“Sözcü savcısı sabıkalı çıktı”

Cumhuriyet gazetesinin manşeti gündemde öne çıktı.

06.03.2019

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “Sözcü savcısı sabıkalı çıktı” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Sözcü davasının ilk iddianamesini hazırlayan, gazeteci Cem Küçük’ün ‘Kahraman’ diyerek methiyeler dizdiği Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren’in 2002 yılında görev yaptığı Osmaniye’de soruşturmasını yürüttüğü ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ dosyasında şüphelilerden haksız menfaat temin etmeye çalıştığı suçlamasıyla (İrtikap suçu) hakkında açılan dava sonunda 10 ay hapis cezası ve para cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı. Savcı Asım Ekren 2002 yılında görev yaptığı Osmaniye’de tahkikat aşamasını yürüttüğü ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ dosyasında şüphelilerden Ertan M. ile Abdülvahit A’yı adliyeye davet ederek, ifadelerini aldı. İddiaya göre ifadelerin alındığı sırada ise talimat ile şüphelileri gözaltına aldırdı. Ekren’in şüphelilere soruşturmadan ceza alacaklarını, kendilerinin Osmaniye’de hatırı sayılır esnaflar olduklarını, bundan zarar göreceklerini ancak bunun bir çaresi olduğunu, kendisine Clio marka bir araç alınması ve sanığa belirli bir miktar para verilmesi halinde soruşturmadan zarar görmeyeceklerini, dosyada takipsizlik kararı vereceğini söyledi. Şüpheli Ertan M. bu talebi kabul etmiş gibi görünerek, savcıya ödenecek paranın ikamet ettiği adliye lojmanlarına yoğurt getirir gibi düzenlenecek bir plan dahilinde teslim edileceği söyledi. Bu görüşmenin ardından şüpheli Ertan M. savcı Ekren’i Adalet Bakanlığı’na şikâyet etti. Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘irtikap’ suçundan yargılanan Ekren’e mahkeme heyeti, ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan önce 1 yıl hapis cezası, para cezası ve 3 ay süre ile memuriyetten men cezası verdi verdi. Sanık Ekren’in duruşmadaki davranışları gerekçesiyle cezada indirim yapan mahkeme heyeti sanık Ekren’in hapis cezasını önce 10 aya indirerek, daha sonra ise paraya çevirerek, 2 ay 15 gün memuriyetten men edilmesine hükmetti. Ekren’in aldığı ceza Yargıtay tarafından 23 Eylül 2004 tarihinde onanarak kesinleşti. Ancak o tarihten günümüze değişen bir şey olmadı. Ekren Karabük Cumhuriyet Savcılığında görevlendirildi. 2015 yılında ise İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Basın ve spor suçlarına bakan Ekren, Sözcü gazetesi sahibi ve çalışanları hakkındaki iddianameyi hazırladı” ifadeleri kullanıldı.

“Arınç bombası!”

Sözcü gazetesi manşetindeki, “Arınç bombası!” başlıklı haberinde, “AKP’nin Ankara adayı Mehmet Özhaseki, geçen Cuma akşamı eski milletvekilleri ve 4 eski Meclis başkanının katıldığı bir toplantı düzenledi. Kendisinin bir saat geç katıldığı toplantıya Bülent Arınç’ın şu sözleri damga vurdu: ‘Ülkeda beka diye bir sorun yok. Nereden çıktı bu? Seçim stratejimiz doğru değil. Hamamönü’nde ofisim var. Esnafın nabzını tuttum. Ali Babacan’ı istiyorlardı. Madem Babacan aday gösterilmedi Özhaseki’nin gezilerine katılsın’” ifadelerine yer verdi.

“Yurttaşın cebinden müteahhide köprü”

