“Komisyon sıfırladı”

Gazetelerin büyük kısmı Yüce Divan oylamasının sonucuna sert tepki gösterirken, yandaş medya ve Milliyet kararı memnuniyetle karşıladı.

07.01.2015

TBMM Soruşturma Komisyonu’ndaki oylamadan sürpriz çıkmadı. AKP’li dört eski bakan, soruşturma komisyonundaki AKP’li 9 vekilin oylarıyla Yüce Divan’a gönderilmekten kurtuldu.

Cumhuriyet, “Saray darbesi” manşetiyle çıktı ve “Cumhurbaşkanı’nın aklama baskısı ve Yüce Divan kararının hükümete karşı ‘darbe girişimi’ olacağına ilişkin medya kampanyasının gölgesinde toplanan TBMM Soruşturma Komisyonu, 4 eski bakanı 5’e karşı 9 oyla Yüce Divan’a sevk etmeme kararı aldı. 9 AKP’li üyenin hepsi Yüce Divan’a karşı oy kullandı. Başbakan yardımcısı Arınç, komisyon üyelerinin ‘vicdanlarıyla karar verdiğini’ savunarak Meclis’teki ikinci oylamaya dikkat çekti. Soruşturma Komisyonu raporunu 9 Ocak’a kadar Meclis’e sunacak. Muhalefet Yüce Divan’a sevk için önerge verecek. Meclis'teki oylama gizli olacak” dedi.

Taraf, “Sağlam iradeyle yargıdan kaçış” başlığını kullandı ve “Yandaş medyada ‘Sağlam irade Cumhur’un başında’ başlığıyla işareti verilen karar, dün açıklandı. Yolsuzluk Komisyonu, 2 bakanı AKP’li 9 üyenin oyuyla Yüce Divan’a sevk etmedi” dedi.

Zaman manşetten verdiği habere, “Komisyon sıfırladı” başlığını attı ve “Meclis Yolsuzluk Komisyonu’nun oylama yapacağı gün, birçok gazetede Meclis’e yönelik ağır ifadelerin yer aldığı bir ilan yayımlandı. Sivil Dayanışma Platformu adına Saray’ın fotoğrafı ile verilen ilanda, Anayasa Mahkemesi ‘vesayet rejiminin son kalıntısı’ diye suçlanırken AKP’li vekillere şöyle denildi: ‘Siyasi kariyerlerini ve kazanımlarını sağlam iradenin gölgesine borçlu olanların küçük hesapları büyük Türkiye yürüyüşünü durdurmaya yetmeyecektir.’ MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Meclis iradesinin tehdit edildiğini belirterek, Sivil Dayanışma Platformu altında toplananları postalsız askerlere benzetti. AYM ve Meclis’e çağrıda bulundu: ‘İlanı verenler ve yayınlayanlar hakkında anayasal düzeni tehdit ve TBMM’yi tahkir ettikleri için işlem yapılmalı.’ Meclis Komisyonu, akşam saatlerinde AKP’li 9 vekilin oyuyla 4 bakanın Yüce Divan’a gitmesini engelledi. Komisyonun dünkü toplantısında sürpriz bir karar da çıktı. Başkan AKP’li Hakkı Köylü, oylama sonrasında eski bakanlar ile çocukları arasındaki konuşmaları içeren ve soruşturma dosyalarında yer alan tapelerin imha edileceğini söyledi. Komisyonda AKP’li vekillerin oyçokluğuyla karar alındığı öğrenildi” dedi.   
Bugün gazetesi haberi manşetinden, “Yüce Divan’ı gizli oylar belirleyecek” başlığıyla verdi ve “Meclis Soruşturma Komisyonu, haklarında 11 ayrı suçlama bulunan 4 eski bakanı Yüce Divan’a göndermedi. Son karar, milletvekillerinin gizli oylamasıyla verilecek” dedi.

