“Hitler de böyle başladı”
Tüm gazetelerin gündeminde Erdoğan’ın demokrasiye, hukuka, basın özgürlüğüne ve ülkeye darbesi yer aldı.
16.12.2014
Fuat Avni’nin günler öncesinden duyurduğu operasyon dün sabah başladı. Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında bulunduğu birçok gazeteci ve emniyet görevlisi gözaltına alındı.
Zaman, “Demokrasinin kara günü” manşetiyle çıktı ve “14 Aralık 2014, demokrasi tarihine ‘kara gün’ olarak geçti. ‘Makul şüphe’ yasasının onaylanmasından sonra senarist, yönetmen ve yapımcıların da aralarında bulunduğu ‘medyaya darbe’ operasyonunda Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca gözaltına alındı. Dumanlı, operasyonu ‘medyaya, basın ve düşünce özgürlüğüne darbe’ olarak değerlendirdi” dedi.
Taraf, “Önce Yahudiler için geldiler. Sesimi çıkarmadım. Çünkü Yahudi değildim. Sonra komünistler, sendikacılar için geldiler. Sesimi çıkarmadım. Çünkü komünist, sendikacı değildim. Sonra benim için geldiler, artık ses çıkaracak kimse kalmamıştı” üst başlığıyla manşetten verdiği habere, “Hitler de böyle başladı” başlığını attı ve “Erdoğan’ın ‘Çok şaşıracaksınız’ diyerek işaretini verdiği operasyon, yargı paketi yasalaştıktan 48 saat sonra başladı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da içinde olduğu 31 kişi dün gözaltına alındı” dedi.
Cumhuriyet manşetinde, “Susturma baskını” başlığını kullandı ve “Erdoğan’ın uzun zamandır ‘inlerine gireceğiz’ diyerek sinyalini verdiği operasyon için dün düğmeye basıldı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yıldönümü yaklaşırken ‘makul şüphe’ nedeniyle 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Zaman Gazetesi’ne giden polis, Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’yı gözaltına aldı. Aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da olduğu 6 gazeteciyle çok sayıda polis de Emniyet’e götürüldü. Kararda 17 Aralık’ta bakan çocukları ve Sarraf’ı tahliye eden hakim İslam Çiçek’in imzası yer aldı. Gözaltı listesinde 32. sırada Fethullah Gülen’in bulunduğu ancak açıklanmadığı öğrenildi. İstanbul merkezli 13 ilde yürütülen operasyonda, 2010’da ‘Tahşiye’ adlı örgüte yapılan operasyonu destekleyen ve yürütenler hakkında ‘silahlı terör örgütü kurmak’, ‘sahtecilik’ suçlamalarıyla dizi senaristleri ve yönetmenleri de gözaltına alındı” dedi.
Bugün gazetesi ön sayfasının tepesine, “Demokrasiye darbe” başlığını attı ve “Twitter fenomeni Fuat Avni yine haklı çıktı. Akla ziyan gerekçelerle çoğu basın mensubu 31 kişi için gözaltı kararı verildi” dedi.
Manşetinde ise, “Rol ile gerçeği karıştırdılar” başlığını kullanan gazete, “Erdoğan’ın onayladığı ‘Makul şüphe’ yasasının ilk skandal uygulamasında televizyon dizisinden bile şüphelenildi! Dizi senaristleri de gözaltına alındı” dedi.
Millet gazetesi manşetten verdiği habere, “Suçlu olan korksun, biz korkmuyoruz” başlığını attı: “Yolsuzluk, rüşvet ve torpili unutturmaya yönelik gölgeleme operasyonunda, muhalif basın hedef alındı. Gözaltına alınan 31 kişi arasında bulunan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Dumanlı, ‘Suçumuz yok, korkumuz da yok. Suçu olanlar korksun’ dedi.”
Birgün, “Saraycılar şimdi de ortaklarına saldırdı” üst başlığıyla manşetten verdiği haber için, “Zamane diktatörü” başlığını kullandı ve “Twitter fenomeni Fuat Avni’nin önceden duyurmaya başladığı Cemaat’in medya ayağına yönelik operasyon dün yapıldı. 13 ilde yapılan operasyon kapsamında çok sayıda kişi gözaltına alındı” dedi.
