Tanık paşalar fare doğurdu

Yeniden görülmeye başlanan Balyoz Davası’nda Özkök ve Yalman’ın tanıklıkları gündemin öne çıkan haberi oldu

04.11.2014

Yeniden görülmeye başlanan Balyoz Davası’nda Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri eski Komutanı Aytaç Yalman 15’er dakika ifade verdi. 

Taraf manşetin üstünde yer verdiği habere, “Darbe dedikodusu geldi ama…” başlığını attı ve “Yeniden görülen Balyoz Davası’nda dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ‘tanık’ olarak ifade verdi” dedi.

Cumhuriyet manşetten verdiği haber için, “Duymadık, görmedik” başlığını kullandı ve “Soruşturma ve dava sürecindeki haksızlıklar nedeniyle yüzlerce mağdur yaratan Balyoz davası, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargılamanın başından beri dinlenmeleri istenen Özkök ve Yalman dün ifade verdi. ‘Balyoz’u ilk kez basından duydum’ diyen Özkök, darbe planına ilişkin ‘dedikoduya dayalı duyumları’ olduğunu söyledi. Yalman da ‘Balyoz’la ilgili bilgisi ve belgesi olmadığını, bir hareketi engelleme girişiminde bulunmadığını’ anlattı” dedi. 
   
Zaman haberi manşetin altından, “Özkök: Darbe planı kulağıma gelmişti” başlığıyla anonsladı.

Bugün gazetesi manşetinde, “İhbar vardı belge yoktu” başlığını kullandı: “Yeniden görülmeye başlanan Balyoz Davası’nda tanıklık yapan Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök, ‘darbe ihbarı vardı ama soruşturma açılacak kadar ciddi değildi’ dedi.”

Sözcü manşetin üstünde yer ayırdığı habere, “Diliniz yeni mi çözüldü paşam” başlığını attı ve “Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman paşalar, dün Balyoz’da ilk kez ifade verdi. Daha önce ifade verselerdi, kumpas tutmayacaktı” dedi. 

Hürriyet manşetin yanında yer verdiği habere, “Balyoz’u basından duyduk” başlığını attı ve “Anayasa Mahkemesi kararıyla yeniden görülmesine başlanılan Balyoz davasında dün iki önemli tanık 15’er dakika ifade verdi” dedi.

Sabah ön sayfasının altında yer ayırdığı haber için, “Okudum ama duymadım” başlığını kullandı ve “Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, yeniden görülen Balyoz davasında tanık olarak dinlendi” dedi.

Milliyet sürmanşetinde yer verdiği habere, “Darbe planı duymadık” başlığını attı ve “Tarihi Balyoz davasında yeniden yargılama başladı. Dönemin komutanları Özkök ve Yalman tanık olarak ifade verdi” dedi.

Yeni Şafak sürmanşetindeki habere, “Balyoz’u basından duydum” başlığını attı ve “Yeniden görülen Balyoz davasında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tanık olarak ifade verdi. Özkök duruşmada, ‘Balyoz Planı’ndan haberim yoktu. Balyoz’u basından duydum’ dedi. Yalman da ifadesinde, ‘Balyoz Planı ile ilgili hiçbir istihbarat almadım. Hiçbir bilgi ve belgeye sahip değilim’ diye konuştu” dedi.

Akşam manşetin altında yer verdiği habere, “1 ve 2 numaralar Balyoz’u duymamış” başlığını attı ve “AYM’nin ‘hak ihlali yapıldığı’ kararı sonrası yeniden görülen Balyoz Davası’nda eski Genelkurmay Başkanı Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman tanık olarak ifade verdi: Planı basından öğrendik, askeriye dışından gelenlerden duyduk, hiçbiri soruşturma açılacak kadar ciddi değildi” dedi.  
Star birinci sayfasının altında yer verdiği haber için, “Balyoz’dan haberimiz yoktu” başlığını kullandı ve “Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’nden bozduğu Balyoz’da eski Genelkurmay Başkanı Özkök ve Orgeneral Yalman 4 yıl sonra tanık kürsüsüne çıktı” dedi. 
Vatan, “Biz duymadık” manşetiyle çıktı: “Balyoz darbesini önledikleri iddia edilen Hilmi Özkök ile Aytaç Yalman dört yıl sonra ilk kez mahkemede tanıklık yaptı. İfadeleri 15 dakika sürdü. İki komutan ‘Darbe planını duymadık, bilgimiz yok. Engelleme girişimimiz de olmadı’ dedi.”

