“Pay kapma yarışı”

BirGün, Esad yönetiminin devrilmesi sonrası Suriye’de gerginlik sürerken, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın başında bulunan General Michael Erik Kurilla’nın bölgeye gerçekleştirdiği ziyareti manşete taşıdı

12.12.2024

BirGün gazetesinin manşetinde,Pay kapma yarışı” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi: 

“Büyük Ortadoğu Projesi’nde (BOP) emperyalizmin kullanışlı aparatları cihatçı çetelerin Beşar Esad’ı devirmesinin ardından Suriye’de yeni aşamaya geçildi. Güç mücadelesinin sürdüğü bölgede yeni oyun kurmak için harekete geçen ABD, Suriye’deki aktörlerle görüşme trafiğine hız verdi. Batı’da terör listesinden çıkarılması konuşulan cihatçı HTŞ’nin kurduğu geçici hükümet “Esad’a karşı olan herkese kapımız açık” dedi.

Suriye’de yeni döneme girilirken son günlerde Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) ile ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki çatışmalar arttı. Münbiç, Kobani ve Rakka’da taraflar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.”

“Güvenli bölge için pazarlık”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Güvenli bölge için pazarlık” başlıklı haber yer aldı. Doğa Öztürk imzalı haberde şöyle denildi:

“Suriye’de El Kaide bağlantılı terör örgütü Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki grupların, Esad yönetimini devirmesinin ardından ortaya çıkan yeni denklemde AnkaraWashington hattında temaslar “YPG’nin bölgedeki varlığı” üzerinde yoğunlaştı. Suriye’deki son gelişmeler üzerine 7 ve 10 Aralık tarihlerinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile telefon görüşmesi yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın yarın Ürdün ve Türkiye’ye ziyaret edeceği açıklandı. Ankara’da bir araya gelecek iki bakan, 61 yıllık Baas yönetiminin devrilmesi sonrası yaşanan tarihi süreci, Ortadoğu’daki yeni yapılanmayı ve İsrail’in Suriye’deki ilerleyişini ele alacak.”

“Ya özele ya ölüme”

Evrensel gazetesinin manşetinde, “Ya özele ya ölüme” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“İstanbul’da kanser hastalarının yaşadıkları piyasacı sağlık sisteminin özeti… 13 ilçede devlete ait tek onkoloji bölümü yok. Var olanlar yetmiyor, hastalar özel hastanelere yönlendiriliyor, parası olmayanları acı son bekliyor. Sağlık Bakanlığı bütçesi ise bu acımasız sistemi yağlıyor.

İstanbul’da devlete ait hastanelerde onkoloji bölümleri yeterli olmanın çok uzağında. Toplam nüfusu 5 milyonu aşan 13 ilçede hiç onkoloji bölümü yok. Yan etkilerle boğuşan hastalar binlerce lirayı bulan taksi ücreti verip ızdıraplı bir yolculukla hastanelere gidiyor. Ancak yoğunluk ve doktor yetersizliği nedeniyle nitelikli hizmet alamıyor, süreler uzuyor.”