“Para nereye uçtu”
BirGün, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün eğitim, yargı ve sağlık alanında güncel verilerini manşete taşıdı
18.12.2023
BirGün gazetesinin manşetinde “Para nereye uçtu” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“AKP iktidarı, milyonlarca yurttaşı yoksulluğa sürükleyen politikaları ile toplumsal yaşamın tümü ilgilendiren alanlarda büyük tahribata yol açtı. Eğitim, sağlık ve adalet alanları, Türkiye’de en çok şikayet edilen alanlar oldu. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün iktidarın başarısızlığını ortaya koyan verilerine göre de Türkiye, eğitim sisteminden duyulan yüzde 21’lik memnuniyet oranı ile 45 ülke arasında son sıradayken yargı ve sağlık alanlarında da ortalamanın altında kaldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kamunun harcamalarına yönelik verileri ise kritik icracı bakanlıklardan MEB, Sağlık ve Adalet bakanlıklarının bütçelerinin yetersizliğini gözler önüne serdi. Her üç bakanlığın da temmuz ayında yapılan eklemelere karşın yıllık bütçelerini henüz 2023 bitmeden tükettiği belirlendi.”
“Ucuz ölüm ucuz emek”
Evrensel gazetesinin manşetinde ise, “Ucuz ölüm ucuz emek” başlıklı haber yer aldı. E. Eva imzalı dosya haberde şöyle denildi:
“Geçtiğimiz haftalarda OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) “uluslararası göç görünümü 2023” raporunu yayımladı. OECD raporunda “Benzeri görülmemiş göç artışı” ifade edilirken Ukraynalı mülteciler hariç, 6 milyondan fazla yeni kalıcı göçmenin OECD ülkelerine yerleştiği bilgisi yer alıyordu.
AB üyesi ülkelerin önümüzdeki süreçte yeni bir “göç süreci” protokolü üzerine çalıştığı da gündemdeyken dünyada savaş, ekonomik kriz, siyasi buhranlar nedeniyle yerinden edilmiş veya göç etmek zorunda kalan kişilerin sayısı hızla artıyor. Bir yandan bu ülkelere yerleşmiş göçmenlerin ve mültecilerin kayıtsız emek olarak çalıştığı oran az değil. Farklı yönleriyle mültecilere ve göçmenlere “ülkeye giriş ücreti” tartışmalarıyla önümüze gelen İtalya gibi ülkeler bir yana birçok ülkede özellikle farklı iş kollarında göçmen işçiler için iş ilanları artmış durumda.”
“Kent uzlaşısı”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Kent uzlaşısı” başlıklı haber yer aldı. Sefa Uyar imzalı haberde şöyle denildi:
“DEM Parti Parti Meclisi (PM), önceki gün yerel seçim gündemiyle toplandı. Toplantının ardından dün, sonuç bildirgesi yayımlandı. Açıklamada iktidarın, “şiddeti tek pusulası haline getirdiği” vurgulandı.
Yerel seçimlere yönelik ilkesel tutum belirlenen toplantıda, bu konuda MYK’ye ve eş başkanlara yetki verildi. Bildirgede, “Yerel demokrasi, demokratik uzlaşı, özgür siyaset, evrensel insan hakları ve kadın özgürlükçü politikaları esas alan herkesle müzakere etmeye hazırız” ifadeleri kullanıldı. Kayyum atanan belediyelerin geri alınacağı, daha önce kazanılmayan belediyeler için de “çeşitli işbirlikleri ve güç birlikleri kurulacağı” aktarılırken “kent uzlaşısı zeminini oluşturmak” ise öncelikli görev olarak sayıldı.”