Olağanüstü Hâl’de Gazeteciler – 159
Çiğdem Toker’e 1,5 milyon TL tazminat talepli yeni dava açıldı; Nur Ener’e 7,5 yıl hapis cezası verildi
25.05.2018
Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker’e bir yazısı nedeniyle geçtiğimiz aylarda açılan manevi tazminat davasına bir yenisi eklendi. Toker’e açılan ikinci manevi tazminat davasının da ilki gibi 1,5 milyon TL tazminat talebiyle açıldığı öğrenildi.
Toker’in Twitter hesabından paylaştığı bilgilere göre, Şenbay Madencilik adlı şirket tarafından açılan davanın gerekçesi Toker’in 22 Ekim 2017 tarihinde yayımlanmış olan “Tasarruf arıyorsanız metro ihalelerine bakın” başlıklı yazısı.
Toker’e yine 2017 yılında yayımlanan “Rusya’ya domatesler de Bayburt’tan” yazısı nedeniyle Agrobay Seracılık şirketi tarafından 1,5 milyon TL manevi tazminat talebiyle Ocak ayında dava açılmıştı. İkinci manevi tazminat davasını açan Şenbay Madencilik’in Agrobay ile aynı grup bünyesinde faaliyet yürüttüğü öğrenildi. Agrobay tarafından açılan davanın görülmesine 19 Haziran’da Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde başlanacak.
Yeni Asya editörü Nur Ener Kılınç hapis cezasına çarptırıldı
Yeni Asya gazetesi editörü Nur Ener Kılınç, “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 24 Mayıs günü İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Kılınç’ın ev hapsinin devamına karar verdi.
P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan ulaşılabilir.
Ahmet Altan’a açılan manevi tazminat davası reddedildi
Tutuklu yazar ve gazeteci Ahmet Altan hakkında tazminat talebiyle açılan üç ayrı dava geçtiğimiz hafta içinde İstanbul ve Ankara’daki mahkemelerde görüldü.
İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesi, 22 Mayıs günü görülen duruşmada, Altan’a emekli Kurmay Albay ve CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek tarafından manevi tazminat talebiyle açılan davayı reddetti.
Aynı gün Ankara’da Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nde ise AKP eski milletvekili Recep Yıldırım tarafından Altan’ın köşe yazıları gerekçesiyle açılan ve ilk derece mahkemesince reddedilmiş olan davanın temyiz incelemesi vardı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Yıldırım’ın talebi üzerine duruşmalı olarak görülen davadaki kararını önümüzdeki haftalarda açıklayacak.
Duruşmalarla ilgili habere bu bağlantıdan ulaşılabilir.
Altan’a manevi tazminat talebiyle açılan davalardan bir diğeri ise 24 Mayıs günü Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Dava, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Altan’ın Ocak 2012 tarihli “Devlet Yardakçılığı ve Ahlak” başlıklı yazısında kişilik haklarını ihlâl ettiği gerekçesiyle açılmıştı. Davanın bir önceki duruşmasında, aynı yazı nedeniyle açılan ceza davasının sonucunun beklenmesine karar verilmişti.
Duruşmada söz alan Altan’ın avukatı Ergin Cinmen, ceza yargılamasında ilk derece mahkemesinin Yargıtay’ın bozma kararına uyarak beraat kararı verdiğini hatırlattı. Cinmen, “Karar henüz kesinleşmemiştir, ancak kesinleşmesinin beklenmesine gerek yoktur” diyen Cinmen, davanın reddine karar verilmesini talep etti.
Erdoğan’ın avukatı ise sözlü yargılama için süre talep etti.
Süre talebini dikkate alan mahkeme, davayı 11 Eylül 2018 tarihine erteledi.