Birgün gazetesinin manşetinde, “Yurttaşın cebinden müteahhide köprü” başlıklı haber yer aldı: “Yap-işlet-devret modeli ile geçiş garantisi verilerek yaptırılan Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin bütçede açtığı delik büyüyor. Köprülerden 2018’de bir önceki yıla göre daha fazla araç geçmesine karşın garantiyi karşılayacak sayıya yine ulaşılamadı, buna döviz kurundaki artış da eklenince iki yılda müteahhit firmalara iki köprüden dolayı aktarılan tutar 4 milyara yaklaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un soru önergesine verdiği yanıtta, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerinden 2018 yılında geçen araç sayısını açıkladı. Buna göre, geçen yıl Osmangazi Köprüsü’nden 9 milyon 98 bin 962, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 13 milyon 796 bin 911 araç geçti. Bakan Turhan, 2018 yılı için garanti çerçevesinde Nisan ayında ödenecek tutarı ‘hesaplama çalışmaları devam etmektedir’ diyerek açıklamadı. Garanti ödemeleri ile ilgili olarak BirGün’e bir açıklama yapan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, garanti sözleşmeleri nedeniyle bütçede açılan kara deliğin büyüdüğünü söyledi. Aaraç sayısı artmasına karşın hedefe yaklaşılamadığını, döviz kurunun da arttığını belirten Akar şunları söyledi: ‘İstanbulluya bir hizmet olarak vadettiğimiz annelerin ücretsiz ulaşıma ilişkin Erdoğan kalkıp ‘Sen kimin cebinden neyi bedava yapıyorsun’ diyor. Belediyenin hizmetine bu sözleri söyleyen Erdoğan’a soruyoruz, ‘Asıl sen kimin parasını kime ödüyorsun. Bu milletin parasını kimlere peşkeş çekiyorsun. Milli ve yerlisin ya neden köprü geçiş ücretleri Dolar kuru üzerinden. Dünyada bunun bir örneği daha var mı? Geçsen de geçmesen de 82 milyon Osmangazi Köprüsü için ödeme yapıyor. Bir ülke beşli çeteler eli ile resmen soyuluyor.’”

“Hayati uyarı”

Evrensel gazetesi manşetindeki, “Hayati uyarı” başlıklı haberinde, “Yapımına 2004 yılında başlanan Gebze-Halkalı arasındaki toplam 76 kilometrelik yolun 5 istasyondan oluşan 13,6 KM’lik boğaz tüp geçişi 29 Ekim 2013 yılında açıldı, hattın diğer kısmındaki çalışma ise her iki yakada devam ediyor. Henüz hazır olmayan bu  kısmın 31 Mart yerel seçimlerinden önce açılmaya çalışıldığına dikkat çeken Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), ‘Gerek teknik olarak gerekse personel açısında hayati derecede eksikliler var. Buna rağmen hattın açılması telafisi imkânsız kazalara neden olacağından sendika olarak başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını ve TCDD Genel Müdürlüğünü uyarmayı görev olarak kabul ediyoruz’ dedi. Haydarpaşa Garı'nda bulunan BTS İstanbul 1 No'lu Şube binasında yapılan açıklamada konuşan BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, ‘İstanbul Boğazı Tüpgeçit Projesi İnşaatı için 1999 yılında Japonya ile Türkiye arasında imzalanan toplam 41.8 milyon Japon Yen’lik kredi anlaşması hükümet tarafından onaylanmış ve 15 Şubat 2000 tarihli Resmi Gazete de yayınlanarak projeye start verilmiştir. 5 istasyondan oluşan 13,6 km’lik boğaz tüp geçişi 29 Ekim 2013 yılında açılmıştır. 31 Aralık 2018 tarihine yetiştiril(e)meyen Marmaray Projesinin yüzeysel hatları henüz test ve sertifikasyon süreci tamamlanmadan 31 Mart 2019 yerel seçimlere yönelik bir şov açılış yapılacaktır. Gebze-Halkalı hattının açılması telafisi imkânsız kazalara neden olacağından başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TCDD Genel Müdürlüğü ve sertifikasyon teşkilatını uyarmayı görev olarak kabul ediyoruz’ dedi” ifadelerine yer verdi.

Haber Birgün gazetesinin ön sayfasında, “Tren hattı ölüm hattı olmasın” başlığıyla yer aldı: “AKP hükümeti Marmaray projesinin devam niteliği taşıyan Gebze-Halkalı banliyö hattını 10 Mart’ta açmaya hazırlanırken, ‘Gerek teknik olarak gerekse personel açısından hayati derecede eksikliler var’ diyen Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) açılışın yapılmamasını istedi. Hattın henüz hazır olmadığını, yerel seçimlerinden önce açılmaya çalışıldığına dikkat çeken Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Başkanı Hasan Bektaş, ‘Eksikliklere rağmen hattın açılması telafisi imkânsız kazalara neden olacağından sendika olarak başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını ve TCDD Genel Müdürlüğünü uyarmayı görev olarak kabul ediyoruz’ dedi.”