Sözcü, “Bir Zaman’lar” başlığını kullandı ve “Cemaatle kanka olan iktidar, 17 Aralık’ın yıldönümünde düğmeye bastı. Cemaat kıskaçta” dedi.
Yurt manşetindeki habere, “Zamanlama manidar” başlığını attı ve “Yolsuzluk skandalının yıl dönümüne 3 gün kala, Gülen’e yakın gazetecilere operasyon düzenlendi. Aralarında Ekrem Dumanlı’nın da olduğu 31 kişi için gözaltı kararı alındı” dedi.
Evrensel, “Cemaate medya operasyonu” manşetiyle çıktı ve “Fuat Avni Twitter hesabının ortaya attığı, Gülen Cemaati’ne yakınlığı ile bilinen bazı medya kuruluşlarına ve polislere yönelik operasyon iddiası gerçeğe dönüştü” dedi.
Hürriyet manşetinde yer verdiği habere, “Önce manşet sonra gözaltı” başlığını attı ve “Zaman gazetesi, Samanyolu TV ve bazı emniyet görevlilerine beklenen operasyon dün düzenlendi. Polislerin geleceği duyumunu alan Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı önceki gece 03:00’te yazı işleri toplantısı yaparak bugün çıkacak gazetenin manşetini hazırladı, dün öğlen de gözaltına alındı” dedi.
Aydınlık manşetten verdiği haber için, “Adım adım Fethullah’a” başlığını kullandı ve “F tipi örgüte yönelik operasyon, Gülen’e yaklaştı. Polis şefleriyle başlayan gözaltılar, yargı ve basın ayağına geldi; önümüzdeki dönemde faili meçhul cinayetlere uzanması bekleniyor” dedi.
Sabah, “Listenin başı Gülen” manşetini kullandı ve “Tahşiyeciler grubuna Paralel kumpas kurmakla suçlanan medya ve emniyet mensuplarına operasyon yapıldı. Pensilvanya’da olduğu için gözaltı listesinde yer almayan 1 no’lu şüpheli Fethullah Gülen için Kırmızı Bülten istenecek” dedi.
Yeni Şafak, “Hesap zamanı” manşetiyle çıktı ve “Nurcu bir grup olan Tahşiyecileri, Gülen’i eleştirdikleri için El Kaideci gibi gösterip 2009’da gözaltına alan paralel yapıya operasyon yapıldı. Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın da aralarında bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı” dedi.
Star manşetteki haberine, “İnlerine girildi” başlığını attı ve “Fethullah Gülen’in bir numaralı ‘şüpheli’ olduğu operasyonda örgütün inine girildi. ‘Devletin egemenliğini ele geçirmek amacıyla tehdit ve iftira’ gerekçesiyle Dumanlı, Karaca ve Ergenekon’un kudretli polis şefleri gözaltına alındı” dedi.
Akşam manşetinde, “1 numaralı şüpheli Gülen” başlığını kullandı ve “Pensilvanya’nın emriyle kendilerine muhalif Tahşiyeciler Cemaati’ne kumpas kuran paralel yapı unsurlarına dün operasyon yapıldı. 24 kişi gözaltında” dedi.
Türkiye gazetesi manşetten verdiği habere, “Gerekçe: Sahte delil üretme” başlığını attı ve “13 ilde eşzamanlı operasyonda gazeteciler, emniyet görevlileri ve dizi yapımcıları gözaltına alındı” dedi.
Yeni Akit habere, “Operasyon ve şov” başlığıyla manşetinde yer verdi ve “İstanbul merkezli Paralel Yapı’ya yönelik operasyonlarda, aralarında polis ve gazetecilerin de bulunduğu 30’dan fazla kişi için gözaltı kararı alındı. Gözaltına alınanlar arasında, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca da bulunuyor” dedi.
Milliyet manşetinde, “14 Aralık operasyonu” başlığını kullandı ve “Sosyal medyada günlerdir konuşulan gözaltı süreci dün başladı. 13 ilde gazeteci, polis ve senaristler emniyete alındı” dedi.