Habertürk haberi manşetin yanından, “Balyoz çöküyor” başlığıyla verdi.

“Boğaz’da göçmen faciası”

Afganistan uyruklu mültecileri taşıyan tekne İstanbul Boğazı’nda battı. 24 kişi hayatını kaybetti. 13 kişi ise kayıp.
Zaman, “İstanbul’un göbeğinde insan kaçakçılığı” manşetiyle çıktı ve “Türkiye üzerinden yapılan insan kaçakçılığı İstanbul’un merkezine kadar ulaştı. Dün sabaha karşı Bakırköy sahilinden kalkan ve 12’si çocuk 43 mülteciyi taşıyan bir tekne, İstanbul Boğazı’ndan çıktıktan sonra battı. Savaştan kaçan Afganistan ve Suriye uyruklu mültecilerin Avrupa’ya gitmek için kişi başı 5 bin Euro ödediği belirtiliyor” dedi.  

Taraf haberi birinci sayfasının altından, “Boğaz’da göçmen faciası” başlığıyla verdi ve “İstanbul Boğazı’nda göçmenleri taşıyan tekne Romanya’ya giderken battı. Afgan uyruklu çoğu kadın ve çocuk 24 kişi boğularak hayatını kaybetti, 6 kişi kurtarıldı. ‘Florya’dan binmiştik’ diyen göçmenlere, gece ışıkları kapandığı için bir tankerin çarptığı sanılıyor” dedi. 

Cumhuriyet manşetin altında gördüğü haber için, “Boğaz’da donarak öldüler” başlığını kullandı ve “Romanya’ya gitmek isteyen Afgan mültecileri taşıyan tekne Rumeli Feneri açıklarında battı. 8 kişilik teknede bulunan 43 kişiden çoğu çocuk 24’ünün cesedine ulaşıldı, 6 kişi kurtarıldı. 13 kişi ise kayıp” dedi.

Bugün gazetesi manşetin altında yer verdiği habere, “Donarak öldüler” başlığını attı ve “Çoğunlukla Akdeniz ve Ege’de yaşanan mülteci faciaları, bu defa İstanbul Boğazı’nda yaşandı. 42 Afgan mülteci, Florya’da 20 kişilik sandal görünümlü tekneye bindirildi. Tekne Rumelifeneri açıklarında alabora oldu. Çoğu kadın ve çocuk 24 mülteci donarak öldü. 13 kişi kayboldu” dedi.

Hürriyet manşetten verdiği habere, “Boğaz’dan ölüm seferi” başlığını attı ve “Mülteci teknesi Ege’de değil İstanbul çıkışında battı. Üstelik Florya’dan kalkıp Boğaz’ı geçen tekneyi hiçbir yetkili de görmedi” dedi.

Sabah sürmanşetinde kullandığı habere, “Karadeniz 37 kaçağa mezar oldu” başlığını attı ve “Rumelifeneri’nin 3 mil açığında dün sabah saatlerinde 40 göçmen ile 3 mürettabatı taşıyan tekne battı. 24 kişinin cesedine ulaşıldı, 6 kişi kurtarıldı, 13 kişi ise kayıp” dedi. 
Yeni Şafak sürmanşetinden, “En kirli trafik” başlığıyla verdiği haberde, “İnsan tacirleri Ege’de denetimler artınca rotayı Karadeniz’e çevirdi. Rumelifeneri çıkışında 42 Afgan mülteci taşıyan tekne alabora oldu. Çoğu çocuk 21 kişi can verdi. 6 kişi kurtarıldı, 15 göçmen kayıp” ifadelerini kullandı. 

Akşam manşetin altında yer ayırdığı habere, “Boğaz kurbanları” başlığını attı.

Milliyet, “Cinayet ticareti” manşetiyle çıktı ve “8 kişilik tekneye 42 mülteci bindirip Karadeniz’e gönderdiler. Kişi başına 7 bin euro veren Afganlardan 24’ü öldü. Ölenlerin 5’i kadın, 9’u çocuk” dedi.

