“Saray’a biat etti, Gökçek’i rezil etti”
Gazeteler Bülent Arınç ve Melih Gökçek arasındaki kavgaya geniş yer ayırdı.
25.03.2015
“İzleme heyeti” tartışması büyük bir kavgaya dönüştü. Başbakan Yardımcısı Arınç, Erdoğan’la ilgili açıklamalarında geri adım atarken, kendisinin istifasını isteyen Melih Gökçek’e çok sert yanıt verdi.
Zaman habere sürmanşetinde, “İzleme heyeti tartışması kavgaya dönüştü” başlığıyla yer verdi: “Çözüm süreci için ‘izleme heyeti’ oluşturulması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Arınç arasındaki polemik, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in dahil olmasıyla krize yol açtı. Erdoğan ‘izleme heyeti’ni doğru bulmadığını açıkladı. Arınç, Erdoğan’a itiraz etti. Gökçek ise onu ‘paralel’ diye yaftalayarak istifasını istedi. Arınç’ın cevabı çok sert oldu. Gökçek için ‘terbiyesiz, haysiyetsiz, kukla’ gibi sıfatlar kullandı. Eleştirilerini sertleştiren Arınç, ‘Kimin nerede havlayacağını çok iyi biliriz’ dedi. Yolsuzluk imasında da bulunan Arınç, hiçbir akçeli işte isminin geçmediğini söyledi. Gökçek’le ilgili 100 konu hakkında 8 Haziran’dan sonra konuşacağını ifade etti.”
Cumhuriyet, “Saray’a biat etti, Gökçek’i rezil etti” manşetiyle çıktı ve “Başbakan Yardımcısı Arınç, Saray’a isyan’dan dün çark etti. Cumhurbaşkanı’na sempati mesajları yollayan Arınç, Ankara Belediye Başkanı’na ise ateş püskürdü” dedi. Gazete haberde Arınç’ın hem Erdoğan hem de Gökçek’le ilgili açıklamalarına geniş yer verdi.
Taraf manşetin yanında yer ayırdığı habere, “Arınç bombası” başlığını attı. Spotunda, “Saray-hükümet kavgası kızıştı. Arınç, ‘koltuk sevdalısı’ diyen Erdoğan’a ve ‘paralel darbeci’ diyen Gökçek’e cevap verdi” ifadelerini kullanan gazete, Arınç’ın açıklamalarını sayfasına taşıdı.
Bugün gazetesi birinci sayfasının altında yer verdiği haber için, “Arınç’tan sert cevap” başlığını kullandı ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirilerinin ardından ‘istifa etsin’ tepkilerine maruz kalan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç sert cevap verdi” dedi. Gazetenin haberinde, Melih Gökçek’in adının hiç anılmaması ise dikkat çekti.
Birgün habere sürmanşetinden, “Erdoğan iyi, Gökçek haysiyetsiz” başlığıyla yer verdi ve “Arınç, kendisini ‘paralel yapı’ya hizmet etmekle suçlayan Gökçek’e fena patladı: Biz kimin nerede havlayacağını iyi biliriz. Haysiyetsiz. Bu yapının kucağına oturdu ve Ankara’yı parsel parsel sattı” ifadelerini kullandı.
Hürriyet manşetten verdiği habere, “Gökçek’i çok ağır suçladı” başlığını attı ve “Arınç, dün kendisini Twitter mesajıyla ‘Paralelci’ diye suçlayıp istifasını isteyen AK Partili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e sert çıktı. –Bu, terbiyesizce bir açıklama. –Benim görevden alınmamı isteyecek kadar haysiyetli bir insan değildir. –Seçim öncesi kafa karıştırmak istemem. Gökçek’le ilgili 100 konuyu 8 Haziran’da konuşmak isterim, hesabını sorarım. –Kimin, nerede havlayacağını, hangi işler çevireceğini biliriz. –Gökçek, oğlunun milletvekili adaylığını onaylatmak istiyor. Bana başka şey söyletmesin. –Amerika’ya giden, olimpiyatlara koşan benim. Ama Gökçek daha fazlasını yapmıştır. Seçimde oy isterken bu yapının kucağında oturmuştur. Bu yapıya Ankara’yı parsel parsel satmıştır. Yurt yerleri vermiştir, iş adamlarına okullar yaptırmıştır. İmar planlarında değişiklikler yaptırmıştır” dedi.
