‘Silivri boşalıyor!’

11 Mart tarihli gazetelerin manşetinde tahliye haberleri var. En farklı başlık Vatan’dan: “Küfür etmese aramızdaydı!”

11.03.2014

Geçtiğimiz hafta İlker Başbuğ’la başlayan tahliye fırtınası dün de devam etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliyeleri reddetse de dosyalar başka mahkemelere dağıtıldı ve tarihi Ergenekon Davası’nda 19 kişi hakkında tahliye kararı verildi.
Hürriyet tahliyeleri manşetten, “1 günde bitti” başlığıyla gördü ve “Birbirini bile tanımayan kişilerin terör örgütü suçlamasıyla tutuklandığı, delilleri de yıllardır tartışılan Ergenekon’da dün 20 kişi daha tahliye edildi. Dava neredeyse çöktü” dedi.
Milliyet, “Yargıda bilek güreşi” başlığıyla manşetten verdiği haberde, “Kanunla kaldırılan 13. Ağır Ceza ‘Yetki bende’ diyerek Ergenekon’daki tahliye taleplerini reddetti. Ancak aynı anda başka mahkemeler tahliye kararları verdi” dedi.
Radikal tahliyelerin bir bölümünü eleştirerek manşetten, “En ağır ders” başlığıyla verdiği haberde, “Yargıdaki çarpıklık, acı bir sonuç daha verdi: Zirve katliamcılarıyla Erhan Tuncel’den sonra Danıştay zanlısı Alparslan Aslan’a da tahliye!” dedi.
Cumhuriyet, Danıştay saldırısında hayatını kaybeden Yücel Özbilgin’in oğlunun tepkisini manşete taşıdı. “Yargılamaları uzatan ÖYM’ler geride hukuk enkazı bıraktı. Gazetemize de saldıran Danıştay katili Alparslan Aslan’a tahliye kararı çıktı. Yargıç Özbilgin’in oğlu isyan etti” üst başlığıyla verdiği habere, “Babamı geri verin” başlığını attı.
Bu haberin altında diğer tahliyeleri gören gazete, “10 Mart rüzgarı” başlığıyla verdiği haberde, “Tutukluluk sınırının 5 yıla indirilmesiyle birlikte Silivri’den arka arkaya tahliyeler başladı. Doğu Perinçek, Tuncay Özkan, Şener Eruygur ve Hasan Iğsız’ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tahliye edildi” dedi.
Taraf, “Ergenekon’da tahliye günü” başlığıyla sürmanşetinde yer ayırdığı haberde, “Ergenekon Davası’da mahkemeler birbirine girdi. Tuncay Özkan ve Şener Eruygur’la birlikte 19 sanık hakkında tahliye kararı verildi” dedi.
Zaman manşetinde yer verdiği tahliye haberleri için, “Ergenekon’a tahliye, Silivri boşalıyor” başlığını kullandı ve “AK Parti hükümetinin yaptığı, tutukluluk süresini 5 yıla indiren düzenleme, Ergenekon sanıklarına tahliye getirdi. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye taleplerini reddettiğini bildirdi. HSYK’nın ‘yetkisizler’ açıklamasından sonra, yeni yasayla yetkilendirilen mahkemeler, Danıştay cinayeti faili Alparslan Aslan’ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında tahliye kararı verdi” dedi.
Gazete bu haberin yanında Yücel Özbilgin’in oğlu Gökhan Özbilgin’in isyanına yer ayırdı: “Babamı bir daha öldürdüler”.
Habertürk, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye taleplerini reddetmesiyle ilgili haberi, “13 kazan kaldırdı” başlığıyla sürmanşetten, tahliye haberlerini ise, “Silivri boşalıyor!” başlığıyla manşetten verdi.
Vatan gazetesi Danıştay saldırısının faili Alparslan Aslan için verilen tahliye kararını manşetine taşıdı. “Küfür etmese aramızdaydı” başlığını kullanan gazete, “Danıştay katili Alparslan Aslan, Ergenekon’dan tahliye oldu ama deli raporu almak için işlediği suçlar ve mahkemeye hakaretten çıkamadı” dedi.
Bugün gazetesi, “Yargıda büyük kaos” başlığıyla manşetinde yer ayırdığı haberde, “Ergenekon davasına bakan mahkeme ‘ÖYM’lerin kaldırılma şekli Anayasa’ya aykırı’ diyerek Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başbuğ’u tahliye eden mahkeme için suç duyurusunda bulundu. 19 Ergenekon sanığı daha serbest bırakıldı” dedi.
Sözcü manşetten verdiği habere, “Ergenekon bitti, sıra Balyoz’da” başlığını attı ve Kumpas mağdurları, mahkumiyet kararı veren Ergenekon mahkemesinin inadına rağmen tek tek tahliye oldu. Gözler yeniden yargılamada” dedi.
Karşı, “Yargı düellosundan özgürlük çıktı” başlığıyla manşetinde yer verdiği haberde, “Ergenekon’da 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ret yanıtına, HSYK’dan jet yanıt geldi. Öğleden sonra tahliyeler başladı. 6 yıldır cezaevinde olan 19 kişi tahliye edilirken, 7 kişinin tahliyesi reddedildi dedi.
Birgün, “Ergenekon davasında dün mahkemeler arasında tahliye krizi yaşandı. ÖYM görevinin sürdüğünü iddia eden 13. Ağır Ceza tahliye taleplerini reddetti. Ancak akşam saatlerine kadar Tuncay Özkan ve Merdan Yanardağ’ın da bulunduğu kişiler başka mahkemelerce tahliye edildi” dedi ve bu habere, “Tahliye savaşları” başlığını attı.
Yurt, “Ve kumpasçıların Ergenekon davası çöktü” üst başlığıyla manşetinde yer verdiği haber için, “Özgürlük bayramı” başlığını kullandı ve “5 yıldan bu yana tutuklu olan Ergenekon kurbanları Silivri’den tek tek çıkıyor. Haklarında ilk tahliye kararı verilenler Tuncay Özkan ve Levent Göktaş oldu” dedi.  
Sabah mahkemeler arasında yaşanan krizi manşetine taşıdı. “Paralel yargı meydan okuyor” başlığını atan gazete, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yasayı tanımadığını açıkladı. ‘Meclis beni kapatamaz’ deyip tahliye taleplerini kabul etmedi” dedi. Gazete tahliye haberlerine de manşetin altında, “7 mahkemeden 19 tahliye kararı” başlığıyla yer ayırdı.
Akşam gazetesi de manşetinde yargı krizine yer verdi. “Parlamentoya cübbeli darbe” başlığını kullanan gazete, “Yargı darbesi Silivri’den geldi. Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, TBMM’den geçip Cumhurbaşkanı’nın onayını alan ve özel yetkili mahkemeleri kaldıran yasayı tanımadığını açıkladı. Yasayla birlikte ‘yok hükmünde’ olan mahkeme, yetkinin TBMM’de değil HSYK’da olduğunu iddia etti” dedi.   
Yeni Şafak tahliye haberlerine, “Silivri boşaldı” başlığıyla manşetinde yer ayırdı ve “Tutukluluğu 5 yılla sınırlandıran düzenleme, Silivri’yi hareketlendirdi. Gazeteci Tuncay Özkan, emekli orgeneraller Eruygur ve Iğsız’ın da aralarında bulunduğu 20 Ergenekon sanığı tahliye edildi” dedi.