belgeler çıktı” ifadelerini kullandı.  

Yeni Şafak manşetten verdiği haber için, “Pandoranın kutusu açıldı” başlığını kullandı ve “Paralel örgütün, ‘Pandora’ adını verdiği ve yüzlerce bürokratı tasfiye etmeyi amaçladığı, ‘casusluk davası’ olarak ün yapan kumpasa karşı büyük operasyon başladı. Örgütün TSK içine sızdırdığı subayların itirafları ve bin 500 kişinin şikayeti üzerine, aralarında valiler, emniyet müdürleri ve müfettişlerin de bulunduğu 57 kişiye yakalama kararı çıktı, 46’sı gözaltına alındı” ifadelerine yer verdi. 

Star haberi ön sayfasının altıdan, “Hedefleri Deniz Kuvvetleri’ni çökertmekti” başlığıyla verdi ve “Paralel ihanet çetesinin Deniz Kuvvetleri’nde görevli komutanlara, ‘Askeri casusluk’ adı altında kurduğu kumpasın hesabı soruluyor” dedi.

Akşam manşetin yanında yer ayırdığı habere, “Askeri bilgiler Pensilvanya’ya” başlığını attı ve “FETÖ’nün ‘Askeri Casusluk’ kumpasıyla ilgili merkez valileri Ahmet Kaya, Mehmet Oduncu, eski Emniyet Müdürü Ali Bilkay ve Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Kesen dahil 46 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, ‘casusluk’ davasında topladıkları bilgileri Pensilvanya’ya yolladığı iddia ediliyor” ifadelerine yer verdi. 

“Cinayeti örtme ısrarı”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink suikastında kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi ikinci defa daha iade etti. 

Zaman gazetesi haberi manşetten, “Cinayeti örtme ısrarı” başlığıyla verdi ve “İstanbul Başsavcılığı, Savcı Gökalp Kökçü’nün Dink suikastında ihmali olanlar hakkında hazırladığı iddianameyi 2. kez iade etti. Savcının dosyayı 5. Ağır Ceza’ya göndermek istemesi ve hükümete yakınlığıyla bilnen istihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’i şüpheli olarak göstermesinin iadede etkili olduğu belirtiliyor” ifadelerini kullandı.    

“Kayyum çıldırdı, 72 gazeteciyi işten attı”

AKP’li kayyumun gasp ettiği Koza-İpek medyada 72 kişi iten çıkarıldı. Kararı çalışanlara, kapıda bekleyen polis tebliğ etti.

Zaman manşetin altında yer ayırdığı haber için, “Kayyum çıldırdı, 72 gazeteciyi işten attı” başlığını kullandı ve “El konulan Bugün, Millet gazeteleri ile Bugün TV ve Kanaltürk’te kıyım sürüyor. İstanbul’da 58 gazeteci ile Ankara bürosunun çaycısı dahil Başkent ekibinin tamamı (14 kişi) işten çıkarıldı. Gazetecilere işten atıldıklarını, sabah mesaiye geldiklerinde kapıda bekleyen polisler tebliğ etti. Zorla izne gönderilen Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt’a da işten atıldığı, yeni atanan ve kendisinin altında bir görev verilen Oğuzhan Müezzino imzasıyla tebliğ edildi” dedi.  

Hürriyet haberi birinci sayfasının altından, “Koza-İpek Medya’da 58 kişi işten atıldı” başlığıyla anonsladı.

“Başkanlığı tartışırız”

Cumhuriyet gazetesi gündemin öne çıkan haberlerini manşetinde topladı. “Nerede kalmıştık?” başlığını kullanan gazete, “‘Yeni seçim ülkeye istikrar getirecek’ sözü havada kaldı. 7 Haziran seçimleri sonrası yaşanan gerilim ve çatışma ortamı Türkiye’ye yeniden hakim oldu” dedi ve “Askeri Casusluk Davası”, Nokta Dergisi’nin iki yöneticisinin tutuklanması, Bugün gazetesinin 72 çalışanının işten çıkarılması gibi haberlerin detaylarını okuyucularıyla paylaştı.   

Gazetenin sürmanşetinde ise, “Başkanlığı tartışırız” başlıklı habere yer verdi. “7 Haziran öncesi ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ diyen HDP’nin söylemi değişti” üst başlıklı haberde, “Demokratik, özgürlükçü ve çoğulcu bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirten HDP sözcüsü Ayhan Bilgen, ‘Başkanlık sistemi dahil tüm modeller tartışılabilir. Ancak tek adamlık gibi özgürlüğü kısıtlayıcı bir yapı olmaz’ dedi. Ayhan Bilgen, Orta Asya ve Afrika’daki başkanlık modellerinin ‘yerli ve milli’ diye sunulmasının Türkiye toplumundaki taleple bir bağlantısının bulunmadığını belirtti” ifadeleri yer aldı.