“Ramazan Akyürek’e Dink gözaltısı”
Ramazan Akyürek’in Hrant Dink soruşturmasında gözaltına alınması gazetelerin büyük çoğunluğunun ön sayfasında yer buldu
28.02.2015
Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alındı.
Zaman manşetin yanında yer ayırdığı haber için, “Engin Dinç’i korumak için Akyürek’i gözaltına aldılar” başlığını kullandı: “Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alındı. İşlem için görevi ihmal ve kötüye kullanma ile evrakta sahtecilik suçlaması gerekçe gösterildi. Dönemin Trabzon İstihbarat Daire başkanı olan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç hakkında hiçbir işlem yapılmaması ise dikkat çekti. Akyürek’in avukatı Adnan Şeker, şüphelerin üzerinde toplandığı Engin Dinç’in korunduğunu belirterek, ‘O hesap vermedikçe soruşturmanın bağımsızlığına inanmak mümkün değil’ dedi.”
Cumhuriyet ön sayfasının altındaki habere, “Dink için kilit gözaltı” başlığını attı ve “Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi sırasında Trabzon Emniyet Müdürü olan Ramazan Akyürek, cinayet soruşturması kapsamında dün gözaltına alındı” dedi.
Taraf habere birinci sayfasının altında, “Akyürek’e Hrant Dink gözaltısı” başlığıyla yer verdi.
Bugün gazetesi ön sayfasının altındaki haber için, “Akyürek’in görevi ihmal suçu bile yok” başlığını kullandı ve “Emniyet eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, daha önce ifade verdiği Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında yeniden gözaltına alındı. Devlet Denetleme Kurulu Akyürek hakkında bugün öne sürülen iddiaları tek tek çürütmüştü. Görevi ihmal suçuna dahi rastlanmadığı kaydedilmişti” dedi.
Hürriyet birinci sayfasının altındaki habere, “Ramazan Akyürek’e Dink gözaltısı” başlığını attı ve “Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, Hrant Dink soruşturmasını yürüten savcının talimatı üzerine TCK 83. Maddesi kapsamında ‘İhmali nedeniyle ölüme sebep olmak’tan gözaltına alındı” dedi.
Sabah manşetin üstünden anonsladığı haber için, “Akyürek gözaltında” başlığını kullandı.
Yeni Şafak birinci sayfasında, “Kilit isim gözaltında” başlığını kullandı ve “Hrant Dink suikastında ihmalle suçlanan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek gözaltına alındı. Akyürek’in geçmişe ait dinleme bilgilerini ‘usulsüz imha ettiği’ ortaya çıkmıştı” ifadelerini kullandı.
Star haberi birinci sayfasının altından, “Dink cinayetinin karakutusu ramazan Akyürek gözaltında” başlığıyla anonsladı.
Akşam manşetin altında yer verdiği habere, “Dink suikastından gözaltında” başlığını attı ve “Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Dink suikastındaki rolüyle ilgili sorgulanacak” dedi.
Milliyet haberi birinci sayfasının altından, “Ramazan Akyürek gözaltına alındı” başlığıyla anonsladı.
Vatan manşetin altında yer ayırdığı habere, “8 yıl sonra gözaltında” başlığını attı ve “Hrant Dink suikastı soruşturmasında Emniyet İstihbarat Daire eski Başkanı Ramazan Akyürek ‘yeni delil’ iddiasıyla gözaltına aşındı” ifadelerini kullandı.
Habertürk ön sayfasının altındaki habere, “Akyürek’e Dink gözaltısı” başlığını attı.
Zekeriya Öz açıldıkça açılıyor
Bugün gazetesinin manşetinde Zekeriya Öz’ün çarpıcı açıklamaları, “Ünlü gazeteciyi Ergenekon’a katmam için baskı yapıldı” başlığıyla yer aldı: “AK Parti hükümetine muhalif ve eleştirel yazılar yazan ünlü bir gazetecinin, soruşturmaya dahil edilmesi konusundaki ısrarı fark ettim. Polislere sorunca, çok üst düzeyden gelen baskı ve talimatlar olduğunu öğrendim. Hiçbir delil olmadığı için soruşturmaya dahil etmedim. Bu nedenle dosya elimden alınmak istendi. Ergenekon gibi büyük bir soruşturmanın siyasi iradenin desteği olmadan yürümesi mümkün değil. Bunun en güzel örneği, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun nasıl engellendiği ve kapatıldığıdır. Kolluğa siz emir veriyorsunuz, yürütme ‘Yapma’ deyince verdiğiniz emir yerine getiriliyor mu? Hayır.”
“Kabataş itirafı”
Gazeteci Elif Çakır’ın eski avukatı Kabataş yalanının perde arkasını anlattı.