Özgürlükçü Demokrasi ve Gün Matbaa iddianameleri hazırlandı
Mart ayı sonunda polis operasyonuna hedef olan ve kayyum atanan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu 14 çalışanı hakkında iddianame hazırlandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı tarafından hazırlanan 67 sayfalık iddianame, 23 Mayıs’ta İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
İddianamede, aralarında gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’un da bulunduğu 14 gazeteciye “örgüt üyeliği,” “örgüt propagandası,” “örgütlerin yayınlarını basmak veya yayınlamak” suçlamaları yöneltiliyor.
İddianamenin büyük bölümünü gazetenin 20 Ocak’tan sonra sayfalarında yer verdiği haberlerin oluşturduğu bildirildi. İddianamede yayınlarda Türkiye’nin Afrin’de yürüttüğü operasyonla ilgili “devlet aleyhine yalan haberlerle olumsuz bir algı oluşturmak amacıyla rutin ve sistematik şekilde terör örgütü propagandası yapıldığı” ileri sürüldü.
Haklarında iddianame hazırlanan gazeteciler şunlar: Davut Uçar, Ersin Çaksu, Fırat Benli, Günay Aksoy, Hicran Urun, İhsan Yaşar, İshak Yasul, Mehmet Ali Çelebi, Mizgin Fendik, Önder Elaldı, Pınar Tarlak, Ramazan Sola, Reyhan Hacıoğlu, Yılmaz Yıldız. İddianamede 6 kişi için de yakalama kararı bulunuyor.
Özgürlükçü Demokrasi’nin basımını yapan Gün Matbaacılık’ın tutuklu bulunan 21 çalışanı hakkında da iddianame hazırlandı. Mezopotamya Ajansı’nın 22 Mayıs tarihli haberine göre, iddianamede, matbaada basımı yapılmış olan “Zimanê Kurdî” adlı dilbilgisi kitabı “Sözde Kürtçe dil bilgisi” olarak gösterildi. Soruşturmaya konu tek delilin basımı yapılan yayınlar olduğu öğrenildi.
Ilıcak’ın casusluk suçlamasıyla yargılandığı dava ertelendi
Tutuklu gazeteci Nazlı Ilıcak’ın “casusluk” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması 23 Mayıs günü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görüldü.
Ilıcak bu davada 2 Ocak 2015 tarihinde yayınlanan Bugün gazetesindeki köşe yazısında Genelkurmay kayıtlarından çıkarılarak imha edildiği tespit edilen gizli bir belgeye yer verdiği iddiasıyla “Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama” suçlamasıyla müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Ilıcak, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşma savcısı, Ilıcak’ın söz konusu yazıyı görsel medyada açıklayıp açıklamadığının, sosyal medyada paylaşıp paylaşmadığının araştırılmasını talep etti.
Söz alan Ilıcak ise söz konusu yazının çıktığı tarihte Bugün gazetesinde çalıştığını belirterek, “Söz konusu yazı bir haber değil, yorumdur. Başka yerler de yararlanmış olabilir. Bu beni bağlamaz” dedi.
Basın Kanunu’nun 26. maddesinde düzenlenen 4 aylık hak düşürücü sürenin amacının basın özgürlüğünü korumak olduğunun altını çizen Ilıcak, “Sosyal medyada benim tarafımdan paylaşılmadı. Paylaşım yapılıp yapılmadığını da bilmiyorum. Savcının talebine katılmıyorum. Davanın düşürülmesini talep ediyorum” diye konuştu. Ilıcak’ın avukatları da düşme kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme başkanı, Milli Savunma Bakanlığı avukatının davaya katılma talebinde bulunduğunu belirtti. Suçtan zarar görme ihtimali dikkate alınarak bakanlığın davaya katılma talebini kabul eden mahkeme heyeti, RTÜK'e yazı yazılarak söz konusu yazının sanığın devamlı katıldığı veya misafir olarak katıldığı programlarda açıklamada bulunup bulunmadığının araştırılmasına karar verdi.
Dava 18 Ekim 2018 tarihine ertelendi.
