“Kuş kafesten çıktı”
Gazetelerde yine Twitter yasağının kaldırılması ile Ergenekon davasının gerekçeli kararıyla ilgili tepkiler yer aldı.
04.04.2014
Radikal, “Türkiye Twitter yasağı ayıbından kurtuldu” üst başlığıyla manşetten verdiği haber için, “Darısı YouTube’a” başlığını kullandı ve “Twitter 14 günlük yasaktan sonra nihayet özgür. Anayasa Mahkemesi’nin önceki günkü ‘Erişimin engellenmesi ifade özgürlüğünün ihlali’ kararı üzerine yasak dün akşam kalktı. Artık DNS ayarıyla oynamak gerekmiyor. YouTube yasağı ise sürüyor” dedi.
Hürriyet manşetin üstünde yer verdiği habere, “14 günlük esaret bitti Twitter özgür” başlığını attı ve “Anayasa Mahkemesi’nin ‘Derhal açılmalı’ kararından 24 saat sonra Twitter’a 2 haftadır uygulanan erişim yasağı dün kaldırıldı” dedi.
Habertürk sürmanşetinde yer ayırdığı habere, “Twitter açıldı kuşlar özgür” başlığını attı: “Anayasa Mahkemesi’nin ‘Twitter’ı açın’ kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Akşamüstü Twitter’a erişim engeli kaldırıldı. Youtube yasağı ise sürüyor. AK Parti, ‘AYM kararı çelişkili, gayri milli’ dedi.”
Vatan habere, “Artık özgür” başlığıyla sürmanşetinde yer verdi ve “Anayasa Mahkemesi kararını TİB 24 saat sonra uyguladı, 13 günlük twitter yasağı dün akşam bitti” dedi.
Milliyet manşetin yanında yer verdiği haber için, “Gecikmeli özgürlük” başlığını kullandı ve “Anayasa Mahkemesi’nin önceki gün ifade özgürlüğüne aykırı bularak kaldırılması yönünde karar aldığı Twitter yasağı ancak dün öğle saatlerinde sona erdi. 20 Mart’tan beri kapalı olan sosyal medya sitesinin açılma kararı, servis sağlayıcılara da iletildi” dedi.
Zaman, “Twitter gecikmeli de olsa açıldı, mavi kuş artık özgür” başlığıyla manşetin yanında gördüğü haberde, “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi Bursa mitinginde sarf ettiği ‘Twitter mivıtır, hepsinin kökünü kazıyacağız’ sözlerinin ardından kapatılan Twitter, iki hafta sonra mahkeme zoruyla erişime açıldı. İdare mahkemesinin yasağın yürütmesinin durduran kararını uygulamayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin aynı yöndeki kararına gecikmeli de olsa uymak zorunda kaldı. 20 Mart’ta yasaklanan Twitter’ın AYM kararından bir gün sonra açılmasını hukukçular anayasal suç olarak değerlendirdi” dedi.
Taraf manşetin altında yer ayırdığı habere, “Twitter açıldı sıra YouTube’da” başlığını attı ve “AYM ‘Modern demokraside internetten vazgeçilemez’ diyerek gerekçeli kararı açıklarken, BTK yasağı kaldırdı” dedi.
Cumhuriyet habere, “AYM yönetimi uyardı, Twitter’a erişim sağlandı” üst başlığıyla ön sayfasının altında, “TİB pes etti” başlığıyla yer verdi ve “Tüm başvuru yolları tüketildikten sonra devreye giren Anayasa Mahkemesi, ilk kez TİB’in mahkeme kararını uygulamamasını başvuru yollarının tükenmesi olarak yorumladı ve idare mahkemesini beklemeden ‘Sınırlamanın kaldırılması demokratik hukuk devleti gereğidir’ dedi. Bunun üzerine bir süre direnen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, sonunda Twitter’a uygulanan erişim yasağını dün akşam saatlerinde kaldırdı. TİB’in kararı, suç duyurusu uyarılarından sonra geldi. AYM’nin kararı ise AKP’nin tepkisini çekti” dedi.
Karşı sürmanşetinde yer ayırdığı habere, “Erdoğan kuşu tutamadı” başlığını attı ve “30 Mart yerel seçimlerinden önce Başbakan Erdoğan’ın hedefinde olan ve yasaklanan Twitter, dün akşam saatlerinde Anayasa Mahkemesi’nin ‘ifade özgürlüğüne aykırı’ kararının ardından erişime açıldı. YouTube yasağı ise sürüyor” dedi.
