“Panama’dan 684 Türk sızdı”

Panama Belgeleri’nin ikinci bölümü sadece Cumhuriyet ve Star gazetelerinde yer aldı.

12.05.2016

Panama Belgeleri’nin yayınlanan ikinci bölümünde, aralarında Aydın Doğan’ın da bulunduğu birçok Türk’ün ismi geçiyor.  

Cumhuriyet gazetesi sürmanşetinde yer verdiği habere, “Panama’dan 684 Türk sızdı” başlığını attı ve “Panama sızıntısında ikinci bölüm dün açıklanırken 200 binden fazla hesabın ayrıntılarında Türkiye’den 101 şirket ve 684 zengin Türk’ün adı yer aldı. Vergi cennetlerinde off-shore hesabı açan isimler arasında ünlü holdinglerin yöneticileri, spor kulüplerinde başkanlık yapmış isimler var. Listede 21 aracı kurum da yer alıyor. Geçen ay açıklanan Mossack Fonseca’ya ait belgeler İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Arjantin lideri Mauricio Macri, Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi ve ünlü aktör Jackie Chan gibi isimleri zor durumda bırakmış, İzlanda Başbakanı Gunnlaugsson istifa etmişti” ifadelerini kullandı.      

Star gazetesi habere ön sayfasının altında, “Panama’dan Özkök’ün patronu Doğan çıktı” başlığıyla yer ayırdı ve “Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök’ün ‘iktidara yakın medya niye yazmıyor’ dediği Panama Belgeleri’nin ikinci bölümü yayınlandı. 214 bin şirkete ait off-shore kayıtlarında Türkiye’den çok sayıda şirketin bilgileri yer alıyor. En ilginci de Özkök’ün patronu Aydın Doğan’ın kızı Vuslat Doğan Sabancı. Özkök’ün şimdi ne yazacağı merak ediliyor” ifadelerine yer verdi.    

“Pelikan bandajı”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Pelikan bandajı” başlıklı haber yer aldı. “Davutoğlu’nun, Saray darbesine içerleyip Bosna’da duvarları yumrukladığı öne sürüldü” üst başlığıyla verilen haberde, “‘Pelikan Dosyası’nın yankıları sürüyor. Erdoğan yanlıları sosyal medya üzerinden bir kez daha atağa geçti. Pelikan Bildirisi adıyla Twitter üzerinden açılan hesapta bu kez Davutoğlu ekibinin karşı atakla ‘bakanlıklardaki Gülen’e yakın bürokratlardan bakanları zora sokacak dokümanların istendiği’ öne sürüldü” ifadeleri kullanıldı.   

Gazete manşetin altında ise dünkü Ahmet Sever röportajının devamına, “Gül biliyordu” başlığıyla yer verdi: “‘İşin bu noktaya geleceğini Abdullah Gül de biliyordu. Biraz da bu nedenle çekilme kararı aldı zaten. Görevi devretmeden birkaç ay önce Kütahya’da ‘Mevcut şartlarda siyaset planım yok’ derken aslında bunu kastediyordu. Siyasete girse benzer sıkıntıları kendisinin de yaşayacağını öngörüyordu. Dolayısıyla bugün gelinen noktaya şaşırmış görmedim kendisini.’”   

“‘Böyle giderse Kilis düşecek’” 

Birgün gazetesi manşetinde, “‘Böyle giderse Kilis düşecek’” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, IŞİD’in roketlerle saldırdığı Kilis’in ciddi tehdit altında olduğunu söyledi. Yılmaz, ‘Suriye politikası baştan aşağı yanlıştı ve iflas etti, çöktü. Eğer böyle giderse, insanlar mecburen civar kentlere gitmek zorunda kalacak. Bu da Kilisimizin boşalması, bir ilimizin fiilen düşmesi anlamına geliyor’ diye konuştu” ifadeleri yer aldı.   

Taraf gazetesi habere manşetinde, “Kilis’i duyan yok” başlığıyla yer ayırdı: “CHP heyeti, Suriye’deki IŞİD bölgelerinden atılan roketatar mermilerinin Ocak ayından bu yana 21 kişiyi öldürdüğü Kilis’te inceleme yaptı. Akabinde basına konuşan CHP’li Öztürk Yılmaz, şöyle dedi: ‘Halkın yüzde 25-30’u göç etmiş. Okullar kapalı, halkın çoğu evlerinde, sokaklar boş. Böyle giderse insanlar mecburen civar kentlere gitmek zorunda kalacak. Bu da Kilis’in boşalması, fiilen düşmesi anlamına gelir. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Türkiye’nin Suriye politikasını ise şu sözlerle eleştirdi: ‘Suriye politikası baştan aşağı yanlıştı ve iflas etti. Bir kentimiz maalesef böyle bir tehdit altında, kentimiz sürekli vuruluyor ama bu sorun edilmiyor. 21 kişi ölmüş, 220 kişi mi ölmeli? 70 kişi yaralanmış, 170 kişinin mi yaralanması gerekiyor. Ne olması gerekiyor ki hükümet tedbirler alsın?’”