“IMF Ankara’yı karıştırdı”
Karar gazetesi yandaşları fena bozdu…
24.09.2019
CHP’li Faik Öztrak ve İYİ Parti’li Durmuş Yılmaz’ın IMF ile görüşmesini iktidar gazeteleri “ihanet” olarak yutturmaya çalışsa da (Örnek: Yine neyin peşindesiniz?) Karar gazetesi durumu manşetten açıkladı.
Gazete manşetindeki habere, “IMF Ankara’yı karıştırdı” başlığını attı. Haberde şöyle denildi:
“Her yıl üye ülkelere rutin ziyaretler gerçekleştirip her kesimin görüşünü alan Uluslararası Para Fonu heyetinin, muhalefetle bir araya gelmesi gerilim konusu oldu. Geçen yıllarda haber bile olmayan temas için hükümet ‘Gizli ajanda var’ suçlaması yöneltti. Muhalefet ‘IMF’yi Hazine Bakanlığı çağırdı. Gizli saklı görüşme yok’ tepkisini gösterdi. IMF ekonomilerinin fotoğrafını çekmek için her yıl üye ülkelere heyet gönderiyor. Hükümetten, muhalefete, STK’lara her kesimle temas kuruluyor. Türkiye için de bir gözlem heyeti Ankara’ya geldi. Ancak mali yapının değerlendirildiği ‘4. Madde görüşmeleri’ için heyetin muhalefetle bir araya gelmesi suçlamalara konu oldu. AK Parti Sözcüsü Çelik, CHP’li Öztrak ve İYİ Parti’li Yılmaz’ın katıldığı görüşme için ‘gizli saklı’ iddiasını ortaya attı. Cumhurbaşkanı’nın ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut’un ‘Kılıçdaroğlu IMF’ye metinlere ‘erken seçim’ baskısı koyun diye yalvarıyor’ tweetine sosyal medyada ‘Ne metni, IMF ile anlaşma metni mi hazırlanıyor’ şeklinde tepkiler geldi. CHP Sözcüsü Öztrak açıklama yaptı: İktidar 4’üncü madde görüşmelerinde ne kadar muhatapsa biz de öyleyiz. Kimse bunun üzerine mal bulmuş magribi gibi atlamasın.”
Cumhuriyet gazetesi habere manşetin yanında, “Siyasette IMF polemiği” başlığıyla yer ayırdı ve “AKP Sözcüsü Çelik, CHP ve İYİ Partililerin gizlice IMF yetkilileriyle görüştüklerini belirterek ‘CHP mi IMF’ye danışmanlık yapıyor, IMF mi CHP’ye?’ dedi. CHP Sözcüsü Öztrak, görüşmenin gizli olmadığını belirterek ‘IMF’yi 4. madde kapsamında görüşme yapmaya davet eden Hazine Bakanlığı. IMF yetkilileri iş dünyası ve muhalefetle de görüşür’ yanıtını verdi” ifadelerini kullandı.
Sözcü gazetesi ön sayfasının altındaki habere, “CHP ve İYİ Parti, IMF ile Ankara’da ne konuştu?” başlığını attı. Haberde şu ifadelere yer verildi:
“CHP’li Faik Öztrak ve İYİ Parti’li Durmuş Yılmaz, IMF heyetiyle yaptıkları görüşmeyi anlattı. Öztrak, ‘İktidarın davetiyle geldiler, görüşme gizli değildi’ dedi. Yılmaz, heyetin ‘Türkiye ekonomisi nasıl düzelir’ diye sorduğunu açıkladı.”