Yurt haberi manşetin yanında, “Twitter kuşu özgür” başlığıyla gördü ve “AYM’nin kararından sonra Twitter açılıyor. TİB servislere açılma talimatını yolladı” dedi.
Sözcü manşetin altında yer verdiği haber için, “Kuş kafesten çıktı” başlığını kullandı ve “İktidarın yasakladığı sosyal paylaşım sitesi Twitter AYM kararıyla açıldı. Ulaştırma Bakanlığı ve TİB yasağı kaldırdı… Türkiye utançtan kurtuldu. Sırada YouTube’un açılması var” dedi.
Haberi birinci sayfasının altında gören Birgün, “Talimat geldi Twitter açıldı” başlığını attı ve “Twitter’a erişmin engellenmesini ‘ifade özgürlüğünün ihlali’ olarak değerlendiren Anayasa Mahkemesi’nin kararı dün resmi gazetede yayımlandı. Karar akşam saatlerinde Bilgi Teknolojileri Kurulu’na ulaştı. Kararın ulaşmasının ardından twitter kullanıma açıldı” dedi.
Bugün gazetesi habere ön sayfasının altında, “TİB, karara rağmen Twitter’ı gecikmeli açtı” başlığıyla yer verdi ve “Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Twitter yasağını gün boyu sürdüren TİB, akşama doğru erişimi açtı. AYM Başkanı Haşim Kılıç, ‘Eskiden aynı gün uygulanırdı” uyarısı yaptı” dedi.
Yeni Şafak ön sayfasının solunda yer ayırdığı habere, “Engel kalktı” başlığını attı ve “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Anayasa Mahkemesi’nin kararı üzerine Twitter’a erişim engeli koyan mahkeme kararını sitesinden kaldırdı” dedi.
Sabah haberi, “Twitter’a erişim engeli sona erdi” başlığıyla ön sayfasından anonsladı.
Akşam ve Star gazeteleri de habere, “Twitter açıldı” başlığıyla birinci sayfalarında yer verdi.
“3 hükümeti devirecekti”
Ergenekon davasının gerekçeli kararı gazetelerde yankı bulmaya devam etti.
Hürriyet, “Bilmeden terörist” manşetiyle çıktı: “Ergenekon davasının gerekçeli kararında, ‘Genelkurmay Başkanı’ndan terörist mi olurmuş’ sorusuna yanıt verildi: ‘Terör suçunun failleri eylemlerini vatan için faydalı diye düşünür, suç olarak kabul etmez.” Gazete bu haberin resim altında İlker Başbuğ’un gerekçeli karar için “Ciddiye almıyorum” sözlerine de yer verdi.
Bugün manşetinde yer ayırdığı haber için, “Gül ve Ecevit de hedefteymiş” başlığını kullandı ve “Ergenekon’un, 16 bin 600 sayfalık gerekçeli kararında ‘silahlı terör örgütü’ olduğu belirtildi. Ecevit, Gül ve Erdoğan hükümetlerini ortadan kaldırmayı amaçladığı vurgulandı” dedi.
Habertürk manşetten verdiği habere, “Ergenekon Türk gladyosu” başlığını attı ve “Silahlı örgüt ama lideri bulunamadı, iletişimleri sınırlı” dedi. Bu haberin yanında İlker Başbuğ’un kararla ilgili sözlerine yer veren gazete, “Tarihi kumpas” başlığını kullandı ve “Başbuğ: ‘Ciddiye almıyorum’” dedi.
Vatan, “Destan yazmışlar” manşetiyle çıktı ve “Ergenekon davasının 8 ayda yazılan 16 bin 798 sayfalık gerekçeli kararını okumak bile günde 8 saatten tam 2.5 ay alacak. Üstelik bunun içinde, 35 klasörlük ek belgeler yok” dedi.
Karşı manşetinde yer verdiği habere, “Özel Yetkili Yayınevi’nden son kitap” başlığını attı ve “Ergenekon Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı. Hukuk tarihinde ilk kez bir akarar avukatlardan önce gazetecilere verildi. Karar 3 ciltlik kitaptan oluştu ve 16 bin 798 sayfa” dedi.