Erdoğan Alayumat üçüncü duruşmasında tahliye edildi
Kapatılan Dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman’ın “casusluk” ve “örgüt üyelği” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın üçüncü duruşması 23 Mayıs günü Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme duruşmanın sonunda verdiği ara kararında 2017 yılının Temmuz ayından bu yana tutuklu bulunan Alayumat’ın tahliyesine karar verdi.
İddianamede Alayumat ve Akman’a yöneltilen suçlamaların dayanağı yaptıkları haberler ve bilgisayarlarında bulunan haber fotoğrafları. Her iki gazeteci de 45’er yıl hapis istemi ile yargılanıyor.
Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı’ndan Alayumat tarafından fotoğrafı çekilen bir yerleşkenin askerî amaçla kullanıp kullanılmadığına dair yazı istemişti.
Çarşamba günü görülen duruşmada, Genelkurmay’dan beklenen yazının aradan geçen 3,5 aya rağmen gelmediği görüldü.
Alayumat ve Akman’ın avukatı Tugay Bek, müvekkillerinin üzerinde çıkan materyaller ve önceki duruşmada mahkemece dinlenen tanık ifadelerinin müvekkillerinin gazetecilik yaptıklarını ortaya koyduğunu belirterek, Alayumat’ın tahliyesini talep etti.
Mahkeme, Alayumat'ın adlî kontrol olmaksızın tahliyesine, Akman’a uygulanan adlî kontrol uygulamasının ise devamına karar vererek davayı 19 Ekim 2018 tarihine erteledi.
Tutuklu gazeteci Sayılğan duruşmaya bağlanamadı
Tutuklu Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılgan’ın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine 23 Mayıs günü Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Trabzon’da tutuklu bulunan Sayılgan, SEGBİS sistemindeki arıza nedeniyle duruşmaya bağlanamadı. Duruşma sonunda mahkeme Sayılğan’ın tutukluluğuna devam kararı verdi.
P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan ulaşılabilir.
Fahrettin Kılıç tahliye edilmedi
Özgür Toplum dergisi çalışanı Fahrettin Kılıç, “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın 23 Mayıs günü Adana’da görülen ikinci duruşmasında hâkim karşısına çıktı.
Kılıç, Adana’da 28 Mart 2017 tarihinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında Kılıç ve avukatı hazır bulundu. Duruşmada tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yapan Kılıç suçlamaları reddetti ve dergileri kazanç sağlamak amacıyla sattığını belirterek tahliyesini talep etti.
Savcı Kılıç’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Savcının talebi doğrultusunda Kılıç’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme davayı 18 Eylül 2018 tarihine erteledi.
Ahmet Şık’ın 301’den yargılandığı dava Eylül’e ertelendi
Araştırmacı gazeteci ve Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ahmet Şık, Twitter paylaşımları gerekçesiyle iki ayrı iddianame üzerinden yargılandığı davanın 22 Mayıs günü İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşmasında hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, esas hakkında savunma için süre talebinde bulunan Şık ve avukatının talepleri doğrultusunda davayı 18 Eylül 2018 tarihine erteledi.
P24 tarafından izlenen duruşmayla ilgili habere bu bağlantıdan ulaşılabilir.
Özgürlükçü Demokrasi çalışanları Serkan ve Özkan Erdoğan beraat etti
Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanları Özkan Erdoğan ve Serkan Erdoğan, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuksuz olarak yargılandıkları davanın 22 Mayıs günü görülen duruşmasında beraat etti.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Mersin 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında Özkan Erdoğan ve Serkan Erdoğan ile avukatları hazır bulundu.
Özkan Erdoğan ve Serkan Erdoğan Mersin’de 29 Temmuz 2017 tarihinde polis tarafından gözaltına alınmış, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla tutuklanmış, Ocak ayında görülen ilk duruşmalarında mahkeme tarafından tahliye edilmişlerdi.
