‘Önemli olan katılmaktı’
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2014 Dünya Basın Özgürlüğü raporunu, birinci sayfasında manşetten gören tek gazete Birgün oldu
13.02.2014
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi yayınlandı. Rapora göre Türkiye 180 ülke arasında 154'üncü sırada.
Az sayıda gazete bu utanç tablosunu vitrinine koymaya cesaret edebildi ve böylece “Türkiye’de basın neden bu halde?” sorusunun kendi üzerine düşen cevabını da vermiş oldu.
Haberi birinci sayfasında manşetten gören tek gazete Birgün’dü.
“Önemli olan katılmaktı” başlığını kullanan gazete haberin içinde İspanya Başbakanı’nın ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan ve gazeteciler arasında yaşanan gerginliğin İspanya basınındaki yankılarından da bahsederek, “2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye, 180 ülke arasında 154’üncü oldu. İspanya basını da Erdoğan’ın gazetecilere karşı tavırlarını ‘saldırgan’ olarak nitelendirdi” dedi.
Sözcü habere manşetin altında geniş yer ayırdı. “Basın özgürlüğünde Afganistan’dan 26 sıra aşağıdayız” üst başlığını kullanan gazete, “Alo Fatih, Afganistan’dan puan al, Türkiye’ye koy!” başlığını attı.
Bugün sürmanşetinde yer verdiği haber için, “Basın özgürlüğünde ‘Kara liste’ utancı” başlığını kullandı ve “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün yayımladığı Basın Özgürlüğü Endeksi’mde Türkiye son 9 yılda 56 sıra geriledi” dedi.
Taraf, “11 yılda 55 sıra geriledik” başlığıyla habere birinci sayfasının ortasında yer verdi ve “Basın özgürlüğünde 154. sıraya düşen Türkiye, Irak’ın gerisinde kaldı” dedi.
Milliyet hazin tabloyu ön sayfasının altında gördü ve “Özgür basında 154’üncüyüz” başlığını attı.
Cumhuriyet gazetesinin birinci sayfasında, “Basın özgürlüğü dibe vurdu” başlığıyla yer alan haber, Hürriyet gazetesinde ise ön sayfanın en altında, yanındaki ilanın bile 3’te biri büyüklüğünde, “Basın özgürlüğünde sıramız: 154” başlığıyla kendine yer buldu.
Zaman, Vatan, Habertürk ve Yurt habere iç sayfalarında yer verdi.
Hükümete yakın gazeteler Sabah, Star, Yeni Şafak ve Akşam ise göz ardı edilemeyecek payları bulunduğu durumu özetleyen haberi sayfalarında görmedi.
İSPANYOLLAR ŞAŞKIN!
El Pais gazetesinden Carlos E. Cue’nin, geçtiğimiz gün İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’la ortak düzenlediği basın toplantısında beklemediği sorularla karşılaşan Başbakan Erdoğan’ın, Zaman muhabiri Ahmet Dönmez’e karşı tutumu ile iki Başbakan’ın benzer sorulara nasıl cevaplar verdiğini değerlendiren yazısı ve İspanya gazetelerinin “Erdoğan şaşkınlığı” Türk basınından pek rağbet görmedi.
Sadece Bugün, Zaman, Cumhuriyet, Birgün ve Karşı gazeteleri “Bir İspanyol gazetecinin gözünden Türkiye Başbakan’ı Tayyip Erdoğan” temalı yazıdan ve İspanya basınının tepkisinden birinci sayfalarında bahsetti.
Zaman manşetin solunda yer verdiği habere Cue’nin ağzından, “Gazeteci yolsuzluğu sordu, Erdoğan bıçağa sarıldı” başlığını attı.
Bugün ön sayfasında kutu içinde verdiği haber için, “İspanyol basını şoke olmuş” başlığını kullandı.
Karşı birinci sayfasının solunda tek sütun yer verdiği habere, “İspanyollar Erdoğan’ı anladı” başlığını attı.
Cumhuriyet ise birinci sayfasının ortasında yer verdiği haber için, “Gazeteciler neden hapis şimdi anladık” başlığını kullandı.
Hürriyet, Milliyet, Vatan, Taraf, Birgün ve Sözcü habere iç sayfalarında yer verirken Radikal, Habertürk ve Yurt haberi sayfalarında görmedi.
Sabah, Star, Akşam ve Yeni Şafak ise konuya ilişkin herhangi bir haber yapma gereği duymadılar.
