“İsrail’in petrolü Star’dan”
Taraf ve Sözcü gazetelerinin manşetleri gündeme damga vurdu.
28.07.2014
Taraf gazetesinin manşetinde yer alan, “İsrail’in petrolü yandaş medyadan” başlıklı haberde, “Havuz medyası, Başbakan’dan cesaret alıp herkesi, ‘İsrail’den yana tavır alıyorlar’ diye suçluyor. Oysa İsrail’e en fazla petrolü, Star gazetesinin sahibi Socar sağlıyor. Star’ın ortağı olan Azeri petrolcü Socar, İsrail’in petrol ihtiyacının yüzde 30’unu karşılıyor. Petrol, Bakü-Ceyhan hattından gönderiliyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’na göre, petrolü Ceyhan’dan İsrail’e taşıyan ise Başbakan’ın oğluna ait gemiler. Socar ayrıca, Akdeniz’de Filistinliler’den gasp edilen petrol rezervlerini de İsrail adına arıyor” denildi.
Bu haberin altında yer alan, “Petrolü oğlun taşıyor” başlıklı haberde ise, “CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail’le ilgili sert açıklamalar yapan Erdoğan’a, ‘Senin oğlun İsrail’e petrol taşıyor. Orada havalanan jetlerin, gemilerin, tankların akaryakıtını senin oğlun sağlıyor’ diye seslendi” denildi.
Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri diğer gazetelerde yer almadı.
“Bakan iyi yere dükkan açtı”
Taraf gazetesinin sürmanşetinde, “Bakan iyi yere dükkan açtı” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “Her fırsatta gaz lambasıyla ders çalıştığı günlerden, aç kalmamak için bahçedeki kestaneleri yediğinden bahseden Maliye Bakanı, büyür büyümez Ankara’nın en lüks AVM’sinden milyonluk dükkan aldı. Şimşek, kiracı bulmakta da hiç zorlanmadı. Dükkanı, İzmir’deki operasyonda zanlı olarak yakalanan ‘Dayı’ lakaplı abisi Selahattin’in gizli danışmanlık yaptığı bir eğitim kurumuna, aylık 8 bin 500 TL’ye kiraya verdi. Maliye’de ‘Bakan iyi yere dükkan açtı’ esprileri yapılıyor” denildi.
“Dink ihbarını Ali Fuat Yılmazer gizledi”
Hrant Dink suikastıyla ilgili iddialara bir yenisini dönemin İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ekledi.
Hürriyet gazetesinin ön sayfasının altında, “Dink ihbarını o gizledi” başlığıyla yer alan haberde, “Hrant Dink cinayeti davasında ‘şüpheli’ sıfatıyla 8 saat ifade veren dönemin İstihbarat Daire Başkanı Sabri uzun kritik bir ismi suçladı: ‘İstihbarat elemanı Erhan Tuncel’den gelen Dink’in öldürüleceğine ilişkin F4 raporu benden ve ilgili birimlerden gizlendi. Raporu gönderen kişi Ramazan Akyürek, gizleyen ise Ali Fuat Yılmazer’in başında bulunduğu İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürlüğü’dür. Dink cinayeti Ergenekon, Balyoz gibi davaları patlatacak fünye olarak planlandı.’” denildi.
Başbakan’a zor sorular
Sözcü gazetesinin manşetinde, “Ey Tayyip! Eli kanlı İsrail’le sarmaş dolaş olan kim?” başlığıyla yer alan haberde, “Mayınlı arazilerin İsrail şirketlerine satışı için izin veren sen değil misin? İsrail’in, OECD’ye üyeliğinin önündeki veto engelini kaldıran sen değil misin? Türkiye’nin İsrail’le ticaretini 5 milyar dolara çıkarttıran sen değil misin? Kürt petrolünün Türkiye’den İsrail’e taşınmasına izin veren sen değil misin? İsrail’i ziyaret eden ve Şimon Peres’i Türkiye’de ağırlayan sen değil misin? İsrail’i koruyan Malatya Kürecik’teki füze kalkanı senin döneminde kurulmadı mı? Manavgat suyunun İsrail’e satışı için imzayı atan senin iktidarın değil mi? ‘İsrail malını boykot etmeyin’ genelgesini yayınlayan senin bakanın değil mi?” diye soruldu.
“Türkiye’den 5 bin kişi IŞİD’e katıldı”
CHP milletvekili Mehmet Şeker Türkiye’den 5 bin kişinin IŞİD’e katıldığını iddia etti.
Yurt habere, “IŞİD’a 5 bin Türk katıldı” başlığıyla ön sayfasının altında yer ayırdı ve “Irak’ta ele geçirdiği topraklarda şeriat ilan eden ve Türk diplomatları rehin tutan IŞİD’in saflarına Türkiye’den katılanların sayısının hızla arttığı iddia edildi. CHP Milletvekili Mehmet Şeker, bu sayının 5 bini aştığını söyledi” dedi.
Taraf birinci sayfasının altında yer verdiği habere, “Türkiye’den 5 bin kişi IŞİD’e gitti” başlığını attı ve “CHP milletvekili Mehmet Şeker, sosyal medya ağlarına girilerek kandırılan 5 bin kişinin Suriye’ye geçerek, terör örgütü IŞİD saflarına katıldığını söyledi” dedi.
Milliyet, Sözcü ve Birgün gazeteleri ise habere iç sayfalarında yer verdi.