Birgün manşetten verdiği habere, “Çok hırsızlar görmüştük de böyle arsızlar, ilk kez gördük” başlığını attı: “Dört eski Bakan’la ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu’nda AKP’li üyeler ‘üst akıl’ yönlendirmesiyle Yüce Divan’a ‘hayır’ dedi.”

Sözcü manşetinde, “Allah’ın huzurunda, milletin vicdanında nasıl aklanacaksınız?” başlığını kullandı ve “Yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan bakanların Yüce Divan’dan kaçırılması demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek. Şaibe bitmeyecek…” dedi.

Yurt, “Sıfırladılar” manşetiyle çıktı ve “Meclis Soruşturma Komisyonu; eski bakanlar Çağlayan, Güler, Bağış ve Bayraktar’ın Yüce Divan’da yargılanmasını reddetti. Son karar, Genel Kurul’da yapılacak gizli oylamada verilecek” dedi.

Hürriyet manşetten verdiği habere, “Komisyon akladı” başlığını attı ve “Meclis Soruşturma Komisyonu, AK Partili 9 üyenin oyu ile 4 eski bakanı Yüce Divan’a göndermeme kararı aldı. Gözler, Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada” dedi.

Sabah, “Kumpasa geçit yok” manşetiyle çıktı ve “Meclis Soruşturma Komisyonu, Paralel darbecilerin tuzağına düşmedi. Yoğun siyasi-psikolojik baskılara ve algı operasyonlarına direnip 4 eski bakan için ‘Yüce Divan’a sevke gerek yok’ kararı verdi” dedi.

Star manşetinde, “Komisyon darbeyi gördü” başlığını kullandı ve “Meclis Soruşturma Komisyonu, yargının takipsizlik kararı verdiği, milli iradenin onayladığı ‘yolsuzluk’ kamuflajlı yeni darbe planına geçit vermedi” dedi.

Akşam manşetten verdiği habere, “Oyun bozuldu” başlığını attı ve “Yolsuzluk iddiaları üzerinden oynanan Yüce Divan oyunu TBMM’de bozuldu. ‘Üst akıl’ın maşası paralel yapı ve destekçilerine rağmen 4 eski bakan hakkında Yüce Divan kararı çıkmadı” dedi.

Yeni Şafak sürmanşetinde yer ayırdığı habere, “Tuzak bozuldu” başlığını attı ve “Meclis Soruşturma Komisyonu, mahkemenin takipsizlik kararına rağmen 4 eski bakanın ‘yolsuzluk suçlamasıyla’ Yüce Divan’a gönderilmesi için yapılan baskılara boyun eğmedi” dedi.

Milliyet manşetinde, “Tapelere imha kararı” başlığını kullandı ve “TBMM Soruşturma Komisyonu 5’e karşı 9 oyla aldığı kararla dört eski bakanın yakınlarıyla görüşmelerinin de tapelerinin yok edilmesini istedi” dedi.

Vatan manşetten verdiği habere, “Son söz Meclis’in” başlığını attı ve “Meclis Soruşturma Komisyonu, 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesini Ak Partili 9 üyenin oylarıyla reddetti. Şimdi sırada Meclis’teki gizli oylama var” dedi.

Habertürk haberi manşetten, “Söz Genel Kurul’da” başlığıyla verdi ve “Komisyonun 9 AK Partili, 4 CHP’li ve 1 MHP’li üyesi, 4 eski bakan için toplandı. 5’e karşı 9 oyla ‘Yüce Divan’a hayır’ çıktı. Meclis’te gizli, ikinci oylama yapılacak” dedi.

“One minute, geliyorum”

Davutoğlu, Erdoğan’ın 2009 yılında “Daha da gelmem” dediği Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na katılıyor.
Taraf manşetin altında yer verdiği habere, “One minute, geliyorum” başlığını attı ve “Erdoğan’ın ‘One minute’ çıkışıyla ‘Bir daha gelmem’ dediği Davos’a, Türkiye 6 yıl sonra Başbakan düzeyinde katılma kararı aldı” dedi.

