Hükümet yanlısı medya, panzerin öldürdüğü çocukları görmedi

Milliyet, Sabah, Star, Vatan, Yeni Şafak ve Akşam gazeteleri ön sayfalarında iki küçük çocuğun hayatını kaybetmesine yer vermedi

05.05.2017

İkisi Silopi'de evlerinde uyurken bir panzer altında kalarak can veren, diğeri Antalya'da bir bacağı protezli olarak hayatını devam ettiren üç çocuğa ilişkin haberler, Türkiye medyasının hâline ayna tuttu.
 
Şırnak’ın Silopi ilçesinde önceki gece zırhlı polis panzerinin bir eve çarpıp içine girerek odada uyuyan 7 yaşındaki Muhammet ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olması hükümet yanlısı gazeteler için haber değeri taşımadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir bacağı protez olan 3 yaşındaki Özge’ye destek vermesi ise hemen hemen tüm medyanın ilgisini çekti.
 
Milliyet, Sabah, Star, Vatan, Yeni Şafak ve Akşam gazeteleri ön sayfalarında iki küçük çocuğun hayatını kaybetmesine yer vermedi. Haber Türk gazetesi ise iki kardeşin odalarında uyurken polis panzeri altında ezilerek ölmelerine birinci sayfanın altında “Panzer uykuda yakaladı” başlığıyla küçük bir yer ayırdı. Hürriyet gazetesi de haberi ön sayfasında kullanmaya değer gören az sayıda gazete arasında yer aldı.
 
Hükümet yanlısı bazı gazeteler Muhammet ve Furkan’ın ölümünü iç sayfalarında küçük bir haber olarak kullanırken, polislerin alkollü olduklarına yönelik iddiaları görmezden geldi, Sabah gazetesi ise habere hiç yer ayırmadı.
 
Evrensel gazetesi haberi manşetine taşırken, “Akrep eve daldı, vali kader dedi” başlığını kullanırken, Cumhuriyet  gazetesi birinci sayfasında göbekte fotoğraflı yer verdiği haberi “Polis panzeri iki çocuğu öldürdü” başlığı ile verdi.
 
Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir bacağı protez olan 3 yaşındaki Özge’ye destek vereceği haberi ise hükümete yakın çoğu gazetenin ön sayfasında genişçe yer aldı. Gazeteler hem ön sayfalarında, hem de iç sayfalardaki başlıklarında “Cumhurbaşkanı’ndan Özge’ye destek”, “Cumhurbaşkanı aradı: Küçük Özge’ye tam destek”, “Minik Özge’nin yüzü artık gülüyor/ Erdoğan babasını aradı”, “Bir telefonla değişti”, “ 3 Yaşındaki Özge’ye Cumhurbaşkanı sahip çıktı” başlıklarını kullandılar.
 
Gündemin üzerinde konuşulan bir diğer haberi ise FETÖ soruşturmasından tutuklu Ömer Faruk Kavurmacı’nın tahliye edilmesiydi.
 
TUSKON’a üye işadamlarına yönelik FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmesi Cumhuriyet gazetesinin manşet haberi oldu.
 
Haberde; yüzlerce gazeteci, milletvekili ve aydının cezaevlerinde tutulmasına karşın Topbaş’ın FETÖ’den tutuklu damadının bırakılmasına dikkat çekildi. İnsan Hakları Derneği’nin raporuna da yer verilen haberde cezaevlerinde hâlen 323’ü ağır olmak üzere toplam 905 hasta ve tutuklu bulunduğu hatırlatıldı.
 
Tahliye kararına ilişkin sosyal medyadaki tepkilere de yer verilen haberde Fatih Tezcan Cem Küçük ve Şamil Tayyar gibi hükümet yanlısı isimlerin tepkileri aktarıldı.
 
Sözcü gazetesi de manşetine taşıdığı haberi, “Bu ülkede arkan sağlam olmalı” başlığı ile kullandı.