Sabah manşetin yanında yer ayırdığı haber için, “Cumhurbaşkanı’nı daha fazla bilgilendireceğiz” başlığını kullandı: “Başbakan Yardımcısı Arınç, Cumhurbaşkanı ile görüş ayrılığı yaşandığı yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı: Eksik bilgilendirme yaptıysak kusuru kendimizde ararız. Bundan sonra daha fazla bilgilendireceğiz.” Gazete, Arınç ve Melih Gökçek arasında yaşanan kavgaya ise sayfasında yer vermedi.
Yeni Şafak habere sürmanşetinde, “Gökçek’e ağır sözler: Terbiyesizlik yaptı” başlığıyla yer verdi ve “Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kendisini paralel yapıya hizmet etmekle suçlayan ve istifasını isteye Melih Gökçek’e ağır bir cevap verdi: ‘Bu terbiyesizce bir açıklamadır. Benim görevden alınmamı isteyecek kadar haysiyetli biri değil. Bir yerlere yaranmak, oğlunun milletvekilliği adaylığını garantilemek istiyor. Belediye başkanlığı için oy isterken bu yapının kucağında oturmuştur. Paralel yapıya Ankara’yı parsel parsel satmıştır. Biz Ankara ve devletin imkanlarını bu yapı için onların kucağına bırakmadık. Ben adaylığına itiraz etmiştim. Ankara’ya yakışmıyor dedim. Partim adaylığına karar verince, seçilmesi için çalıştım. Şimdi intikam almaya çalışıyor. 8 Haziran’dan sonra hesabını sorarım’” dedi.
Star, Arınç’ın sözlerine manşetin altında, “Kişisel görüşlerimi çarpıttılar” başlığıyla yer ayırdı: “Başbakan Yardımcısı Arınç, İzleme Heyeti ile ilgili sözlerinin tamamen kişisel görüşleri olduğunu ve bazı kesimler tarafından çarpıtıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm sürecinin kahramanı olduğunu ve bundan sonraki süreçte kendisini daha fazla bilgilendireceklerini kaydeden Arınç, Melih Gökçek’in eleştirileri ve istifa çağrısına ‘Ben ve ailem, paralel yapıya karşı hükümetimizin yanındayız. 8 Haziran’a kadar görevimin başındayım’ cevabını verdi.”
Milliyet manşetinde, “Arınç patladı” başlığını kullandı ve “Başbakan Yardımcısı kendisini istifaya davet eden Gökçek’i, ‘Ankara’yı parsel parsel paralelcilere satmakla’ suçladı” ifadelerine yer verdi.
Vatan haberi manşetten, “Çok ağır” başlığıyla verdi ve “Melih Gökçek, Bülent Arınç’ı cemaatten talimat almakla suçladı. ‘İstifa et’ dedi. Arınç sert konuştu: Beni istifaya çağıracak kadar haysiyetli değil Seçim sonrası hesap sorarım” ifadelerini kullandı.
“Sarayda kıyamet senaryosu”
Taraf gazetesinin manşetinde, “Sarayda kıyamet senaryosu” başlıklı haber yer aldı: “Erdoğan’ın ‘Dolmabahçe pozu yanlıştı, Kürt sorunu yoktur’ açıklamalarının altından 7 Haziran seçimleriyle ilgili simülasyon sonuçları çıktı. Son anketlere göre, MHP’nin yüzde 18’i aşması ve HDP’nin barajı geçmesi, AKP’de ‘kıyamet senaryosu’ olarak niteleniyor. Erdoğan’ın önüne konulan bu senaryoya göre, AKP tek başına iktidar olacak vekile bile ulaşamıyor. Sekiz kentin vekil sayısı yüzde 1’in altında oy oranı ile değişiyor. 0-3 puan arasındaki artış MHP’ye 19 ilde vekil kazandırıyor.”