Özkan Erdoğan ve Serkan Erdoğan savunmalarında dağıtımını yaptıkları Özgür Toplum dergisinin yasal olduğunu, derginin savcılığın onayı ile çıktığını ve kendilerinin de yasal olduğunu bildikleri derginin dağıtımını yaptıklarını dile getirerek, suçlamaları reddetti ve beraatlerini talep etti.
Savcı, dağıtımı yapılan dergilerin yasal olduğunu ve sanıkların çalışmalarını gazetecilik faaliyeti kapsamında değerlendirdiğini belirterek beraatlerini istedi. Mahkeme savcının talebini dikkate alarak her iki gazete çalışanının beraatine karar verdi.
“Badem Bıyık” davasında gazeteci Candemir beraat etti
Gazeteci Oktay Candemir’in 22 Aralık 2017 tarihinde vanhaberdar.com adlı haber sitesinde yayınlanan “Badem Bıyık bilakis… Van Valisi bize ne anlatıyor” başlıklı yazısı üzerine Van Valisi Murat Zorluoğlu tarafından açılan “hakaret” davası sonuçlandı. Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Candemir’in yazısını düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirerek gazetecinin beraatine hükmetti.
Konu ile ilgili habere bu bağlantıdan ulaşılabilir.
Geride kalan haftanın diğer ifade özgürlüğü davaları
- Gırgır dergisi karikatüristi Seyfi Şahin, “Musa Kızıldeniz’i ayırır ve Yahudileri kurtarır” başlıklı karikatürüyle “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçunu işlediği gerekçesiyle 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi, “sanığın sabıkalı geçmişi ve aynı suçtan derdest davanın bulunması, kişilik özellikleri, cezanın bireyselleştirilmesi ve ıslahı kapsamında sanığın yeniden suç işlemeyeceği konusunda olumlu kanaat oluşmaması” gerekçeleriyle cezanın ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına hükmetti.
- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Eren Erdem, 22 Mayıs sabahı Almanya’ya seyahat etmek üzere gittiği Atatürk Havalimanı’ndan, hakkında 22 yıl hapis istemiyle hazırlanan iddianame kapsamında alınan yurt dışı yasağı nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı. Erdem’le ilgili suçlamalar arasında MİT TIR’ları operasyonuna ilişkin tutanakların kendisinde bulunması ve bunları yayması ile Zaman gazetesine operasyon yapıldığı gün gazeteye giderek destek olmasının bulunduğu öğrenildi. Açılan davadan sonra 22 Mayıs akşamı Artı TV’de hakkındaki iddialarla ilgili açıklamalar yapan Erdem hakkında bu sözleri nedeniyle da İstanbul Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
- Akademisyen Bülent Şık hakkında, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan ve toplum sağlığını ilgilendiren yazı dizisi nedeniyle soruşturma açıldı. Sağlık Bakanlığı’nın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmaya gerekçe olarak “Göreve ilişkin sırrın açıklanması; yasaklanan bilgileri temin; yasaklanan bilgileri açıklama ve takdir olunacak diğer suçlar” gösterildi. Şık’ın “Türkiye'yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi” başlıklı yazı dizisi 15 Nisan 2018 gününden itibaren dört gün boyunca yayınlanmıştı.
- Tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’e “terör örgütü propagandası” ve “yürüyüş kanununa muhalefet” suçlamalarıyla verilmiş olan 9 yıl 2 aylık hapis cezası onandı. Yerel mahkemenin kararını onayan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi ayrıca avukatların tahliye talebini de reddederek Baluken'in tutukluluğunun devamına hükmetti. Baluken, 24 Haziran seçimleri için HDP aday listesinde Batman 1. sırada yer almıştı, ancak hakkındaki kararın kesinleşmesi nedeniyle aday listesinden çıkarılacak.
Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi
P24 tarafından açık kaynaklardan derlenen bilgilere göre, 25 Mayıs 2018 itibariyle Türkiye’de en az 174 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.
Ayrıntılı listeye buradan ulaşılabilir.
1 Abdulkadir Turay, DİHA muhabiri
2 Abdullah Kaya, DİHA muhabiri
3 Abdullah Kılıç, Habertürk
4 Abdullah Özyurt, Zaman gazetesi muhabiri
5 Abdulvahap İş, serbest gazeteci
6 Adil Demirci, ETHA muhabir
7 Ahmet Altan
8 Ahmet Feyzullah Özyurt
9 Ahmet Memiş, gazeteci, Haberdar internet sitesi
10 Ahmet Metin Sekizkardeş, Zaman gazetesi
11 Ahmet Turan Alkan, Eski Zaman yazarı
12 Ahmet Yavaş, TRT (Erzurum)
13 Ali Ahmet Böken, TRT Haber koordinatörü
14 Ali Akkuş, eski Zaman gazetesi yayınlar editörü
15 Ali Aşikar, Azadiya Welat
16 Ali Babür Boysal, Zaman gazetesi tasarımcı
17 Ali Sönmez Kayar, ETHA muhabiri
18 Ali Ünal, Zaman köşe yazarı
19 Ali Yüce, TRT Radyosu yayın şefi
20 Arafat Dayan, Demokratik Ulus eski yazı işleri müdürü
21 Aslı Ceren Aslan, Özgür Gelecek yazı işleri müdürü
22 Ayşe Nazlı Ilıcak, Yarına Bakış gazetesi yazarı
23 Ayşenur Parıldak, Haberdar ve Zaman
24 Aytekin Gezici, gazeteci-yazar
25 Aziz İstegün, Diyarbakır Zaman bölge temsilcisi
26 Barış Ceyhan, Özgürlükçü Demokrasi çalışanı
27 Bayram Kaya, Zaman muhabiri
28 Behram Kılıç, Zaman eski yazarı
29 Beytullah Özdemir, Zaman gazetesi Düzce temsilcisi
30 Burçin Dokgöz, Çorum eski Zaman ve Cihan muhabiri
31 Cemal Azmi Kalyoncu, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı
32 Cemal Tunç, Gün Matbaa çalışanı
33 Ceren Taşkın, Hatay'ın Sesi
34 Cuma Ulus, Millet Gazetesi yayın koordinatörü
35 Cumali Öz, Gün Matbaa çalışanı
36 Cüneyt Seza Özkan, Samanyolu TV haber yönetmeni
37 Çetin Kurşun, Azadiya Welat
38 Emin Demir, serbest gazeteci
39 Emre Soncan, eski Zaman savunma muhabiri
40 Ercan Gün, Fox TV haber editörü
41 Erdal Süsem, Eylül dergisi editörü
42 Erdal Şen, eski Meydan gazetesi yazı işleri müdürü
43 Erdoğan Zamur, Gün Matbaa çalışanı
44 Erol Yüksel, TRT Haber Dairesi başkan yardımcısı
45 Erol Zavar, Odak dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü
46 Fahrettin Kılıç, Özgür Toplum
47 Faruk Akkan, Cihan Haber Ajansı
48 Ferhat Çiftçi, Azadiya Welat gazetesi Gaziantep temsilcisi
49 Ferhat Parlak, Silvan Mücadele gazetesi sahibi
50 Fevzi Yazıcı
51 Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Türksolu gazetesi yazarı
52 Gökhan Öner, Dihaber eski muhabiri
53 Gurbet Çakar, Hevi Kadın dergisi
54 Gültekin Avcı
55 Habip Güler, Eski Zaman muhabiri
