“Tayyip açtı, Tayyip kapattı”

Gazetelerde Bank Asya operasyonuyla ilgili gelişmeler yer almaya devam etti.

06.02.2015

Bank Asya operasyonuyla ilgili tepkiler ve gelişmeler gazetelerde yer almaya devam etti.

Zaman gazetesinin manşetinde, BDDK’nın kurucu başkanı Zekeriya Temizel’in çarpıcı açıklamaları yer aldı. Gazetenin, “Banka yönetimine böyle el konulamaz” başlıklı haberinde, “Bankacılık Kanunu’na göre kurucular, kurucu olma vasfını kaybederse banka yönetimine el konulabilir. ‘Belgeleri vermediler’ diye işlem yapılması mantıklı ve tutarlı değil. Bank Asya’nın kurucuları 15 yıldır kurucu olma niteliğini taşıyorlardı da şimdi mi kaybettiler? Kurucuların durumunda değişiklik olup olmadığını BDDK da araştırabilir. Daha önce kaynakları kendi lehine kullanan, mali durumu bozulup vatandaşı zorda bırakan bankalara el konuluyordu. İlk defa böyle bir gerekçeyle işlem yapılıyor. Başkanlık yaparken bir banka hakkında mudileri panikletecek ifadeler kullanan işadamına hemen müeyyide uyguladık. BDDK, suç olan bilgileri yayınlayan medyaya işlem yapmalı” ifadeleri yer aldı.

Taraf gazetesi ise manşetten verdiği, “Bir saatlik sır” başlıklı haberinde, “Önceki gün 15:30’da Bank Asya’ya el koyma kararı alan BDDK, bunu sadece Cumhurbaşkanı, Başbakan, TMSF ve Emniyet2e bildirdi. Bu aşamada, en ağır borsa suçlarından olan ‘insider trading’ yöntemiyle kararın bazı borsa aktörlerine sızdırıldığı öne sürüldü. Borsa İstanbul’da son bir saatte gelen sert satış dalgasıyla, banka hisselerinde yüzde 4.2 düşüş yaşandı. Gece yarısı planlanan operasyonu kimin sızdırdığı SPK incelemesiyle netleşecek” dedi.

Cumhuriyet gazetesinin birinci sayfasında, “Bank Asya’ya ilginç atama” başlıklı haber yer aldı: “TMSF’nin el koyduğu Bank Asya’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mehmet Ali İslamoğlu getirildi. İslamoğlu, 17-25 Aralık soruşturmalarıyla da gündeme gelen Yasin el kadı hakkında 2007 yılında inceleme yürüten müfettişi görevden alan isimlerden biriydi. Eski Genel Müdür Ahmet Beyaz ise ‘Hiçbir ortağımızın hissesine el konulmuş değil. Bu ortaklarımıza ait yönetim hakları TMSF tarafından kullanılacak’ dedi.”
Bugün gazetesi birinci sayfasının neredeyse tamamını Bank Asya’ya ayırdı. Sürmanşetindeki “Siyasi linç” başlıklı habere operasyona yönelik tepkileri taşıyan gazete, manşetinde ise, “Operasyona inat para yatırdılar” başlıklı habere yer verdi.    
Sözcü gazetesinin manşetinde, “Tayyip açtı, Tayyip kapattı” başlıklı haber yer aldı: “ ‘Paralelin para kaynağı’ denilen ve el konulan Bank Asya’nın açılış kurdelesini, tam 19 yıl önce Çiller, Erdoğan, Gül ve Gülen kesmişti.”

Hürriyet ön sayfasının altında yer verdiği, “Bank Asya için üç kritik soru” başlıklı haberinde, “BDDK’nın Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Bank Asya’da yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar vermesi büyük tartışma yarattı. Operasyonun ardından şu üç soru soruluyor: BDDK yönetimi, bankanın ortaklarında aranan nitelikleri kimin kaybettiğini neden açıklamıyor? Bank Asya’nın mevcut olan ortaklarına izni aynı BDDK vermedi mi? Bankanın genel kurulu olmadan alınan son kararın yürürlüğe girmesi doğru mu?” dedi.   

Sabah gazetesi manşetinde TMSF’nin konuyla ilgili açıklamasına yer verdi. “El koymasaydık Bank Asya batardı” başlıklı haberde, “TMSF: Batan bankalara bir yenisinin eklenmemesi ve Türkiye ekonomisinin korunması için Bank Asya’nın yönetimi değiştirildi” ifadeleri yer aldı.

Star manşetinde kullandığı, “KozmikBank’ın şifresi kırıldı” başlıklı haberde, “Darbenin finans üssü Bank Asya’ya el konulması, paralel örgütün ahtapotu andıran ortaklık şemasını deşifre etti. İmtiyazlı ortakların bilgilerini BDDK’ya vermemelerinin perde arkasında ise ‘para trafiğini gizleme’ ve ‘usulsüz işlemlerin faturasını devlete kesme’ olduğu belirlendi” dedi.

