“Parasını Avrupa verdi”

Karar ve Cumhuriyet gazeteleri manşetlerini “İnsan Hakları Eylem Planı’yla ilgili tepkilere ayırdı.

04.03.2021

Karar gazetesinin manşetinde, “Parasını Avrupa verdi” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’na ilişkin en dikkat çeken çıkış Sezgin Tanrıkulu’ndan geldi. CHP’li vekil, belgenin hazırlanmasında AB fonlarından yararlanıldığını söyledi. Brüksel’den 1 milyon 200 bin euroluk destek sağlandığını savunarak ‘Bu bir ironi. Hükümete yerli ve milli olması konusunda kapak. İnsan hakları planını bile kendi paramızla hazırlayamıyoruz’ dedi. İnsan Hakları Eylem Planı projesine ilişkin çalışmalar 1 Eylül 2019’da başladı ve projenin 1 Mart 2021’de tamamlanması öngörüldü. Sürenin dolmasından bir gün sonra da Cumhurbaşkanı belgeyi kamuoyuna duyurdu. Erdoğan’ın ‘Bugüne kadar tüm reformları, falan kuruluş dayattığı filan teşkilat talep ettiği için değil milletimiz layık olduğu için gerçekleştirdik’ sözleriyle açıkladığı plana ilişkin iddiayı CHP’li Sezgin Tanrıkulu dile getirdi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili olarak plana yönelik çalışmalara katıldığını belirten Tanrıkulu, belgenin hazırlanmasında AB fonlarından yararlanıldığına ilişkin bilgi bulunduğunu söyledi. Meblağın 1.2 milyon euro olduğunu kaydeden Tanrıkulu ‘Finansman, hükümetin sürekli karşı çıktığı AB’nin insan haklarıyla ilgili fonlarından sağlanmış’ dedi. ‘Bu belgeden sonra AİHM’e uyacak mısınız? Kavala çıkacak mı?’ sorusunu yöneltti.”

“Yeni mi keşfettin”

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “Yeni mi keşfettin” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Muhalefet liderleri, “İnsan Hakları Eylem Planı” açıklayan Erdoğan’ı samimi bulmadı. Kılıçdaroğlu, “Düşüncesini açıkladı diye insanlar hapiste. Ülkeyi 19 yıl yönettikten sonra insan hakları eylem planı açıklıyor. Bu, insan haklarının olmadığının itirafıdır. 19 yıldır başkaları mı yönetti?” dedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Sayın Erdoğan’ı, dün itibarıyla insan hakları kavramını keşfettiği için tebrik etmek istiyorum. Eğer biraz daha gayret edip iyi bir Cumhurbaşkanı olursa bir gün elbet Cumhuriyeti, demokrasiyi ve güçler ayrılığını da keşfedebileceğine inanıyorum” dedi. Babacan ise ‘Her gün insan onurunu çiğneyenler, insanlarla dalga geçiyor’ yorumunu yaptı.”

“Özgürlükte morardık!”

Sözcü gazetesi manşetindeki, “Özgürlükte morardık!” başlıklı haberde, “Freedom House 2020 raporunu yayınladı. Raporda, dünya genelinde demokrasideki düşüşün hızlandığı, otoriter liderliğin arttığı belirtildi. Türkiye, özgürlükler açısından 210 ülke arasında 151’inci oldu. Son 10 yılda, özgürlüklerin en hızlı gerilediği ülkeler arasında 2’nci oldu. Birinci Mali” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet gazetesi habere, “Özgürlükte Mali’yi geçtik” başlığını attı ve “Freedom House’un raporuna göre Türkiye, Mali’den sonra özgürlüklerde en büyük gerilemenin yaşandığı ikinci ülke oldu. Raporda, medyanın hükümetin duruşunu yansıttığı, bağımsız basının baskı altında olduğu, insanların düşüncelerini açıklamaktan korktuğu belirtildi” dedi. 

“Evin içinde yangın var”

Birgün gazetesinin manşetinde, “Evin içinde yangın var” başlıklı haber yer aldı:

“Ekonomi yönetiminin yüksek faiz uygulaması ile düşürmeye çalıştığı enflasyon, son beş aydır artmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksi istatistiklerini yayımladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubatta aylık yüzde 0,91, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 1,22 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 15,61 olurken üretici fiyatlarında yüzde 27,09 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon 2019 yılının temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Artan kur ve girdi maliyetleri nedeniyle üretici fiyatları da 2019’un haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Üretici fiyatlarındaki artış tüketici fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Aradaki makasın giderek açılması da enflasyonun uzun süre düşmeyeceğini gösterir nitelikte. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, şubat ayı enflasyon rakamlarının ardından açıklamalarda bulundu. Öztrak, halkın hissettiği enflasyonun tabeladaki enflasyondan çok yüksek olduğunun altını çizerek Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) hesaplarına işaret etti. ENAG’ın hesaplamalarına göre şubat ayında tüketici enflasyonu TÜİK'in iki katı. ENAG'a göre şubat ayında tüketici enflasyonu yüzde 1,84.”

“Tsunami uyarısı”

Evrensel gazetesi manşetindeki, “Tsunami uyarısı” başlıklı haberinde, “1 Mart’ta açıklanan yeni ‘normalleşme’ kararı ve geçmiş deneyimin acı sonuçları yeni bir tartışma konusu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, bugünkü salgın tablosuyla tedbirlerin kaldırılması bir yana 14 veya 28 gün boyunca halka maddi destek sağlanarak tam kapanma gerektiğini söyledi. Haziran’da çok daha az vaka ve ölüm sayılarıyla tedbirler kaldırıldığında ‘Bir tsunami, kusursuz bir fırtına geliyor’ diye uyardıklarını hatırlatan Bulut, ‘Bunun sonuçlarını sonbaharda gördük. Şimdi aynı şeyi ilkbahara girerken yeniden yaşamak istemiyoruz’ dedi. Kısıtlamaların ekonomik gerekçelerle kaldırıldığını oysa orta vadede kapanmanın ekonomik açıdan da daha faydalı olacağına dikkati çeken Bulut  ‘Destek sağlanarak toplumsal hareketliliğin kısıtlanmasının orta vadede ekonomik dönüşü daha iyi olacak. Almanya bunu yapıyor -tabi cari fazla veren bir ülke- ama Türkiye yapamıyor. Oysa tüm kaynakları seferber edip bunu yapmak gerekiyordu’ dedi. İnsanların çalışmak zorunda olduğunu belirten Bulut, ‘20 yaş altı kişileri evlerine kapattık. Ama  ‘İşçiyseniz gidip çalışabilirsiniz’ dedik. Türkiye’de işçilerin sağlığı ihmal edildi’ dedi. TTB olarak açılmayı istediklerini ancak açılmanın 10 bini aşan vaka sayısı günlük 75 vefat ile olamayacağına vurgu yapan Bulut ‘Mayıs ayı verileriyle biz haziranda normalleşmeye geçtik. Nitekim ağustosa geldiğimizde TTB olarak ‘Bir tsunami, kusursuz bir fırtına geliyor’ uyarısını yaptık. Ve bunu sonbaharda yaşadık. Şimdi aynı şeyi ilkbahara girerken yaşamak istemiyoruz’ dedi” ifadelerine yer verdi.