Vatan manşetin altında yer verdiği habere, “Umutlar dondu” başlığını attı ve “43 göçmeni Avrupa’ya götüren tekne Boğaz’da battı. 24’ü donarak öldü, 13’ü ise kayboldu” dedi.

“Mutabakatın gereğini yap”

HDP’li vekiller Meclis’te çözüm süreciyle ilgili hükümete kritik mesajların verildiği bir basın toplantısı düzenledi.

Özgür Gündem manşetten verdiği habere, “Mutabakatın gereğini yap” başlığını attı: “HDP İmralı heyeti adına açıklama yapan Önder, süreç konusunda hükümete kritik uyarılarda bulundu: Öcalan’la bir mutabakat sağlandı. Hükümeti bunun gereklerini şartsız yerine getirmeye çağırıyoruz. Gözlemci heyet, müzakere heyetleri ve sekretaryanın oluşturulması kararları hemen yerine getirilmelidir. Sayın Öcalan’a saygısızlık etmeyi aklınızdan geçirmeyin. Bunu bir daha aklınıza da dilinize de almayın. Bizi tehditle yola getireceklerini sananlar dönüp tarihimize baksın. Orada ders niteliğinde direnişler var. ‘Kamu düzeni sağlamadan barış olmaz’ diyorlar. Asıl barış olmadan kamu düzeni sağlanmaz.”  

Cumhuriyet manşetin altında yer ayırdığı haber için, “Hükümete yanıt, çözüme davet” başlığını kullandı: “HDP’yi ‘ülke istikrarını bozan bir grup’ olmakla suçlayan Davutoğlu’na HDP’den aynı sertlikte yanıt geldi. Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşan İmralı heyeti, hükümeti eleştirerek süreç için diyalog çağrısı yaptı. Öcalan ile mutabakat sağlanan konuların hayata geçirilmesini isteyen Önder, ‘Kibir dili yol değil’ dedi.”   

Zaman manşetin altında yer verdiği habere, “Polislere ve faillere sıkılan kurşunların balistik raporu açıklansın” başlığını attı ve “HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Güneydoğu’da her türlü provokasyonun kol gezdiğini söyledi. Önder, Bingöl’de polislerin şehit edilmesiyle ilgili TBMM’de araştırma komisyonu kurulması istediklerini ancak AKP’nin karşı çıktığını belirtti. En azından polislere ve fail olduğu iddia edilen kişilere sıkılan kurşunların balistik raporunun kamuoyuna açıklanmasını istedi” dedi.

Bugün gazetesi manşetin yanında yer verdiği haber için, “Sayın Öcalan’a saygısızlığı aklınızdan geçirmeyin” başlığını kullandı: “Başbakan Davutoğlu ‘HDP provokatif eylemlere yönelen bir kurum değil, gerçek bir siyasi parti gibi hareket ederse muhatap olmaya devam eder’ dedi. Davutoğlu’nun bu sözlerine HDP’li Sırrı Süreyya Önder’den hemen karşılık geldi. ‘HDP’nin neye benzeyeceğini belirlemek kimsenin haddi değildir’ dedi. Bülent Arınç’ın Öcalan’la ilgili açıklamalarını da eleştirdi: ‘Sayın Öcalan’a saygısızlık etmeyi bir daha aklınızdan geçirmeyin. Aklınıza da dilinize de almayın.”    

Taraf ön sayfasının altında gördüğü habere, “Çözüm bitmesin” başlığını attı ve “Çözüm sürecinde kritik bir döneme girilirken HDP’li Sırrı Süreyya Önder, ‘Barış sürecinin devam etmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız’ mesajı verdi” dedi.

“AKP’ye sonsuz dinleme yetkisi”

Taraf gazetesinin manşetinde, “AKP’ye sonsuz dinleme yetkisi” başlıklı haber yer aldı: “17 Aralık yolsuzluk operasyonunda mahkeme kararları ile yapılan dinlemeler tepki gösteren hükümet, davalar kapatıldıktan sonra tutum değiştirdi ve kendi dinleme sistemini kurdu.”