Akşam gazetesi de manşetini Bank Asya’ya ayırdı. Gazete, “Sıfırı tüketmiş” başlıklı haberinde, “BDDK’nın el koyarak yönetimini fona devrettiği Bank Asya’nın bilançosu, çöküşün fotoğrafını da ortaya koyuyor. Öz kaynakları 2.2. milyar, batık kredileri 2.1 milyar lira olan ve ‘sıfırı tüketen’ bankanın bu rakamları, uzmanlara göre başlı başına el koyma nedeni” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak manşetinde, “Bütün yollar o isme çıkıyor” başlıklı bir habere yer verdi: “İmtiyazlı hisselerinin yüzde 63’üne el konulan Bank Asya’da her yol Ali Akbulut’a çıkıyor. Toplam yüzde 7.15 hissesi bulunan Akbulut, bankanın ortağı birçok şirkette hissedar ve üst düzey yönetici konumunda.”

Vatan da TMSF’nin açıklamasını öne çıkaran gazeteler arasında yer aldı. Gazete, “BDDK istedi, tedbir aldık” başlıklı haberinde, “Bank Asya yönetimini devralan TMSF, BDDK kararına istinaden bu tedbiri aldığını açıkladı. Banka yönetimine 9 yeni isim atandı” ifadelerini kullandı.

Habertürk ön sayfasının altında, “Bank Asya’da yeni yönetim” başlıklı habere yer verdi: “TMSF’nin atadığı yönetim, Bank Asya’da göreve başladı. Şube önlerinde para yatırma eylemi yapıldı.”

“Böcek komplosu mahkemede deşifre oldu”

Zaman gazetesi “Böcek Davası”yla ilgili gelişmeye sürmanşetinde yer verdi. “Böcek komplosu mahkemede deşifre oldu” başlığını kullanan gazete, “TÜBİTAK araştırmacısı Hamza Turhan, böcekle ilgili hazırladıkları raporun tarihinin kesin olduğunu vurguladı. Dönemin TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ı tehdit eden Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişi Mehmet Emin Baysa’nın kendisini de aradığını ve ‘Esnek olamaz mı tarihler?’ dediğini anlattı. Sahte rapor yazdığı ileri sürülen TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Teyfik Demir, kendisinden istenen rapor için herhangi bir numune gönderilmediğini, sadece ‘tahmin’ üzerinden rapor yazdığını söyledi. Ayrıca TÜBİTAK raporunun tamamının değil, bir kısmının kesilip gönderildiğini aktardı. Erdoğan’ın danışmanı Mustafa Varank, böcek bulunduktan sonra tutanak tutulmadığını ve suç duyurusunda bulunulmadığını itiraf etti. Erdoğan’ın çalışma ofisinde bulunduğu iddia edilen böceğin çok sık kullanılmayan bir odada çıktığını söyledi. MİT yardımcısını da eski müsteşar Efkan Ala’nın istediğini açıkladı” ifadelerini kullandı.

Haber Bugün gazetesinin birinci sayfasında ise, “Varank’tan 3 ifşaat” başlığıyla yer aldı: “Başbakanlık ofisindeki dinleme cihazıyla ilgili ifade veren Başdanışman Mustafa Varank, böceğin ofiste değil, kütüphanede bulunduğunu söyledi. ‘Arama sırasında kamera kaydı yapılmasını ben istemedim’ dedi. Olayı adli makamlara bildirmediğini itiraf etti. 25 günlük gecikme için de ‘Onu MİT’e sorun’ diye konuştu. Böceklerin konulduğu tarihle ilgili rapor hazırlayan Doç. Dr. Tevfik Demir’in numune olmadan rapor hazırladığı ortaya çıktı. ‘tahminle yazdım’ dedi.” 

Sabah ön sayfasının altından anonsladığı habere, “Varank: Paralel böcek en mahrem görüşmelerin yapıldığı yere konmuş” başlığını attı.
  
Akşam manşetin altında yer ayırdığı haber için, “Devletin kalbini dinlemişler” başlığını kullandı ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisinde bulunan böceklerle ilgili davada tanık olarak dinlenen Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Varank, arama sırasında ofisteki kütüphaneden sinyal geldiğini ve böceğin bulunduğunu söyledi” dedi.  

Milliyet haberi birinci sayfasının altından, “Başdanışman böceği anlattı” başlığıyla anonsladı.

Vatan, “Varank böcek için tanıklık yaptı” üst başlığıyla ön sayfasının altında yer verdiği habere, “Uzman değilim, refakat ettim” başlığını attı: “Erdoğan’ın ofisinde bulunan dinleme cihazlarıyla ilgili Başdanışmanı Mustafa Varank ile B.A liderliğindeki 4 MİT’çi ifade verdi. Varank ‘Aramaya refakat ettim, uzman değilim. Sökülmesi kararını B.A verdi’ dedi.”  

“Ahmet sana Konya yeter”

Taraf gazetesinin sürmanşetinde, “Ahmet sana Konya yeter” başlıklı haber yer aldı: “AKP’nin milletvekili aday listeleri, Erdoğan ve Davutoğlu arasında krize neden oldu. Kulislere göre, Saray Başbakan’a, ‘Seçim bölgen Konya’da listeleri sen hazırla’ dedi. Davutoğlu bu teklife sıcak bakmayınca illerin paylaşılması gündeme geldi. Ancak Davutoğlu’na milletvekili sayısı az olan küçük illerin bırakılacağı, büyük illerdeki milletvekili adaylarının