Cumhuriyet, “Ölmüş Ergenekon mahkemesi ‘siyasi değerlendirmeler içeren’ gerekçeli kararını 8 ay sonra açıkladı” üst başlığıyla verdiği haber için, “17 bin sayfalık enkaz” başlığını kullandı ve “kararını şaibeli gizli tanıklar ve somut deliller olmadan veren mahkeme heyeti, ‘titiz bir çalışma ile’ davayo tamamladığını ileri sürdü. Susurluk kararının bile gerisinde kalan, derin devletle hesaplaşmak yerine muhaliflere ceza yağdıran Ergenekon mahkemesi ‘ilk kez derin devlet yapılanması hakkında bir yargı kararı verildiğini’ iddia etti. Gazetemizi ‘tahrik edicilikle’ suçlayan mahkeme, Başbuğ için de ‘terörist değil terör suçlusu’ dedi. Sanık avukatları ‘Geçmiş darbelere atıf yapılarak, varlığı yargılama boyunca ispatlanamamış bir örgüte vücut verilmeye çalışılmıştır’ diyerek kararı ‘ölmüş’ bir mahkemenin ‘geçerliliği olmayan metni’ olarak niteledi” dedi.
Milliyet habere manşetinde, “Kendine has bir karar” başlığıyla yer verdi ve “Mahkeme heyeti 8 ayda tamamladığı gerekçenin ilk 20 sayfasında yargılama ve yazım sürecindeki eleştirilere karşı kendini savundu” dedi.
Zaman manşetin yanında yer ayırdığı haber için, “Derin devletle ilgili ilk kez bir yargı kararı verilmiştir” başlığını kullandı ve “Türkiye’nin son 7 yılına damgasını vuran Ergenekon davasının gerekçeli kararı açıklandı. 2007’de Ümraniye’de ele geçirilen el bombaları ile başlayan davanın gerekçeli kararında mahkeme; Ergenekon’un amacını, ‘hükümeti şiddet kullanarak yıkma’ olarak açıkladı” dedi.
Radikal habere manşetin yanında, “3 hükümeti devirecekti” başlığıyla yer verdi ve “Ergenekon’un gerekçesinde ‘derin devlete ilk ceza’ vurgusu var. Örgütün Ecevit, Gül ve Erdoğan hükümetlerini yıkmaya çalıştığı da belirtildi” dedi.
Yurt manşetin altında verdiği habere, “Ergenekon’a ‘korsan gerekçe’” başlığını attı ve “Dağıtılan Ergenekon Mahkemesi jet hızıyla 16 bin sayfa gerekçe yazdı. Mahkemenin basını çağırarak anlattığı ‘gerekçeler’ hukuk dışı bulundu” dedi.
Taraf ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Başbuğ için terörist demedik” başlığını attı: “Ergenekon Davası’nın 16 bin sayfalık gerekçeli kararı, sonunda yayınlandı. Kararda, İlker Başbuğ için mahkeme heyetinin ‘terörist’ ifadesini kullanmadığı belirtilerek, ‘Bu yakıştırmayı basın yaptı’ dendi. Kararla ilgili açıklama yapan Başbuğ ise, ‘Ciddiye almıyorum’ dedi.”
Sözcü haberi birinci sayfasının altından, İlker Başbuğ’un sözlerini başlığa çıkartarak verdi: “16 bin değil 116 bin sayfa yazsan ne olur”.
Birgün habere, “Gerekçesi anlaşılmayan karar” başlığıyla ön sayfasında yer ayırdı ve “Ergenekon davasının gerekçeli kararı UYAP üzerinden açıklandı. AKP’nin kendisine muhalif kesimle hesaplaşma davası olarak yorumlanan davanın yaklaşık 8 ay sonra açıklanan kararında ‘derin devlet’in yargılandığı öne sürüldü” dedi.
Star, “Ergenekon üç Başbakana darbe planladı” manşetiyle çıktı ve “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 275 sanıklı Ergenekon davasının 16 bin 798 sayfalık gerekçeli kararını 8 ay sonra açıkladı. Derin devletin ilk kez yargı önüne çıktığı davada Ecevit, Gül ve Erdoğan hükümetlerine darbe girişimi delilleriyle ortaya konuldu” dedi.
Yeni Şafak sürmanşetinde yer verdiği habere, “Ergenekon var hedefi hükümet” başlığını attı: “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Ağustos 2013’te biten Ergenekon davasının gerekçeli kararını açıkladı. 16 bin 798 sayfadan oluşan kararın önsözünde, ‘Yerli Gladyo delillerle açık şekilde ortaya kondu’ dendi.”
Akşam gazetesi ise habere ön sayfasının altında, “Gerekçe derin devlet” başlığıyla yer ayırdı ve “Ergenekon davasının 16 bin 798 sayfalık gerekçeli kararı açıklandı. Cumhuriyet tarihinde yargı ilk kez ‘derin devlet’ ifadesini kullandı. Örgütün Erdoğan’ın yanı sıra Gül’ü ve Ecevit’i de hedef aldığını açıkladı” dedi.