“‘Kader’e bak!”

​Gündemin öne çıkan haberleri Karar, Cumhuriyet ve Birgün gazetelerinin manşetindeydi.

20.10.2022

Karar gazetesinin manşetinde, “‘Kader’e bak!” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Bartın’da 41 işçinin ölümüne yol açan maden faciasında ihmaller ‘kader’ tartışmalarının gölgesinde kaldı. Kötü yönetime ilişkin sorgulamanın kader tartışmasına dönüşmesi tepki uyandırdı.

Erdoğan: İşi kader kavramını aşağılamaya vardıranlar tehlikeli bir mecrada ilerliyor. Sen inanmayabilirsin ama Bay Kemal biz kaza ve kadere inanan insanlarız.

Kılıçdaroğlu: Can güvenliğini sağlamak devletin görevi. Müfettiş, Sayıştay raporları var görmüyorsun. İktidarımızda Soma’nın da Bartın’ın da hesabını soracağım.

Akşener: Sorumsuzluğu perdelemek için imanımızı sömüremezsiniz. Tevekkül gibi tedbir de gerçek. Tedbirle önleyebileceğin ölümleri kader diye yutturamazsın.

Cumhurbaşkanı, AK Parti’ye geçen Mehmet Ali Çelebi’ye rozetini taktı. Tek çocuğu olan Çelebi’nin eşini işaret ederek ‘Doktora yapıyor, kariyer’ ifadesini kullanması üzerine ‘Çocuk da olmalı. PKK’nın 5, 10 tane var. Sayıyı artırmak lazım’ dedi.

Kılıçdaroğlu, Mersin’deki polisevine 26 Eylül’de düzenlenen silahlı terör saldırısında şehit olan polis memuru Sedat Gezer’in ailesine taziye ziyaretinde bulundu. CHP lideri, şehidin çocukları Melis ve Ahmet Yağız ile de bir süre sohbet etti.

İYİ Parti’nin TBMM’deki grup toplantısında konuşan Akşener, maden ocağındaki patlamada yaşamını yitiren işçilerin anısına, kürsüye baret takarak çıktı. Toplantıda hayatını kaybeden 41 işçi için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.”

“Madenci öldü, yaşasın ihale!”

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “Madenci öldü, yaşasın ihale!” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“41 madencinin yaşamını yitirdiği Bartın faciasının ardından cenazeler toprağa verildiği sırada Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkilileri ihaledeydi. Kazanın olduğu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madendeki kömürlerin torbalanması için açılan ihale 17 Ekim’de yapıldı.

Amasra TİM Lavvarında 2023’teki program ve fiili üretim ortalamasına göre; günde 84 ton üzerinden, yıllık 21 bin ton, 3 yıllık 63 bin ton kömürün torbalanması için açılan ihale 20 Eylül’de onaylandı. Saat 15’te Zonguldak’ta yapılan ihalede alınan tekliflerin değerlendirilmesi ise devam ediyor.  En son kömür torbalama tesisi kurulması ve 3 yıl süreyle işlettirilmesi ihalesi 2019’da yapıldı. İhaleyi alan şirket 1 milyon 743 bin TL teklif vermişti. Teklifin kamuya maliyeti ise 1 milyon 809 bin TL olarak hesaplanmıştı. Bu yıl süresi biten ihale yenilendi. 

AKP’nin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘713 çalışanı ile yılda 100 bin ton üretim yapan bir müessesedir’ ifadesini kullanmıştı. Ancak ihale dosyasından bölgeden çıkarılacak madenin 2023 yılı için 21 bin ton olduğu TTK tarafından belirlendi. Tesisin 3 yıllık ise toplam 63 bin ton kömür çıkardığı belgelerde yer aldı.”

“Yazgı, kader yok hesabı verilecek”

Birgün gazetesi manşetindeki, “Yazgı, kader yok hesabı verilecek” başlıklı haberinde, “Bartın’da maden ocağında yaşanan katliamın etkileri sürerken Erdoğan bir kez daha konuşmasında faciayı ‘kader’e bağlayarak suçu metan gazına attı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Erdoğan’ın ‘kader planı’ sözlerine, ‘Gerekli tedbirleri almazsanız, yaşanan felaketin adı cinayet olur. Sorumsuzluğu perdelemek için imanımızı sömürmek kimsenin hakkı da haddi de değildir. Bir kazanın tüm şartları oluşmuşsa ve tedbir almıyorsan o kaza meydana gelir. Meseleyi kadere havale etmek en kibar tabiriyle terbiyesizliktir’ ifadeleriyle yanıt verdi. Sosyal Haklar Derneği’nin (SHD) yayımladığı raporda ise madendeki gaz kokusu nedeniyle bir önceki vardiyanın erken bitirilmesine rağmen olayın meydana geldiği vardiyada çalışan işçilerin madene indirildiği ortaya çıktı.

SHD’nin bölgede yaptığı görüşmeler ve gözlemlerin ardından yayımladığı raporda ise işçi yakınlarının, bir önceki vardiyanın gaz (metan gazı) kokusu nedeni ile erken çıkarıldığını ancak yine de bir sonraki vardiya için işçilerin madene indirildiğini söyledikleri kaydedildi. Madende gaz sensörlerinin sayısının az olduğu ve büyük çoğunluğunun çalışmadığını dile getirenler olmakla birlikte, sorunun gaz sensörlerinin çalışmaması değil, bu sensörleri takip eden kişi sayısının azlığı olduğu da ifade edildi. Raporda, madende toz patlaması riski ve metan gazından kaynaklı riskler olduğu bilinmesine rağmen; gaz ölçümlerinin ve metan drenajının sağlıklı şekilde yapılmadığı ve dinamit patlatma yöntemiyle üretime devam edildiği aktarıldı.

CHP, Amasra’da meydana gelen 41 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamına ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verdi. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzasıyla TBMM’ye verilen önergede, patlamanın sebeplerinin ve sorumlularının tespit edilmesi için Meclis araştırması açılması istendi” ifadelerine yer verdi.