Sözcü haberi manşetin üstünde, “Davutoğlu, Tayyip’e ‘One minute’ dedi” başlığıyla verdi ve “Erdoğan Ocak 2009’da Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Peres’e, ‘One minute’ şovu yapmış, ‘daha da gelmem’ demişti. Davutoğlu, Erdoğan’a rağmen bu yılki Davos’a gidiyor” dedi. 

Birgün ön sayfasının altında yer verdiği haber için, “Kendi gitmedi, onu gönderiyor” başlığını kullandı ve “Erdoğan’ın 2009’daki ‘Daha da Davos’a gelmem’ çıkışının ardından, Başbakan Davutoğlu’nun 22 Ocak’ta Davos’ta başlayacak olan Dünya Ekonomik Forumu’na katılacağı açıklandı” dedi.  

Yurt birinci sayfasının altındaki habere, “Davutoğlu Davos’a gidiyor” başlığını attı ve “Erdoğan’ın ‘Bir daha gelmem’ dediği Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na Davutoğlu katılacak” dedi.

Hürriyet haberi ön sayfasının altından, “Davutoğlu 22 Ocak’ta Davos’a gidiyor” başlığıyla anonsladı.

Sabah haberi birinci sayfasının altından, “Davutoğlu’nun Davos sürprizi” başlığıyla anonsladı.

Yeni Şafak ön sayfasının altındaki haber için, “6 yıl sonra Davos” başlığını kullandı ve “Başbakan Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu’na katılmak üzere 22 Ocak’ta İsviçre’nin Davos kasabasına gidecek” dedi.

Milliyet birinci sayfasının altında yer verdiği habere, “Davos’a gidiyor” başlığını attı ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2009’da ‘one minute’ çıkışını yapmasının ardından Türkiye ilk kez Başbakanlık düzeyinde Davos’ta temsil edilecek” dedi. 

“Bingöl resmen faili meçhul”

Cumhuriyet, hükümetin gayretleriyle karanlığa gömülen Bingöl suikastı soruşturmasında tutuklu kalmadığını iddia ederken, Zaman gazetesi iki şüphelinin tutukluluk halinin devamına karar verildiğini belirtti. İki gazete de hakimin ciddi bir soruşturma yapılmadığından yakınmasını sayfalarına taşıdı.   
Cumhuriyet habere birinci sayfasında yer verdi. “Bingöl resmen faili meçhul” başlığını kullanan gazete, “Bingöl’de iki polisin öldürüldüğü suikastla ilgili olarak tutuklanan Umut Savaş Koçyiğit dün tahliye edildi. Koçyiğit’in tahliyesiyle soruşturmada tutuklu kalmadı. Tahliye kararı veren yargıç, savcıların suikastı aydınlatmak için çaba sarf etmediğine yönelik eleştirilerde bulundu” dedi.

Zaman ön sayfasının altında yer verdiği habere, “Bingöl suikastında ciddi bir soruşturma yapılmıyor” başlığını attı ve “Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’e yönelik suikastla ilgili davaya bakan hakim, soruşturmayı yürüten savcıyı eleştirdi. Bingöl Sulh Ceza Hakimi Emre Danışman, sanıklardan Umut Savaş Koçyiğit hakkındaki tutuklamayı, yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartıyla kaldırdı. Ali Kılıçgedik ve Erhan Şenyuva’nın tutukluluğunun ise devamına karar verdi. Hakim, kararında, etkili bir soruşturma yürütülmediğini belirtti. 3 ay geçmesine rağmen güvenlik kamerası görüntüleri ile TİB’den gönderilen telefon dökümlerine ilişkin bilirkişi incelemesinin dosyaya girmemesinden yakındı. Yakalanamayan şüphelilerin bulunmasına yönelik ciddi çalışma yapılmadığını da vurguladı” dedi.