“İttifaklar çatırdıyor”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “İttifaklar çatırdıyor” başlıklı haber yer aldı:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP ile ittifakın devam edeceğini vurgulasa da AKP’de 2023 ya da daha erken yapılacak bir seçimde iki ittifakın bileşenlerinin değişebileceği konuşuluyor. Yeni partilerin de ittifakları etkileyeceği belirtilirken AKP kurmayları, Erdoğan’ın 30 Ağustos resepsiyonunda Akşener ile yakınlaşmasına dikkat çekiyor. Bahçeli’nin son çıkışlarının AKP’nin bir başka partiye yönelmesini önleme amaçlı olduğunu belirten AKP kurmayları, ‘Bahçeli halinden memnun. Çünkü AKP’den geçişler olduğu için oyu artıyor. İYİ Parti ile kurulacak bir ittifakta yüzde 50+1’e kolay ulaşılır. MHP’ye giden oylar da döner’ görüşünü dile getiriyor.”
“Günde 10 kişiye hakaret davası”
Birgün gazetesi manşetinde, “Günde 10 kişiye hakaret davası” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye’deki ifade özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden olan ve Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen TCK 299’uncu maddesini ihlal suçlaması 2018’de daha çok yurttaşı yargı önüne çıkarttı. Adalet Bakanlığı’nın Adalet İstatistikleri durumun geldiği boyutu sayılarla ortaya koydu. 2017 yılında 20 bin 539 savcılık soruşturması açılırken 2018’de soruşturma sayısı yüzde 30’luk artışla 26 bin 115 oldu. Bunlardan 7 bin 128’i hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken 4 bin 880 soruşturma davaya dönüştü. Aralarında 12-14 yaş grubunda 46, 15-17 yaş grubunda 122 olmak üzere 168 çocuğun bulunduğu 5 bin 223 yurttaş yargılandı. Yargılananlar arasında 43 de yabancı uyruklu yer aldı. 2 bin 462 kişi mahkumiyetle cezalandırıldı. Son olarak CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na 1 yıl 6 ay, Van’da yaşayan Burhan Borak adlı yurttaşa 12 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 1994 yılından 2017 yılına kadar geçen 13 yılda cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle 3 bin 607, 2018 yılındaki mahkumiyet sayısı 2 bin 462 kişi oldu.”
“Bir işsizin isyanı”
Evrensel gazetesinin manşetinde, “Bir işsizin isyanı” başlıklı haber yer aldı:
“Kendisini ‘Düzenli bir işte çalışmaya uğraşan profesyonel işsiz’ olarak tanımlayan bir okurumuzun mektubu ülkedeki çalışma koşullarını ve işsizlik tablosunu ortaya koyuyor. Dört ayda bir işten atıldığını, son iki yılda üç iş değiştirdiğini, 600 iş gününü bir türlü dolduramadığı için de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanamadığını, eşinin de hamile olduğu için işten atıldığını anlatan işçi, isyanını şöyle dile getiriyor: ‘Dört ayda bir işsiz kalmak, aylarca işsiz gezmek kaderimiz mi? Çocuğum olacak, ‘Allah rızkını verir’ diyorlar ama iş vermiyorlar. Ben iş seçmiyorum. ‘İş var, çalışan yok’ diyenler asgari ücretin altında çalışma bekliyor. Artık ne zaman işten atılacağım korkusu ile yaşamak istemiyorum. Evli adamım, babamdan harçlık almaya utanıyorum. Benim mi, devletin mi utanması lazım? Yarın birgün bu yoksullar hakkını istemeyecek mi? Bu sistem potansiyel suçluyu kendisi yaratıyor. Aç kalan ne yapar?”
Sözcü gazetesi ise manşetindeki, “İşte vatandaşın hali” başlıklı haberinde, “Ekonomik kriz delip geçiyor. İşyerleri bir bir kapanıyor. İş desen zaten yok. Millet aç ve yoksul. Devletin rakamları da yoksulluğun ulaştığı boyutu ortaya koydu. TÜİK’in rakamlarına göre 16 milyon 888 bin kişinin yıllık geliri 10 bin 670 lira. Aylık gelirleri 890 lira olan 17 milyona yakın vatandaş çaresizlik içinde. Bunlar arasındaki 8 milyon 628 bin kişinin durumu daha vahim. Çünkü yeşil kartla devlete muhtaç yaşıyorlar” ifadelerine yer verdi.