Cumhuriyet birinci sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Kabataş itirafı” başlığını attı: “Gezi Direnişi sırasında Kabataş’ta, kucağında bebeği olan AKP’li Bahçelievler Belediye Başkanı’nın başörtülü gelinini yarı çıplak erkeklerin dövdüğü ve üzerlerine idrarlarını yaptığı iddiasını savunan gazeteci Elif Çakır’ı o dönemki avukatı yalanladı. Avukat Fidel Okan, Kabataş’ta sadece ‘birkaç saniyelik sözlü sataşma’ yaşandığını belirterek ‘Gelin kendisini bekleten kocaya, koca babasına, baba partiye, parti basına abartarak anlattı. Olayın gerçek olmadığını sadece gelin biliyor’ dedi.”
Diğer gazeteler habere birinci sayfalarında yer vermedi.
Suikast delilleri gazete kupürleri
Sümeyye Erdoğan’a suikast iddiaları için Emniyet ve MİT’ten bilgi isteyen savcılığa yandaş gazetelerden haber kupürlerinin gönderildiği ortaya çıktı.
Cumhuriyet birinci sayfasının altındaki habere, “Suikast senaryosunda ‘delil’ gazete kupürleri” başlığını attı ve “Savcılık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’a suikast iddiaları için MİT ve Emniyet’ten bilgi istedi. Emniyet, sadece gazete kupürleri ve haberlerden oluşan bilgi notu gönderdi” dedi.
Zaman manşetin yanında yer ayırdığı haber için, “El Cezire: Savcılık delil istedi, Emniyet kupür gönderdi” başlığını kullandı ve “Yandaş gazetelerde 20 Şubat’ta çıkan ‘Sümeyye’ye suikast’ iddiaları üzerine harekete geçen savcılık, MİT ve Emniyet’ten bilgi ve belge istedi. Al Jazeera Türk’e göre, Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü, suikast iddialarına delil olarak yalnızca gazete kupürlerinden oluşan bilgi notu gönderdi. Akşam, Star ve Güneş’te çıkan haberlerde, Emre Uslu ile Umut Oran’ın Twitter üzerinden Sümeyye Erdoğan’a suikast planladığı ve bundan Fethullah Gülen’in bilgisi olduğu öne sürülmüştü” dedi.
Taraf haberin perde arkasına manşetin altında, “Süsleyelim abi” başlığıyla yer verdi ve “Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’a CHP’li yöneticilerin bilgisiyle suikast düzenleneceği iddiasını içeren Fuat Avni Dosyası’nın perde arkasından evlere şenlik olaylar dizisi çıktı. AKP’nin algı operasyonu ekibi tarafından hazırlanan dosya, ilk olarak bir yandaş gazetenin Ankara temsilcisine teslim edildi. Dosyayı teslim eden birim yöneticisi, ‘Diyalogları süsleyelim abi’ dedi. Bunu talimat olarak algılayan Ankara temsilcisi, dosyada yer alan mesajlar üzerinde çalışırken, Twitter’daki 140 karakter sınırını aştı. Dosyadaki hatalar zinciri büyüyünce, Başbakanlık ile Saray da karşı karşıya geldi” ifadelerini kullandı.
“Bingöl saldırısının ölenlerle ilgisi yok”
Taraf ön sayfasının altında yer verdiği habere, “Bingöl saldırısının ölenlerle ilgisi yok” başlığını attı ve “Bingöl’de iki polisin öldüğü saldırıyla ilgili soruşturma tamamlandı. Saldırının faili oldukları iddiasıyla polis tarafından bir araç içinde vurulan 4 kişinin, olayla ilgilerinin olmadığı ortaya çıktı” dedi.
Haber, diğer gazetelerin hiçbirinin ön sayfasında yer almadı.
“Sadece ampul demek serbest”
Cumhuriyet gazetesinin manşetindeki, “Sadece ampul demek serbest” başlıklı haberde, “Kitabında, köşe yazısında, Twitter mesajında, basın açıklamasında, sloganında, ‘Erdoğan’ adı geçen hemen herkes ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’le suçlanıyor. Hakkında işlem yapılan 80 kişilik listenin ilk sırasında Birleşik Haziran Hareketi üyeleri yer alıyor. İkinci sıradaki gazetecileri öğrenciler ve çocuklar izliyor. Hukukçulara göre bu davalar ‘Sindirme ve toplumsal muhalefete gözdağı.’ Çanakkale’de yaşları 12-15 arasında değişen dört çocuk da ‘Ampul Tayyip’, ‘Tüccar Tayyip’ sloganları attıkları gerekçesiyle yargılandı. Çocukların beraatın karar veren mahkeme, ‘Ampulün AKP’nin amblemi’, ‘tüccarın da saygın bir meslek’ olduğunu belirtti. Mahkeme kararında, çocukların Erdoğan’a yönelik sözlerinin hakaret değil siyasi eleştiri niteliği taşıdığını vurguladı” ifadeleri yer aldı.