“İşçiye sarı duvar”

Türkiye’nin birçok fabrikasında işçilerin iş bırakma eylemi bugün gazetelerin gündemindeydi.

25.09.2024

Ekonomik kriz ve hükümetin kemer sıkma politikası sonucu geçim sorunun giderek artıyor. Yurdun dört bir yanındaki işçiler, Türkiye’deki birçok fabrikada iş bırakma eylemi düzenledi. Başta Evrensel olmak üzere gazeteler işçilerin taleplerini günlerdir birinci sayfalarından paylaşıyor.

İşçiye sarı duvar” manşetiyle çıkan Evrensel, işçilerin taleplerini birinci sayfadan paylaşırken, bazı eylemlerin devlet güdümlü sendikalar tarafından sekteye uğratıldığını belirtti.

Haberde şu ifadelere yer verildi: “Vergide adalet ve insanca yaşanacak ücret için Türk-İş’in bir saatlik iş bırakma eyleminde iki ayrı tablo: Sendikaların öncülük ettiği eylemlere katılım tam oldu, işçiler genel direniş çağrısı yaptı; sarı sendikacıların eylemi baltaladığı iş yerlerinde ise yaprak kımıldamadı.”

Evrensel ayrıca “kimi sendikaların yöneticilerinin fabrikaları arayarak temsilcilere eylem yapmayın diye talimat verdiğini” öne sürdü. Haberde ayrıca Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın yüksek fiyatlarla ilgili “1-1,5 sene evvel sözleşmede aldığımız ücret 6 ayda eridi. Öyle bir noktadayız ki, ben 40 senedir böyle bir sıkıntı hatırlamıyorum.”

“Takı garantili düğün daveti”

BirGün gazetesi ise BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününe çok sayıda banka ve finans kuruluşu yöneticisinin katılmasını haberleştirdi.

Timur Soykan’ın haberinde düğün töreni yalnızca üst düzey yöneticilerin BDDK başkan yardımcısına evlilik vesilesiyle takı takması için düzenlendiği öne sürüldü, bürokratik konumundan kişisel çıkar elde edilmesi eleştirildi.

“Karanlıkta eğitim”

Cumhuriyet gazetesi ise Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “5 yıldızlı otellerle yarışabilecek okullarımız var” sözleri üzerine okul binalarını mercek altına aldı.

Karanlıkta eğitim” başlıklı manşet haberde öğrencilerin bina yetersizliğiyle boğuştuğu vurgulandı.

Haberde şu ifadelere yer verildi: “Temizlenemeyen sınıflar, tutulmayan ücretsiz yemek sözünün yanı sıra bina ve derslik eksikliği en büyük sorunlar arasında.”

Ece İçmez’in haberinde İzmir’deki Sasalı ilkokulu, ortaokulu ve anaokulu binalarının depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle boşaltıldığını ve öğrencilerin Çiğli Fen Lisesi’ne yerleştirdikleri belirtilerek şöyle dendi: “Yığılma nedeniyle çocukların okuldan çıkış saati 21:00’e kadar sarktı. Veliler güvenlik kaygısı yaşıyor.”

“Organize İşler’de Avrupa’nın birincisiyiz”

Karar gazetesi ise manşet haberinde Küresel Organize Suçlar Raporu’na göre Türkiye’nin Avrupa’da ilk sırada ve 193 ülke arasında 14’üncü sırada yer aldığı belirtildi.

Haberde Ümraniye’deki kadın polis cinayetine ilişkin şu ifadeler kullanıldı: “İstanbul’da 19 yaşında bir suç makinesinin faili olduğu vahşet, Türkiye’nin önündeki en yakıcı dosyayı bir kez daha yüzlere çarptı. Türkiye çete suçlarında Avrupa’da birinci, 193 ülke arasında 14’üncü sırada. Zehir ticareti ve cinayet son sekiz yılda patladı. Vahim tablonun ardında kuralsızlıktan cezasızlığa suçun önünü açan sistemin bulunduğu görüşü öne çıktı.”

Karar haberinde ayrıca savcılıklardaki dosya sayısının sekiz yılda dört milyona arttığına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Adalet Bakanlığı verilerine göre kasten öldürme suçlarına ilişkin dosyalar 2015 yılında 100 iken 2023 yılında 142’ye çıktı. Uyuşturucu ticaretinde ise yüzde 73 artış yaşandı. Başsavcılıkların önündeki dosya sayısı ise son sekiz yılda 7 milyondan 11 milyona çıktı.