Vatan manşetten verdiği habere, “Tahşiye dalgası” başlığını attı ve “Cemaate yönelik soruşturmada Zaman Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı dahil 31 kişi gözaltına alındı. Suçlama; silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, ‘Tahşiyeciler’ adlı Nurcu grubu tasfiye etmek için sahte suç ve delil üretmek” dedi.
Habertürk de, “Tahşiye dalgası” başlığını kullandı ve “Zaman ve Samanyolu genel yayın yönetmenleri, 2010 yılında ‘Tahşiyeciler’ diye anılan bir gruba yönelik operasyonda, ‘haberlerde iftira, sahte delil üretme ve örgüt’ gerekçesiyle gözaltına alındı” dedi.
Gazetelerin yazarlarının da gündeminde “14 Aralık operasyonu” yer aldı.
Zaman gazetesinin tüm yazarları operasyonu köşelerine taşıdı. Ekrem Dumanlı, “Özgür basın susmaz Zaman durmaz!”, Ahmet Turan Alkan, “Köy yanar, kim taranır?, Abdullah Aymaz, “Bu millet o dili ve sesi iyi tanır”, Ali Bulaç, “Bu operasyon neyi örtüyor?”, Ali H. Aslan, “Vatan borcu”, Ali Ünal, “İmanınız ne kötü emrediyor!”, Nedim Hazar, “Kuşlar ve taşlar”, Selçuk Gültaşlı, “Ekrem abi” başlıklı yazılara imza attılar.
Taraf gazetesinden sadece Mehmet Baransu ve Cafer Solgun, köşelerinde yüz kızartıcı operasyona değindi. Mehmet Baransu’nun yazısı, “İktidar harakiri yaptı”, Cafer Solgun yazısı ise , “Susma, sustukça…” başlığını taşıdı.
Cumhuriyet yazarları neredeyse topyekun operasyona odaklandı. Mustafa Balbay, “Ülke bu kavgaya mahkum değil!”, Orhan Bursalı, “Operasyonun çok yönlü anlamı üzerine”, Çiğdem Toker, “Hukuku ve gazeteciliği savunuyoruz”, Güray Öz, “Haberini yaz getir bir bakalım”, Utku Çakırözer, “Yeni Türkiye baskını”, Aydın Engin, “Fuat Avni’den al(ma) haberi”, Özgür Mumcu, “İktidarın av mevsimi” başlıklı yazılar kaleme aldı.
Bugün gazetesi yazarlarından Yavuz Baydar’ın bugünkü köşe yazısı, “Bir utanç günü” başlığını taşırken, Erhan Başyurt, “Rezalet!”, Orhan Kemal Cengiz, “Ciddi bir ‘makul şüphe’ var”, Gültekin Avcı, “Dehşet planı” yazılarıyla operasyonu eleştirdi.
Millet gazetesinden Değer Özergün ve Murat Aksoy “14 Aralık operasyonu”nu köşelerine taşıdı. Murat Aksoy’un yazısının başlığı, “Sivil ‘post-modern’ darbe” oldu.
Birgün gazetesinden sadece Melih Pakdemir’in, “Faşist, faşistsiniz, faşistler” başlıklı yazısı günün anlam ve önemiyle ilgiliydi.
Sözcü yazarları arasından Necati Doğru, “Aya çıktık” ve Mehmet Türker, “Ulan hepiniz oradaydınız be!” yazılarıyla konuya katıldı.
Hürriyet gazetesi yazarları yaşananları vahim buldu. Taha Akyol, “Vahim”, Fatih Çekirge, “Hukuk”, Ahmet Hakan, “Vahimdir, tehlikelidir, hukuksuzdur, yanlıştır”, Şükrü Küçükşahin, “Hukuk yoksa vesayet çoktur” başlıklı yazılar yazdı.
Aydınlık’tan Mehmet Ali Güller, “14 Aralık operasyonunun anlamı”, İsmet Özçelik, “F tipi örgüt mazlum mu” yazılarıyla operasyona değindi.
Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas, “Savaş hali mi?”, Mahmur Övür, “Paralel operasyonu ve Tahşiyeciler” yazılarına imza attı.