56 Hakan Aksel, TRT yapımcı-yönetmen
57 Hakan Ergün, Azadiya Welat ve Özgür Gündem dağıtımcısı
58 Hakan Taşdelen
59 Halil İbrahim Mert, TRT (Erzurum)
60 Hamit Dilbahar, Azadiya Welat gazetesi yazarı
61 Hamza Günerigök, TRT spikeri
62 Hanım Büşra Erdal, eski Zaman muhabiri ve köşe yazarı
63 Hasan Duman, Özgürlükçü Demokrasi dağıtımcı
64 Hatice Duman, Atılım gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü
65 Havva Cuştan, ETHA muhabiri
66 Haydar Ergül, Demokratik Modernite dergisi editörü
67 Hicran Ürün, Özgürlükçü Demokrasi editörü
68 Hidayet Karaca, Samanyolu Yayın Grubu başkanı
69 Hüseyin Aydın, Cihan muhabiri
70 İbrahim Kareyeğen, eski Zaman gazetesi yazı işleri müdürü
71 İdris Okur, Cihan Haber Ajansı Çorum muhabiri
72 İdris Sayılgan, DİHA
73 İdris Yılmaz
74 İhsan Sinmiş, Gün Matbaa çalışanı
75 İhsan Yaşar, Özgürlükçü Demokrasi imtiyaz sahibi
76 İrfan Karaca, Gün Matbaa çalışanı
77 İshak Yasul, Özgürlükçü Demokrasi sorumlu yazı işleri müdürü
78 İsmail Çoban, Azadiya Welat eski yazı işleri müdürü
79 İsmail Ersan, AA Yalova temsilcisi
80 İsminaz Temel, ETHA editörü
81 Kamuran Sunbat, DİHA eski Çukurova muhabiri
82 Kasım Zengin, Gün Matbaacılık sahibi
83 Kazım Canlan, Cihan haber ajansı eski Ankara haber müdürü
84 Kazım Göçer, Gün Matbaa çalışanı
85 Kemal Daşdöğen, Gün Matbaa çalışanı
86 Kemal Demir, TV10 kameramanı
87 Kemal Özer, Evrensel
88 Kemal Sancılı, Özgür Gündem imtiyaz sahibi
89 Kenan Karavil, Radyo Dünya genel yayın yönetmeni
90 Kubilay Çelik, Antropolog dergisi sorumlu yazı işleri müdürü
91 Mahmut Abay, Gün Matbaa çalışanı
92 Mehmet Ali Ay, muhabir, Vahdet ve Bugün gazeteleri
93 Mehmet Ali Çelebi, Özgürlükçü Demokrasi editörü
94 Mehmet Altan
95 Mehmet Baransu, Taraf gazetesi yazarı
96 Mehmet Dursun
97 Mehmet Emin Sümeli, Gün Matbaa çalışanı
98 Mehmet Güleş, DİHA
99 Mehmet Gündem, Milliyet gazetesi eski yazarı
100 Mehmet Kadir Özkara, Gün Matbaa çalışanı
101 Mehmet Kuru, Zaman Eskişehir muhabiri
102 Mehmet Sıddık Damar
103 Meltem Oktay, DİHA
104 Mikail Barut, Özgür Halk Dergisi eski editörü
105 Miktat Algül, Mezitli FM genel yayın koordinatörü
106 Mizgin Çay, Radyo Karacadağ
107 Muhammed Sait Kuloğlu, Subuhaber.com imtiyaz sahibi
108 Muhammet Özkan, Gün Matbaa çalışanı
109 Muhsin Pilgir, Zaman ve Cihan haber ajansı muhabiri
110 Murat Çapan, Nokta sorumlu yazı işleri müdürü
111 Murat Dağdeviren, Demokrat Gebze gazetesi sahibi
112 Musa Kaya, Gün Matbaa çalışanı
113 Mustafa Erkan Acar, Bugün gazetesi haber müdürü
114 Mustafa Gök, Ekmek ve Adalet dergisi Ankara temsilcisi