GAZETELER, GAZETECİLERİN SESİNE ALDIRMADI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi’nin Başbakan Erdoğan’ın basına karşı tutumunu eleştiren açıklamaları önce gazeteler tarafından “engellendi”.
Sadece Bugün gazetesi açıklamaları birinci sayfasından, “Gazeteci örgütleri Erdoğan’ı kınadı” başlığıyla verdi.
Zaman, Vatan, Cumhuriyet, Taraf, Milliyet, Birgün ve Sözcü haberi iç sayfalarında gördü.
Hürriyet, Radikal, Habertürk, Karşı ve Yurt’un yanı sıra Sabah, Yeni Şafak, Akşam ve Star da habere sayfalarında yer vermedi.
100 MİLYON DOLAR BORÇ OLUR MU?
“İtiraf havuzuna” iş adamı Nihat Özdemir de katıldı. Sabah-atv yolsuzluğu için Başbakan’ın talimatıyla oluşturulan “havuza” 100 milyon dolar verdiği söylenen Özdemir iddiaları kabul etti.
Özdemir’in itirafını yalnız Hürriyet, Vatan, Cumhuriyet, Yurt ve Sözcü gazeteleri ön sayfadan gördü.
Hürriyet, birinci sayfasının altında yer verdiği habere, “Özdemir: 100 milyon doları borç verdim” başlığını attı.
Vatan ön sayfasının en altında kullandığı haber için, “100 milyon dolar borç” dedi.
Cumhuriyet sürmanşette gördüğü haber için, “İşadamı Özdemir’den itiraf” üst başlığını kullandı ve “100 milyon doları borç olarak verdim” başlığını attı.
Yurt, “Nihat Özdemir: Sabah’ı satın almadım, 100 milyon dolar borç verdim” başlığını attı. Gazete ayrıca, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Nihat Özdemir’le ilgili, “100 milyonu nasıl kazandı?” sorusuna da ön sayfasında yer verdi.
Sözcü ise, “İşadamı Özdemir’den Sabah-atv havuzu itirafı” üst başlığıyla verdiği haber için, “100 milyon dolar verdim ama…” başlığını kullandı.
Milliyet, Radikal, Bugün ve Birgün haberi iç sayfalarında kullandı.
Sabah, Star, Yeni Şafak ve Akşam, Özdemir’in itirafını görmezden geldi.
Zaman, Taraf, Habertürk ve Karşı gazetelerinde de Nihat Özdemir’in “Evet, 100 milyon dolar verdim” sözleri yer almadı.
TOPBAŞ’IN “MİSAFİR” HASSASİYETİ
“Urla Villaları yolsuzluğunun” başrolündeki isimlerden biri olan işadamı Latif Topbaş’ın konuyla ilgili yaptığı açıklama gazetelerin büyük kısmının birinci sayfasında farklı yorumlarla yer aldı.
Sonunda hükümete yakın gazetelerin ön sayfalarından vermeyi uygun gördüğü bu haber Sabah, Yeni Şafak, Akşam ve Star’ın dışında Hürriyet, Radikal, Cumhuriyet, Vatan, Habertürk, Birgün ve Sözcü’nün de birinci sayfasında yer aldı.
Cumhuriyet sürmanşetinin büyük bölümünü bu habere ayırdı. “Latif Topbaş: Villalar Erdoğan’ın değil. Mimari düzenlemeler misafirlerimin isteği” üst başlığını kullanan gazete haber için “Yok böyle incelik” başlığını attı.
Birgün habere birinci sayfasının altında yer ayırdı: “Topbaş’ın tadilat inceliği”.
Radikal manşetin sağında yer ayırdığı haber için, “Misafir istekleri öğrenme çabası” başlığını kullandı.
Hürriyet, “Misafire isteğini sordum”, Vatan, “Başbakan’ın villası yok”, Habertürk, “Misafire incelik”, Sözcü ise, “Villa inşaatı 35 yıllıkmış” başlıklarını attı.
Sabah haberi, “Latif Topbaş: Urla’daki villalar 35 yıllık ve Başbakan’ın yeri yok…”, Star da, “İşadamı Topbaş iftiralara cevap verdi” başlıklarıyla birinci sayfalarından anonsladı.
Yeni Şafak haberi manşetin solundan “Zaman’ın yalanına sert cevap” başlığıyla gördü.
Akşam gazetesi ise Topbaş’ın sözlerine, “Başbakan’ın Urla’da evi yok” başlığıyla birinci sayfasında yer verdi.