Yeni Şafak yazarlarının birçoğu operasyona köşelerinde devam ederken “hükümet sözcüsü” Abdülkadir Selvi, “Tek kelime ile yanlış” yazısıyla kendini diğerlerinden az da olsa ayırdı. İbrahim Karagül ise, “Ekrem Dumanlı sadece gazeteci mi?”, Salih Tuna, “Bu elemanları kim yetiştirdi?” sorularını sorarken,
Hikmet Genç, “Bu kadar salağa yatmayın” dedi.
Star gazetesinde Eser Karakaş’ın, “Devlet ve tereddüt” başlıklı yazısına Nuh Albayrak, “Nedir bu panik, nedir bu öfke”, Mustafa Nihat Yükselir, “Ekrem Dumanlı gazetecilikten mi gözaltına alındı?” başlıklı yazılarıyla eşlik etti.
Akşam’dan Turgay Güler, “Sahi kimsin sen Ekrem?” başlıklı yazısıyla sahibinin sesini duyurdu.
Türkiye gazetesi Yıldıray Oğur’un her zamanki görev bilinciyle konuya katıldı: “Paralel devletin çekilmiş en net fotoğrafı”.
Milliyet’te, Mehveş Evin, “Herkes aynı gemide” ve Mehmet Tezkan, “Sürpriz olmadı” yazılarına imza attı.
Vatan gazetesinin bugünkü yazılarının önemli bir bölümü “14 Aralık operasyonu”yla ilgiliydi. Müge İplikçi, “Özgür basın”, Okay Gönensin, “Operasyon”, İbrahim Kiras, “Ekremlerin, Hidayetlerin durumundan ders alsınlar”.
Habertürk’ten Umur Talu, “Demokratık, layık, SOSyal bir hıkhık devleti!”, Fehmi Koru, “Ne oldu neden oldu?”, Ruşen Çakır, “Paniğe gerek var”, Soli Özel, “Popülizm, muhalefet, hukuksuzluk”, Nihal Bengisu Karaca, “Operasyonel hesabın operasyon durdurma gücü varsa…” başlıklı yazılar yazdı.
“Torpilde yeni liste”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç “VIP torpil listesi”nin ikincisini açıkladı. Sınavsız devlet memuru yapılanların arasında Erdoğan’ın ve Davutoğlu’nun ‘yakınları’ da var.
Taraf birinci sayfasının altındaki haber için, “Akraba Devleti’nde ikinci skandal!” başlığını kullandı ve “CHP’li Koç, AKP’lilerin, VIP torpille sınavsız memur yaptığı kişilerin listesini açıkladı. Aralarında Erdoğan, Davutoğlu ve bazı bakanların tanıdıkları da var” dedi.
Cumhuriyet ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Torpilde yeni liste” başlığını attı: “CHP sözcüsü Haluk Koç, sınava girmeden devlet memuru yapılan AKP’lilere ilişkin yeni liste açıkladı. Koç, KPSS başarı belgesi olmadan devlet memuru yapılan kişiler arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, bakanların ve bazı AKP’li vekillerin ‘yakınları’ olduğunu açıkladı. ‘Her biri keşfedilmemiş bir cevher’ dedi. Beşir Atalay’ın önceki listeye ilişkin ‘Paralelin papağanı olmuş’ suçlamasına da yanıt veren Koç, ‘Paraleli en iyi bilen sensin. İş tutan da, beraber düşüp kalkan da sensin. Bu ihbarlar nereden geliyor biliyor musunuz? Senin eski milletvekillerinden, bürokratlarından, parti teşkilatlarından, sade vatandaşlardan geliyor’ dedi.”
Bugün gazetesi haberi birinci sayfasının altından, “24 kişilik yeni VIP torpil listesi” başlığıyla anonladı.
Birgün ön sayfasının altındaki habere, “Eş dost, akraba torpil devleti” başlığını attı ve “CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Türkiye’nin gündemine oturan ‘torpil listesi’nin ikincisini dün açıkladı” dedi.
Hürriyet ön sayfasının altında yer verdiği habere, “Bu da haksız atama listesi” başlığını attı ve “CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çalışma ekibindeki bazı isimlerin yakınlarıyla ilgili atamaları içeren yeni bir liste açıkladı. Koç ayrıca ‘haksizatamalar.com’ adresli bir internet sitesi kurduklarını belirterek ‘Duyumlarınızı buraya iletin’ çağrısı yaptı” dedi.