115 Mustafa Göktaş, Özgür Gündem Şanlıurfa muhabiri
116 Mustafa Ünal, gazeteci (Zaman)
117 Mutlu Çölgeçen, Millet gazetesi yazı işleri koordinatörü
118 Mutlu Özay, Cihan haber ajansı muhabiri
119 Mümtazer Türköne, Zaman köşe yazarı
120 Mürsel Demir, Gün Matbaa çalışanı
121 Nadir Yücel, Çorum Yıldız genel yayın yönetmeni
122 Necat Hizarcı, Gün Matbaa çalışanı
123 Nedim Türfent, DİHA
124 Nizamettin İzgi, Batman gazetesi sahibi
125 Nuh Gönültaş
126 Nuri Durna, TRT
127 Nuri Yeşil, Azadiya Welat gazetesi Dersim temsilcisi
128 Nurullah Kaya, Gaziantep Zaman bölge temsilcisi
129 Oğuz Usluer, Habertürk eski yayın koordinatörü
130 Osman Yakut, Zaman Antalya
131 Ömer Oruç, eski Cihan muhabiri
132 Özcan Keser, TRT muhabiri
133 Özgür Bozkurt, Gün Matbaa çalışanı
134 Pınar Gayıp, ETHA muhabiri
135 Pınar Tarlak, Özgürlükçü Demokrasi çalışanı
136 Polat Arslan, Gün Matbaa çalışanı
137 Reyhan Çapan, Özgür Gündem yazı işleri müdürü
138 Reyhan Hacıoğlu, Özgürlükçü Demokrasi editörü
139 Sadettin Demirtaş, Gün Matbaa çalışanı
140 Sadık Demir, Radyo Karacadağ
141 Sait Gürkan Tuzlu, Cihan haber ajansı muhabiri
142 Salih Erbekler, Radyo Karacadağ
143 Sami Tunca, Mücadele Birliği dergisi yazı işleri müdürü
144 Seda Taşkın, Mezopotamya Ajansı muhabiri
145 Semiha Mete, Özgürlükçü Demokrasi
146 Semiha Şahin, ETHA editörü
147 Serhat Şeftali, Zaman gazetesi eski Akdeniz bölge temsilcisi
148 Serkan Aydemir, Bitlis Aktüel gazetesi muhabiri
149 Serpil Ünal, Mücadele Birliği gazetesi muhabiri
150 Sertan Önal, Halkın Günlüğü muhabir
151 Seyid Kılıç, TRT Haber
152 Seyithan Akyüz, Azadiya Welat gazetesi Adana temsilcisi
153 Songül Yücel, Önsöz dergisi genel yayın yönetmeni
154 Süleyman Acar, Mücadele Birliği gazetesi genel yayın yönetmeni
155 Süleyman Güneş, Gün Matbaa çalışanı
156 Şahabettin Demir, DİHA muhabiri
157 Şeref Yılmaz, Irmak TV
158 Şerife Oruç, DİHA muhabiri
159 Togay Okay, Özgür Gelecek
160 Turgut Usul, TRT muhabiri
161 Ufuk Şanlı, eski Vatan yazarı
162 Uğur Selman Kelekçiler, Gün Matbaa çalışanı
163 Ünal Tanık, Rota Haber genel yayın yönetmeni
164 Vahit Yazgan, İzmir Zaman bölge temsilcisi
165 Veli Büyükşahin, TV 10 yöneticisi
166 Veli Haydar Güleç, TV 10 yöneticisi
167 Yakup Çetin, eski Zaman muhabiri
168 Yakup Şimşek, Zaman marka pazarlama müdürü
169 Yalçın Güler, TRT (Erzurum)
170 Yener Dönmez, Habervaktim sitesi
171 Yetkin Yıldız, Aktif Haber sitesi yayın yönetmeni
172 Yılmaz Kahraman, Özgür Halk dergisi editörü
173 Zehra Doğan, Jinha
174 Ziya Ataman, DİHA muhabir